Kötbullar, a legfinomabb svéd húsgolyó vörösboros mártással és áfonyaszósszal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
húsgolyó
-
83g darált marhahús118 kcal
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
13g burgonya7 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
vörösboros mártás
-
10g finomliszt36 kcal
-
17g vörösbor14 kcal
-
7g feketekávé1 kcal
-
50g alaplé4 kcal
-
28 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
hamis áfonyaszósz
-
25g aszalt áfonya87 kcal
-
17g nádcukor63 kcal
-
58g víz0 kcal
-
13g vörösbor11 kcal
-
7g citromlé1 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
húsgolyó
-
500g darált marhahús710 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
vörösboros mártás
-
60g finomliszt218 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
40g feketekávé4 kcal
-
300g alaplé21 kcal
-
167 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
hamis áfonyaszósz
-
150g aszalt áfonya521 kcal
-
100g nádcukor380 kcal
-
350g víz0 kcal
-
75g vörösbor64 kcal
-
40g citromlé9 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
húsgolyó
-
18.5g darált marhahús26 kcal
-
18.5g darált sertéshús34 kcal
-
2g tojás3 kcal
-
2.8g burgonya2 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
3.7g habtejszín11 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
vörösboros mártás
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
3.7g vörösbor3 kcal
-
1.5g feketekávé0 kcal
-
11.1g alaplé1 kcal
-
2.2g erdei gyümölcslekvár6 kcal
-
3.7g habtejszín11 kcal
hamis áfonyaszósz
-
5.5g aszalt áfonya19 kcal
-
3.7g nádcukor14 kcal
-
12.9g víz0 kcal
-
2.8g vörösbor2 kcal
-
1.5g citromlé0 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.1 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 170 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 919.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 423 mg
-
Nátrium 312 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.5 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 266.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 167 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 228.7 g
Zsír
-
Összesen 149.7 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1022 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5514.3 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 300 mg
-
Kálcium 409 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 345 mg
-
Foszfor 2538 mg
-
Nátrium 1869 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 339.3 g
-
Cukor 233 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1597.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 660 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 176 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 1001 mg
-
Retinol - A vitamin: 650 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 124 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 279 micro
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Hozzávalók
húsgolyó
-
500 g darált marhahús
-
500 g darált sertéshús
-
1 db tojás
-
szegfűbors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
gyömbér ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
vörösboros mártás
-
4 ek finomliszt
-
1 dl vörösbor
-
40 ml feketekávé
-
3 dl alaplé
-
1 dl habtejszín
hamis áfonyaszósz
Elkészítés
húsgolyó
- A húsgombócok hozzávalóit egy nagy keverőtálba kimérjük, majd kézzel vagy spatulával nagyon alaposan összedolgozzuk. A végeredmény egy nagyon lágy, de jól formázható massza - nekem nem volt szükségem semmi plusz hozzávalóra, de ha nagyon nem akarna összeállni a pép, kevés zsemlemorzsával rásegíthetünk (sok múlik a hús víztartalmán).
- A tésztából dió méretű golyókat gombócozunk, amiket sütőedénybe sorakoztatunk - nekem 35 gombócom lett, ami két közepes méretű edénybe fért bele. Azért tegyük edénybe és ne tepsire, mert a húsgolyókból kisülő szaftot is fel fogjuk használni, amit könyebb egy edényből kikaparni.
- 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 30 perc alatt készre sütjük.
- A kész húsgolyókat szedjük át egy tányérra és fedjük le, a kisült szaftot pedig öntsük/kanalazzuk egy serpenyőbe.
vörösboros mártás
- A serpenyőbe kanalazott zsiradékra szórjuk a lisztet és világosbarnára pirított rántást készítünk belőle. Ráöntjük a vörösbort és a kávét (ettől picit kesernyés lesz és szép színt kap), majd az alaplevet is, és elforraljuk az alkoholt belőle.
- Ha már kellően visszaredukálódott a mártás (erre szükség esetén kevés keményítővel is rásegíthetünk), hozzáadjuk az áfonyalekvárt és a habtejszínt és kb. 5 percet forraljuk így.
- Végül visszapakoljuk bele a húsgolyókat, és annyira összemelegítjük, hogy átmelegedjenek a golyók.
- Friss burgonyapürével, áfonyalekvárral és svéd uborkasalátával tálaljuk.
hamis áfonyaszósz
- A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd beledobjuk az aszalt vörösáfonyát, hozzáöntjük a vörösbort, és alacsony lángon főzzük kb. egy óra hosszan. Ezalatt az aszalt áfonya szépen megpuhul és remek íze lesz. Ha szükséges, pótoljuk közben a vizet, de fontos, hogy a végén kevés folyadék maradjon csak rajta.
- Az áfonyás keverék kb. kétharmadát ezután turmixoljuk krémesre a citromlével, majd forgassuk bele a maradék főtt vörösáfonyát.
- Ezt használhatjuk a mártásba lekvár helyett, illetve ezzel tálaljuk a kész húsgolyókat.
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 363
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 181
- Össznézettség: 16556
- Feltöltés dátuma: 2023. július 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Nem véletlenül terjedt el világszerte a svédek híres húsgolyója, a kötbullar, hiszen egy remekül fűszerezett, remek állagú húsételről van szó. A gombócokat ízben és állagban is remekül kiegészítik hagyományos kísérői, a barnamártás, az áfonyaszósz és a krémes burgonyapüré, ha pedig még uborkasaláta is akad otthon, akkor már tényleg egy svéd fogadóban érezhetjük magunkat. A tökéletes gombócokhoz érdemes marha- és sertéshúst vegyesen használni, a krémességről kevés tejszínhab, míg a massza egyben maradásáról kevés főtt burgonya gondoskodik. Sajnos a svédeknél használt vörösáfonyaszószt nem lehet itthon reprodukálni, viszont aszalt áfonyából nagyon ízes szószt készíthetünk, amiből ráadásul a mártásba is tudunk tenni. A mártásba emellett nálam kevés vörösbor is került, mert Svédországban így kóstoltam, és mert remekül ál a bor íze a húsgolyóknak.