Klasszikus farsangi fánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NapsütötteVidékünkön
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
167g finomliszt607 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
2g só0 kcal
-
27g tojássárgája86 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
9 kcal
-
83g tej47 kcal
-
19 kcal
-
10g rum23 kcal
-
8g pálinka19 kcal
-
93 kcal
-
250g napraforgó olaj553 kcal
Összesen
1760
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g só0 kcal
-
160g tojássárgája515 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
500g tej280 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
60g rum139 kcal
-
50g pálinka116 kcal
-
200g sárgabaracklekvár556 kcal
-
1500g napraforgó olaj3315 kcal
Összesen
10554
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
25.9g finomliszt94 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
4.1g tojássárgája13 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
12.9g tej7 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
1.6g rum4 kcal
-
1.3g pálinka3 kcal
-
5.2g sárgabaracklekvár14 kcal
-
38.8g napraforgó olaj86 kcal
Összesen
272
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.1 g
Zsír
-
Összesen 100.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 361 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1345.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 173 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 327 mg
-
Nátrium 721 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 177.8 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 68.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 152 micro
-
Kolin: 248 mg
-
Retinol - A vitamin: 323 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 322 micro
Összesen
1760
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 150.4 g
Zsír
-
Összesen 600.6 g
-
Telített zsírsav 172 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 240 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 153 g
-
Koleszterin 2166 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8070.8 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 439 mg
-
Kálcium 1036 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 261 mg
-
Foszfor 1964 mg
-
Nátrium 4326 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1066.7 g
-
Cukor 251 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 408.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1978 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 164 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 349 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 915 micro
-
Kolin: 1491 mg
-
Retinol - A vitamin: 1936 micro
-
α-karotin 61 micro
-
β-karotin 457 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1931 micro
Összesen
10554
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 208.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
272
kcal
Hozzávalók
-
100 g cukor
-
10 g só
-
8 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
-
200 g vaj
-
50 g friss élesztő
-
500 ml tej
-
30 g vaníliás cukor
-
60 ml rum
-
50 ml pálinka
-
200 g sárgabaracklekvár
-
1500 ml napraforgó olaj
Elkészítés
- Elkészítjük a kovászt. A tejből elveszünk kb. egy dl-t és meglangyosítjuk. Adunk hozzá egy teáskanál cukrot, a lisztből 1 evőkanállal, belemorzsoljuk az élesztőt, végül elkeverjük. Vékonyan lisztet szitálunk rá, majd meleg helyen érleljük, kelesztjük. Ennek az ideje kb. 20 perc. Ha a kovász állománya rugalmas, enyhén nyúlékony, és a lisztréteg finoman repedezett, a kovász felhasználható.
- A többi tejben feloldjuk a cukrot és a sót. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat langyosra olvasztjuk.
- Egy megfelelő méretű tálba öntjük a (lehetőleg meleg) lisztet. Közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a kovászt. Hozzáadjuk a citrom héját, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. A tésztát lassan összedolgozzuk, közben apránként hozzáöntjük a cukros tejet. A tésztát addig gyúrjuk, amíg hólyagos lesz és elválik a tál falától. Ekkor hozzáadjuk a vajat és a rumot, és egyneműre gyúrjuk.
- A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kigömbölyítjük. Egy vékonyan kiolajozott kelesztőtálba helyezzük, majd meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Ezalatt a tészta a kétszeresére is nőhet.
- A tésztát lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti méretű (nem túl nagy) fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk. Ezt a műveletet gyorsan, hirtelen mozdulattal végezzük. Ha nem így járunk el, a fánkoknak nem lesz "vágott széle", amin kialakul a szalag, hanem zsemle formájú lesz. A kiszaggatott fánkokat egy konyharuhával fedett, liszttel megszórt tálcára helyezzük kellő távolságra egymástól. A fánkokat letakarjuk, majd ismét kelesztjük 30-40 percig.
- Az olajat közepes hőmérsékletűre forrósítjuk. A fánkokat óvatosan a bal kezünkbe vesszük, és a jobb hüvelyk- vagy mutatóujjunkkal mélyedést alakítunk ki a közepükbe az alját nem átszúrva. Ennél a műveletnél ügyelni kell arra, hogy a fánkok vágott széle ne sérüljön meg.
- A fánkokat az olajba helyezzük a mélyedéssel lefelé, rá fedőt teszünk, és félig megsütjük. A fánkokat megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. A kétütemű, tehát fedő nélküli és fedővel történő sütéssel érhető el a szalag kialakulása. Az olajba egyszerre csak kevés fánkot teszünk, hiszen a sütés hatására növekedni fognak. A fánkokat csepegtetőrácson csepegtetjük le.
- A fánkok mélyedését barackpálinkával vagy rummal elkevert lekvárral töltjük meg, miután megszórtuk porcukorral.
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 235
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 40098
- Feltöltés dátuma: 2020. január 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NapsütötteVidékünkön
174 recept
A recept Turós Emil régi szakácskönyvéből való, és a mai háziasszony konyhájában is tökéletesen megállja a helyét. Könnyed, puha tészta, enyhén édes íz, finom baracklekvárral koronázva.