r
Nosalty Logó

Kovászos panettone

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Kovászos panettone
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 504 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 6061 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 340 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 504 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    115.7 g

Zsír

  • Összesen
    258.2 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    2123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3905.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    328 mg
  • Kálcium
    708 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    1774 mg
  • Nátrium
    790 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    827.1 g
  • Cukor
    327 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    509.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2204 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    339 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    524 micro
  • Kolin:
    1400 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2159 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    478 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1963 micro
Összesen 6061 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 340 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászt, az élesztőt, az írót és 200 gramm lisztet összegyúrunk, majd lefedve 1 órát pihentetünk.
  2. Utána hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, valamint a maradék lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ízlés szerint egy kevés kurkumát is hozzákeverhetünk - az ízén semmi nem fog érződni, viszont szuper színe lesz. Fóliával lefedve pihentetjük 3-4 órát.
  3. Jöhet bele a só, a vanília és a cukor. Mikor ezeket már belekevertük, kanalanként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is. Az egészet fényesre dagasztjuk, majd pihentetjük fél-egy óra hosszat.
  4. Közben lereszeljük a citrom héját, a kandírozott gyümölcsöket és a mogyorót pedig szükség szerint kisebb darabokra vágjuk. Az aszalványok a tésztatömeg maximum 20%-a lehet, és kerüljük a nedvesebb hozzávalókat.
  5. A tésztába dolgozzuk a kandírozott gyümölcsöket, de nem csak úgy simán belekeverjük — addig dagasztjuk, amíg a gyümölcsdarabkák már nem potyognak ki, hanem hajszálvékony tésztaburok fedi be őket.
  6. Ekkor a tésztát megint letakarjuk fóliával (azért ezzel, hogy ne száradjon és keményedjen meg a felszíne), és a duplájára kelesztjük.
  7. A kelesztés végén, ha a tésztánk elég erős, fél órás etaponként hajtogassuk meg 3-4 alkalommal. De nyugodtan ki is hagyhatjuk ezt a lépést, ezen ne stresszeljünk (a sütésen-hűtésen úgyis fogunk).
  8. A tésztát formákba öntjük - mivel kovászos tésztáról van szó, picit “folyékonyabb” és csúszósabb, mint a sima élesztős lenne. Két közepes méretű, 14cm átmérőjű formára elég ez a tésztamennyiség.
  9. A tésztát további 1 órát kelesztjük a formában, vagy addig, amíg majdnem eléri a papírforma peremét. Amikor ez megvan, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd keresztben bemetsszük.
  10. A vágatba teszünk egy picike vajat, majd sütőbe tesszük. TILOS légkeveréses funkción sütni, attól ugyanis túlkelhet és széteshet. 170°C-on sütjük 40-45 percet, majd tűpróbával csekkoljuk, átsült-e.
  11. A panettonékat a sütőből kivéve az aljánál átszúrjuk két hústűvel vagy hurkapálcával és fejjel lefelé lógatjuk. Ha van helyünk, akkor kampókat is akaszthatunk az aljára és lelógathatjuk úgy, ha a pálcás megoldás marad, akkor pedig érdemes 2 kilós kiszerelésű cukor vagy liszt közé lógatni. Erre azért van szükség, mert miközben hűlnek a panettonék (vagy bármilyen tészta), a gravitáció is dolgozik rajtuk, a fejjel lefelé lógatással pedig ezt fordítjuk a visszájára. Vagyis a süteményünk ahelyett, hogy összeesne, picit akár még nőhet is.
  12. A kihűlt panettonékból eltávolítjuk a pálcákat, majd szeleteljük és tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 5593
  • Feltöltés dátuma: 2021. január 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos panettone
Rosanics Petra 351 recept

Mint minden kelt tészta, a panettone is csak jobb lehet kovásszal! Persze a macera így sem lesz kevesebb, de a szuper állagú végeredmény mindenért kárpótol. Tradicionálisan karácsonykor és húsvétkor készül, de ugyan már: karantén van, így itt a lehetőség minden kovászhuszár előtt, hogy kísérletezzen. Részemről: jelen!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...