r
Nosalty Logó

Kötbullar, a legfinomabb svéd húsgolyó vörösboros mártással és áfonyaszósszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Kötbullar, a legfinomabb svéd húsgolyó vörösboros mártással és áfonyaszósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Összesen 638 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Összesen 3821 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Összesen 141 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    919.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    423 mg
  • Nátrium
    312 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.5 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    266.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 638 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    228.7 g

Zsír

  • Összesen
    149.7 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1022 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5514.3 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    300 mg
  • Kálcium
    409 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    345 mg
  • Foszfor
    2538 mg
  • Nátrium
    1869 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    339.3 g
  • Cukor
    233 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1597.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    660 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    176 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    1001 mg
  • Retinol - A vitamin:
    650 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    124 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    279 micro
Összesen 3821 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 141 kcal

Hozzávalók

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Elkészítés

húsgolyó

  1. A húsgombócok hozzávalóit egy nagy keverőtálba kimérjük, majd kézzel vagy spatulával nagyon alaposan összedolgozzuk. A végeredmény egy nagyon lágy, de jól formázható massza - nekem nem volt szükségem semmi plusz hozzávalóra, de ha nagyon nem akarna összeállni a pép, kevés zsemlemorzsával rásegíthetünk (sok múlik a hús víztartalmán).
  2. A tésztából dió méretű golyókat gombócozunk, amiket sütőedénybe sorakoztatunk - nekem 35 gombócom lett, ami két közepes méretű edénybe fért bele. Azért tegyük edénybe és ne tepsire, mert a húsgolyókból kisülő szaftot is fel fogjuk használni, amit könyebb egy edényből kikaparni.
  3. 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 30 perc alatt készre sütjük.
  4. A kész húsgolyókat szedjük át egy tányérra és fedjük le, a kisült szaftot pedig öntsük/kanalazzuk egy serpenyőbe.

vörösboros mártás

  1. A serpenyőbe kanalazott zsiradékra szórjuk a lisztet és világosbarnára pirított rántást készítünk belőle. Ráöntjük a vörösbort és a kávét (ettől picit kesernyés lesz és szép színt kap), majd az alaplevet is, és elforraljuk az alkoholt belőle.
  2. Ha már kellően visszaredukálódott a mártás (erre szükség esetén kevés keményítővel is rásegíthetünk), hozzáadjuk az áfonyalekvárt és a habtejszínt és kb. 5 percet forraljuk így.
  3. Végül visszapakoljuk bele a húsgolyókat, és annyira összemelegítjük, hogy átmelegedjenek a golyók.
  4. Friss burgonyapürével, áfonyalekvárral és svéd uborkasalátával tálaljuk.

hamis áfonyaszósz

  1. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd beledobjuk az aszalt vörösáfonyát, hozzáöntjük a vörösbort, és alacsony lángon főzzük kb. egy óra hosszan. Ezalatt az aszalt áfonya szépen megpuhul és remek íze lesz. Ha szükséges, pótoljuk közben a vizet, de fontos, hogy a végén kevés folyadék maradjon csak rajta.
  2. Az áfonyás keverék kb. kétharmadát ezután turmixoljuk krémesre a citromlével, majd forgassuk bele a maradék főtt vörösáfonyát.
  3. Ezt használhatjuk a mártásba lekvár helyett, illetve ezzel tálaljuk a kész húsgolyókat.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 361
  • Tegnapi nézettség: 28
  • 7 napos nézettség: 145
  • Össznézettség: 15853
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kötbullar, a legfinomabb svéd húsgolyó vörösboros mártással és áfonyaszósszal
Rosanics Petra 351 recept

Nem véletlenül terjedt el világszerte a svédek híres húsgolyója, a kötbullar, hiszen egy remekül fűszerezett, remek állagú húsételről van szó. A gombócokat ízben és állagban is remekül kiegészítik hagyományos kísérői, a barnamártás, az áfonyaszósz és a krémes burgonyapüré, ha pedig még uborkasaláta is akad otthon, akkor már tényleg egy svéd fogadóban érezhetjük magunkat. A tökéletes gombócokhoz érdemes marha- és sertéshúst vegyesen használni, a krémességről kevés tejszínhab, míg a massza egyben maradásáról kevés főtt burgonya gondoskodik. Sajnos a svédeknél használt vörösáfonyaszószt nem lehet itthon reprodukálni, viszont aszalt áfonyából nagyon ízes szószt készíthetünk, amiből ráadásul a mártásba is tudunk tenni. A mártásba emellett nálam kevés vörösbor is került, mert Svédországban így kóstoltam, és mert remekül ál a bor íze a húsgolyóknak.

Hozzávalók

húsgolyó

vörösboros mártás

hamis áfonyaszósz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...