Aszalt áfonya

Az aszalt áfonya szárított gyümölcs, amely az áfonya (főként a tőzegáfonya, Vaccinium macrocarpon, vagy a fekete áfonya, Vaccinium myrtillus) feldolgozásával készül. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalmának nagy részét elvonják, így hosszabb ideig eláll.
Az aszalt áfonya kedvelt csemege, és ma már számos üzletben kapható. Ha lehet, keressük a hozzáadott cukortól mentes termékeket, mivel a gyümölcs aszalt változata egyébként is jóval több kalóriát tartalmaz, mint a friss.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az aszalt áfonya az aszalt vagy másnéven szárított gyümölcsök egyik legkedveltebbje. Önmagában fogyasztva is számos jótékony hatással bír, de felhasználhatjuk süteményekben, salátákban és egyéb kisebb étkezések alkalmával.
Aszalt áfonyát piacokon, bioboltokban, szuper- és hipermarketekben, illetve csomagolásmentes boltokban is vásárolhatunk. Mindenképpen nézzük meg a termék címkéjét, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot. Az aszalt áfonyát száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben ajánlott tárolni, hogy megőrizze frissességét és állagát.
Az aszalt áfonya gazdag antioxidánsokban, különösen flavonoidokban, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben. Tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, és kisebb mennyiségben káliumot, vasat, illetve mangánt. Jelentős rostforrás, ami támogathatja az emésztést. Az áfonyában lévő antocianinok és proantocianidinek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A tőzegáfonyát hagyományosan húgyúti fertőzések megelőzésére használják, mivel bizonyos vegyületei segítenek megakadályozni, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyutak falán.
Gyakran használják süteményekben, salátákban, zabkásákban, müzlikeverékben, granolában, vagy akár húsos ételek mellé is, hogy édeskés-savanykás ízt adjon az ételhez.
Készülhet angol karácsonyi puding, szaftos gyümölcskenyér, ünnepi pulykatekercs dióval és aszalt áfonyával, bejglicsiga cukormentesen, almával töltött sertésrolád pirított kelbimbóval és zellerpürével, húsvéti édes zsemle, csokoládébark, a tuningolt házi csokitábla és kekszszalámi aszalt áfonyával.
Még több aszalt áfonyás receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni aszalt áfonyát, azonban a téli időszakban különösen népszerű.
Az aszalt áfonyát száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben ajánlott tárolni, hogy megőrizze frissességét és állagát.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
81 g
víztartalom
0 g
Nátrium
10 mg
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
Nátrium
10 mg
szénhidrát
rost
6 g
cukor
63 g
vitaminok
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
NosaltyMa krémlevessel kedveskedünk, hátha maradt még sárgarépa, amit nem rágott el a nyuszi húsvétkor, és egy könnyed citrusos tésztasalátát kínálunk főételnek, garnélával. A desszertnek is hagyjunk időt és helyet, mert narancsos palacsintára szavaztunk.
NosaltyHatalmas érvágás ennek az országnak, hiszen évente több millió tonna rizs fogy náluk.
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!