Kisvakond torta Korától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
kora
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 2% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
73g tojás92 kcal
-
27g cukor103 kcal
-
22g finomliszt79 kcal
-
11 kcal
A feketerdő krémhez
-
83g meggybefőtt60 kcal
-
100g gyümölcslé46 kcal
-
57 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
67g habtejszín195 kcal
-
17g víz0 kcal
-
1g zselatin3 kcal
A vajkrémhez
A barna fondanthoz
A fehér fondanthoz
A díszítéshez
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
2110
kcal
- 2% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
440g tojás554 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
68 kcal
A feketerdő krémhez
-
500g meggybefőtt360 kcal
-
600g gyümölcslé276 kcal
-
343 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
100g víz0 kcal
-
5g zselatin17 kcal
A vajkrémhez
A barna fondanthoz
-
5g zselatin17 kcal
-
48g víz0 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
50g méz152 kcal
-
800g porcukor3096 kcal
-
46 kcal
A fehér fondanthoz
A díszítéshez
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
12657
kcal
- 2% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
9.6g tojás12 kcal
-
3.5g cukor13 kcal
-
2.8g finomliszt10 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A feketerdő krémhez
-
10.9g meggybefőtt8 kcal
-
13.1g gyümölcslé6 kcal
-
7 kcal
-
2.2g cukor8 kcal
-
8.7g habtejszín25 kcal
-
2.2g víz0 kcal
-
0.1g zselatin0 kcal
A vajkrémhez
A barna fondanthoz
-
0.1g zselatin0 kcal
-
1g víz0 kcal
-
0.2g margarin2 kcal
-
1.1g méz3 kcal
-
17.4g porcukor67 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A fehér fondanthoz
A díszítéshez
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
273
kcal
- 2% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 64 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 404 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 626 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 273 mg
-
Nátrium 131 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 383.2 g
-
Cukor 332 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 221.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 595 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 68 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 214 mg
-
Retinol - A vitamin: 585 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 121 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 348 micro
Összesen
2110
kcal
- 2% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 94.1 g
Zsír
-
Összesen 384.3 g
-
Telített zsírsav 222 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 117 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 2422 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3756.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 715 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 394 mg
-
Foszfor 1636 mg
-
Nátrium 787 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2299.4 g
-
Cukor 1990 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1330.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3568 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 410 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 257 micro
-
Kolin: 1286 mg
-
Retinol - A vitamin: 3508 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 727 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2086 micro
Összesen
12657
kcal
- 2% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 81.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
273
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
8 db tojás
-
160 g cukor
-
130 g finomliszt
-
30 g cukrozatlan kakaópor
A feketerdő krémhez
-
500 g meggybefőtt
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
10 ek cukor
-
4 dl habtejszín
-
1 dl víz
-
1 ek zselatin
A vajkrémhez
-
40 dkg cukor
A barna fondanthoz
A fehér fondanthoz
A díszítéshez
-
5 csepp ételfesték
-
5 csepp ételfesték
Elkészítés
A piskótához
- Elkészítjük a piskótát. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. Felverjük őket, a sárgájába tesszük a cukrot. Az átszitált lisztet és kakaót összekeverjük, majd óvatosan a tojásokkal összerakjuk. 20x30-as tepsiben megsütjük.
- Krém készítése: a cukorral, meggylével és a pudinggal krémet főzünk, mielőtt levesszük a tűzhelyről összekeverjük a lecsöpögtetett meggyel. Hagyjuk kihűlni. Langyosan érdemes betölteni vele a tortát, mert keményen nehéz elkenni.
- A tejszínhabot felverjük, belekeverjük a vízben felolvasztott (tűzhelyen felforralt, majd lehűtött) zselatint.
- A kihűlt tortát 3 lapra vágjuk, nagyjából a széleit a kívánt alakban megfaragjuk, és betöltjük. Minden rétegbe egy adag feketeerdő krémet és egy adag tejszínhabot teszünk. Hűtőben dermesztjük kb. 1 órát.
- Elvégezzük a finomfaragást. A leeső piskótából alakítjuk ki az arc, a kezek és a has domborulatát. Én a maradék meggyes krémmel "ragasztottam" a tortához. A leeső piskótát és a krémet összegyúrtam, és abból alakítottam ki a két lábfejét.
- Előző nap elkészítjük a fondantokat. Csinálunk barna és fehér tömböt is. A fehéret ételfestékkel színezzük szürkére és pirosra. A fekete alaphoz mindenképpen kakaós-porcukros fondantot kell készíteni, ezt kell fekete ételfestékkel színezni. Barna fondant készítése: a kakaót és porcukrot átszitáljuk (az utóbbit én át is daráltam újra). A zselatint elkeverjük a vízzel, majd tűzhelyen megmelegítjük. Elkeverjük benne a mézet és a margarint, majd olvadásig keverjük. Amikor langyosra hűl, öntsük a porcukor 2/3-hoz, beletesszük a kakaóport, és összegyúrjuk. Evőkanalanként adagoljuk a porcukrot addig, míg a masszánk nem ragad. Csomagoljuk be fóliába, és tegyük a hűtőbe. A fehér fondantot ugyanígy csináljuk, csak kakaó nélkül.
- Ha kész a faragás, bevonjuk vajkrémmel, itt még lehet korrigálni a hibákat.
- A fondantot jól átgyúrjuk margarinnal. A barna kinyújtott alapot rátesszük a kissé megvizezett vajkrémres tortára. A domborulatokat elegyengetjük. Utána egy előre megrajzolt sablon alapján kivágjuk az elnyújtott, megszínezett fondantból a szürke hasat, a szemet.. A leszabott fondantok hátulját enyhén bevizezzük, így ragasztjuk a testéhez. Az orrához a pirosból kis golyót formálunk.
- A kezét fehér fondantból alakítjuk ki. A lábához az összegyúrt piskótás-meggyes masszát kívánt alakban ellapítjuk, bevonjuk a fehér fondanttal, bevagdossuk, és hurkapálcikával odaerősítjük. A hajában szintén hurkapálcika van merevítésnek.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8806
- Feltöltés dátuma: 2012. november 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
kora
5 recept
Kisfiam a 3. szülinapjára Kisvakondos és Thomasos tortát kért. Mit tehet ilyenkor egy anya, hát beleveti magát a formatorták és a fondantok világába. Számos blogot végigolvastam. A faragás megtervezéséhez nagy segítsémre volt Farkas Vilmos cukrász oldala. Végül én máshogy csináltam, téglalap alakból faragtam. Nem is olyan bonyolult.:) A fondantot én is Kiskukta alapján csináltam meg. Mivel kakaós alapú a fondant, így lett kakaós a piskóta is. Csokikrémet nem akartam, aztán jött a feketeerdő ötlete. Nagyon kellemes ízű lett. Első fondantos formatortám (a fondanttal van még mit gyakorolni), így az elkészítési idő ehhez mért.