Kovászos panettone
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
6g kovász11 kcal
-
1 kcal
-
17g író7 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g tojássárgája27 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
13 kcal
-
13 kcal
-
13 kcal
-
13 kcal
-
3g törökmogyoró21 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g vaj17 kcal
Összesen
504
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
75g kovász137 kcal
-
12g friss élesztő13 kcal
-
200g író80 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
161 kcal
-
161 kcal
-
161 kcal
-
161 kcal
-
40g törökmogyoró252 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
28g vaj201 kcal
Összesen
6061
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
4.2g kovász8 kcal
-
0.7g friss élesztő1 kcal
-
11.2g író4 kcal
-
33.7g finomliszt123 kcal
-
6.2g tojás8 kcal
-
5.6g tojássárgája18 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
8.4g cukor33 kcal
-
11.2g vaj80 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
9 kcal
-
2.8g kandírozott papaja9 kcal
-
2.8g kandírozott ananász9 kcal
-
2.8g kandírozott meggy9 kcal
-
2.2g törökmogyoró14 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
Összesen
340
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 21.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 177 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 180 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
Összesen
504
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 115.7 g
Zsír
-
Összesen 258.2 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 2123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3905.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 328 mg
-
Kálcium 708 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 1774 mg
-
Nátrium 790 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 827.1 g
-
Cukor 327 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 509.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2204 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 339 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 524 micro
-
Kolin: 1400 mg
-
Retinol - A vitamin: 2159 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 478 micro
-
β-crypt 61 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1963 micro
Összesen
6061
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 219.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.4 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
340
kcal
Hozzávalók
-
75 g kovász
-
12 g friss élesztő
-
2 dl író
-
600 g finomliszt
-
2 db tojás
-
5 db tojássárgája
-
2 csipet só
-
1 ek vanília kivonat
-
150 g cukor
-
2 citromból nyert citromhéj
-
50 g kandírozott papaja
-
50 g kandírozott ananász
-
40 g törökmogyoró
Elkészítés
- A kovászt, az élesztőt, az írót és 200 gramm lisztet összegyúrunk, majd lefedve 1 órát pihentetünk.
- Utána hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, valamint a maradék lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ízlés szerint egy kevés kurkumát is hozzákeverhetünk - az ízén semmi nem fog érződni, viszont szuper színe lesz. Fóliával lefedve pihentetjük 3-4 órát.
- Jöhet bele a só, a vanília és a cukor. Mikor ezeket már belekevertük, kanalanként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is. Az egészet fényesre dagasztjuk, majd pihentetjük fél-egy óra hosszat.
- Közben lereszeljük a citrom héját, a kandírozott gyümölcsöket és a mogyorót pedig szükség szerint kisebb darabokra vágjuk. Az aszalványok a tésztatömeg maximum 20%-a lehet, és kerüljük a nedvesebb hozzávalókat.
- A tésztába dolgozzuk a kandírozott gyümölcsöket, de nem csak úgy simán belekeverjük — addig dagasztjuk, amíg a gyümölcsdarabkák már nem potyognak ki, hanem hajszálvékony tésztaburok fedi be őket.
- Ekkor a tésztát megint letakarjuk fóliával (azért ezzel, hogy ne száradjon és keményedjen meg a felszíne), és a duplájára kelesztjük.
- A kelesztés végén, ha a tésztánk elég erős, fél órás etaponként hajtogassuk meg 3-4 alkalommal. De nyugodtan ki is hagyhatjuk ezt a lépést, ezen ne stresszeljünk (a sütésen-hűtésen úgyis fogunk).
- A tésztát formákba öntjük - mivel kovászos tésztáról van szó, picit “folyékonyabb” és csúszósabb, mint a sima élesztős lenne. Két közepes méretű, 14cm átmérőjű formára elég ez a tésztamennyiség.
- A tésztát további 1 órát kelesztjük a formában, vagy addig, amíg majdnem eléri a papírforma peremét. Amikor ez megvan, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd keresztben bemetsszük.
- A vágatba teszünk egy picike vajat, majd sütőbe tesszük. TILOS légkeveréses funkción sütni, attól ugyanis túlkelhet és széteshet. 170°C-on sütjük 40-45 percet, majd tűpróbával csekkoljuk, átsült-e.
- A panettonékat a sütőből kivéve az aljánál átszúrjuk két hústűvel vagy hurkapálcával és fejjel lefelé lógatjuk. Ha van helyünk, akkor kampókat is akaszthatunk az aljára és lelógathatjuk úgy, ha a pálcás megoldás marad, akkor pedig érdemes 2 kilós kiszerelésű cukor vagy liszt közé lógatni. Erre azért van szükség, mert miközben hűlnek a panettonék (vagy bármilyen tészta), a gravitáció is dolgozik rajtuk, a fejjel lefelé lógatással pedig ezt fordítjuk a visszájára. Vagyis a süteményünk ahelyett, hogy összeesne, picit akár még nőhet is.
- A kihűlt panettonékból eltávolítjuk a pálcákat, majd szeleteljük és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 46
- Össznézettség: 5593
- Feltöltés dátuma: 2021. január 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Rosanics Petra
351 recept
Mint minden kelt tészta, a panettone is csak jobb lehet kovásszal! Persze a macera így sem lesz kevesebb, de a szuper állagú végeredmény mindenért kárpótol. Tradicionálisan karácsonykor és húsvétkor készül, de ugyan már: karantén van, így itt a lehetőség minden kovászhuszár előtt, hogy kísérletezzen. Részemről: jelen!