Gazdag püspökkenyér csokimázzal bevonva
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
Gyümölcskenyér
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
1g tojássárgája2 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
19g barna cukor71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
10g dió65 kcal
-
10g gesztenye20 kcal
-
16 kcal
-
16 kcal
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
5g mazsola15 kcal
-
17 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
38g étcsokoládé205 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
6g habtejszín18 kcal
Összesen
736
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
Gyümölcskenyér
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g barna cukor570 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
80g dió523 kcal
-
80g gesztenye157 kcal
-
129 kcal
-
129 kcal
-
80g étcsokoládé437 kcal
-
40g mazsola120 kcal
-
40g aszalt áfonya139 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
300g étcsokoládé1638 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
Összesen
5895
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
Gyümölcskenyér
-
16.3g tojásfehérje8 kcal
-
0.3g tojássárgája1 kcal
-
10.2g vaj73 kcal
-
10.2g finomliszt37 kcal
-
10.2g barna cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
5.4g dió36 kcal
-
5.4g gesztenye11 kcal
-
2.7g kandírozott ananász9 kcal
-
9 kcal
-
5.4g étcsokoládé30 kcal
-
2.7g mazsola8 kcal
-
2.7g aszalt áfonya9 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
20.4g étcsokoládé111 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
3.4g habtejszín10 kcal
Összesen
401
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 41.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 203 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.4 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 45.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
736
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.7 g
Zsír
-
Összesen 328.9 g
-
Telített zsírsav 172 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 495 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4186.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 745 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 804 mg
-
Foszfor 1623 mg
-
Nátrium 826 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 675.6 g
-
Cukor 449 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 364.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1328 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 1293 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 418 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 206 micro
Összesen
5895
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.9 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
401
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Gyümölcskenyér
-
4 g tojássárgája
-
150 g finomliszt
-
150 g barna cukor
-
2 csipet só
-
1 kk sütőpor
-
80 g dió
-
80 g gesztenye
-
40 g kandírozott ananász
-
40 g mazsola
-
40 g aszalt áfonya
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
Gyümölcskenyér
- Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, majd kikenünk vajjal és kibélelünk sütőpapírral egy hosszúkás (kenyér)sütőformát (vagy őzgerincet).
- Egy nagy tálban összekeverjük az aszalványokat, a kandírozott gyümölcsöket, a diót, a gesztenyét és a csokipasztillát. Hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, és elkeverjük. Felhasználásig félretesszük.
- A tojássárgákat a barna cukorral habosra keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett óvatosan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is.
- A fehérjéket elkezdjük habbá verni egy csipet sóval, amikor már puha a habunk, hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük, amíg selymes, fényes, kemény habunk nem lesz.
- A tojássárgájás krémhez adjuk a lisztes keveréket, és jó alaposan összeforgatjuk. Majd a tojásfehérjét is fokozatosan hozzáadjuk, kis adagokban, és finom, könnyed mozdulatokkal lazítjuk vele a masszát.
- Az előkészített sütőformába öntjük a masszát, elegyengetjük, kissé leütögetjük, és az előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Miután megsült, hagyjuk a formában kihűlni, majd egy rácsra borítjuk. Közben elkészítjük a csokimázat.
- Vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét a vajjal és a tejszínnel, majd spatula segítségével mindenhol bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a csokoládé rádermedjen.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 77
- Össznézettség: 10015
- Feltöltés dátuma: 2021. november 10.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek ,
- halloween ,
- farsang
-
alkalom:
Nosalty
1495 recept
A püspökkenyér egy tradicionális karácsonyi sütemény, aminek kötelező helye van az ünnepi asztalon, szorosan a zserbó és a bejgli mellett. A legtöbb országnak van saját verziója, például a német–osztrák stollen vagy az angolok méltán híres, bár kissé szokatlan karácsonyi pudingja. A tésztaalap készülhet kelt tésztából vagy akár a legegyszerűbb kevert tésztából is, a lényeg, hogy minél többféle aszalvány, kandírozott gyümölcs, citrusféle, olajos mag, melengető fűszer, sőt, még csokoládé is kerüljön bele. Utóbbi adja végső formáját: csodás csokoládémáz-köntösbe bújtatjuk! Jó pár nappal az ünnepek előtt el lehet készíteni, sokáig tárolható, és friss marad. Hűtőben vagy akár mélyhűtőben is eláll.