r
Nosalty Logó

Klasszikus farsangi fánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NapsütötteVidékünkön
Klasszikus farsangi fánk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1760 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 10554 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 272 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    100.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    361 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1345.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    327 mg
  • Nátrium
    721 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    177.8 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    152 micro
  • Kolin:
    248 mg
  • Retinol - A vitamin:
    323 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 1760 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.4 g

Zsír

  • Összesen
    600.6 g
  • Telített zsírsav
    172 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    240 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    153 g
  • Koleszterin
    2166 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8070.8 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    439 mg
  • Kálcium
    1036 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1964 mg
  • Nátrium
    4326 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1066.7 g
  • Cukor
    251 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    408.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1978 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    164 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    349 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    915 micro
  • Kolin:
    1491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1936 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    457 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1931 micro
Összesen 10554 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elkészítjük a kovászt. A tejből elveszünk kb. egy dl-t és meglangyosítjuk. Adunk hozzá egy teáskanál cukrot, a lisztből 1 evőkanállal, belemorzsoljuk az élesztőt, végül elkeverjük. Vékonyan lisztet szitálunk rá, majd meleg helyen érleljük, kelesztjük. Ennek az ideje kb. 20 perc. Ha a kovász állománya rugalmas, enyhén nyúlékony, és a lisztréteg finoman repedezett, a kovász felhasználható.
  2. A többi tejben feloldjuk a cukrot és a sót. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat langyosra olvasztjuk.
  3. Egy megfelelő méretű tálba öntjük a (lehetőleg meleg) lisztet. Közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a kovászt. Hozzáadjuk a citrom héját, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. A tésztát lassan összedolgozzuk, közben apránként hozzáöntjük a cukros tejet. A tésztát addig gyúrjuk, amíg hólyagos lesz és elválik a tál falától. Ekkor hozzáadjuk a vajat és a rumot, és egyneműre gyúrjuk.
  4. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kigömbölyítjük. Egy vékonyan kiolajozott kelesztőtálba helyezzük, majd meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Ezalatt a tészta a kétszeresére is nőhet.
  5. A tésztát lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti méretű (nem túl nagy) fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk. Ezt a műveletet gyorsan, hirtelen mozdulattal végezzük. Ha nem így járunk el, a fánkoknak nem lesz "vágott széle", amin kialakul a szalag, hanem zsemle formájú lesz. A kiszaggatott fánkokat egy konyharuhával fedett, liszttel megszórt tálcára helyezzük kellő távolságra egymástól. A fánkokat letakarjuk, majd ismét kelesztjük 30-40 percig.
  6. Az olajat közepes hőmérsékletűre forrósítjuk. A fánkokat óvatosan a bal kezünkbe vesszük, és a jobb hüvelyk- vagy mutatóujjunkkal mélyedést alakítunk ki a közepükbe az alját nem átszúrva. Ennél a műveletnél ügyelni kell arra, hogy a fánkok vágott széle ne sérüljön meg.
  7. A fánkokat az olajba helyezzük a mélyedéssel lefelé, rá fedőt teszünk, és félig megsütjük. A fánkokat megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. A kétütemű, tehát fedő nélküli és fedővel történő sütéssel érhető el a szalag kialakulása. Az olajba egyszerre csak kevés fánkot teszünk, hiszen a sütés hatására növekedni fognak. A fánkokat csepegtetőrácson csepegtetjük le.
  8. A fánkok mélyedését barackpálinkával vagy rummal elkevert lekvárral töltjük meg, miután megszórtuk porcukorral.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 235
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 40098
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus farsangi fánk
NapsütötteVidékünkön 174 recept

A recept Turós Emil régi szakácskönyvéből való, és a mai háziasszony konyhájában is tökéletesen megállja a helyét. Könnyed, puha tészta, enyhén édes íz, finom baracklekvárral koronázva.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...