r
Nosalty Logó

Kígyórétes meggyes túrótöltelékkel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Kígyórétes meggyes túrótöltelékkel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3001 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 260 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    359.5 g
  • Cink
    66 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    51 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    30 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.6 g

Zsír

  • Összesen
    122.1 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    767 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3595.1 g
  • Cink
    656 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    545 mg
  • Vas
    507 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    1216 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    345.3 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    427 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    965 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    928 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    400 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    876 micro
Összesen 3001 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.3 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    26 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 260 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, a lisztet pedig elkeverjük a sóval. Ha az élesztő kész, hozzáadjuk a tejes keveréket és a tojást a liszthez, majd egységes masszát gyúrunk. Ekkor fokozatosan hozzáadagoljuk a puha vajat is, míg fel nem veszi az összeset. A műveletet érdemes robotgéppel vagy kézi mixerrel végezni, ugyanis sok vajat használunk, ettől nagyon ragacsos, zsíros lesz eleinte a tésztánk.
  2. Az alaposan kidolgozott tésztát (a felülete legyen sima és enyhén hólyagos), kivajazott edényben, letakarva duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A túrót, tejfölt, vaníliás cukrot és kristálycukrot, a citromhéjat és -levet valamint egy darab tojást konyhai aprítóban nagyjából simára dolgozzuk (maradhat benne néhány túrórög). A töltelék ne legyen túl híg, mert akkor ki fog folyni a süteményből, az állaga legyen hasonló a körözöttéhez.
  2. A Cointreau-t felmelegítjük majd az aszalt meggyre öntjük és hagyjuk, hadd szívják meg magukat a szemek. Ha ez megtörtént, a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöt a túróhoz keverjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtjuk, majd elosztjuk (gondolatban) három sávra. A középső sávra halmozzuk a túrótölteléket, a két szélsőt pedig átlósan kétujjnyi sávokra vágjuk.
  4. Az egyik végéről elindulva behajtjuk a tésztaszéleket: mindig felváltva hajtogatunk egy tésztacsíkot jobbról, egyet balról, míg be nem fedtük az egész süteményt.
  5. A megformázott kígyórétest óvatosan átemeljük egy sütőpapíros tepsire (de akár már közvetlenül azon is végezhetjük a formázást, ha elfér rajta), majd lekenjük egy felvert tojással.
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni és szeletekre vágva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 4249
  • Feltöltés dátuma: 2024. március 07.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra
Kígyórétes meggyes túrótöltelékkel
Lakos Benedek 373 recept

Az még hagyján, hogy nem teljesen tiszta, mitől kígyó ez a rétes, de inkább ez utóbbi, ami még nagyobb fejtörést okoz, hisz inkább kalácsra hajaz a sütemény. De sebaj, nem érdemes ilyen apróságok mentén leragadni, maga a tény sokkal fontosabb, hogy ez egy isteni, foszlós és gazdag kelt tészta, amelyben friss, aromás túrótöltelék kígyózik.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...