Kígyórétes meggyes túrótöltelékkel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
12g tej7 kcal
-
1 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
10g vaj72 kcal
A töltelékhez
Összesen
301
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
120g tej67 kcal
-
12g friss élesztő13 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g vaj717 kcal
A töltelékhez
Összesen
3001
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
26.1g finomliszt95 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
10.4g tej6 kcal
-
1 kcal
-
4.8g tojás6 kcal
-
8.7g vaj62 kcal
A töltelékhez
-
21.7g tehéntúró32 kcal
-
1.7g tejföl3 kcal
-
9.6g tojás12 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
5.2g aszalt gyümölcsök13 kcal
-
4.3g cointreau10 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
Összesen
260
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 359.5 g
-
Cink 66 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 51 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 30 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
301
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 96.6 g
Zsír
-
Összesen 122.1 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 767 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3595.1 g
-
Cink 656 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 545 mg
-
Vas 507 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 1216 mg
-
Nátrium 341 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 345.3 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 427 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 965 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 249 micro
-
Kolin: 491 mg
-
Retinol - A vitamin: 928 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 400 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 876 micro
Összesen
3001
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.3 g
-
Cink 57 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 26 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
260
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
300 g finomliszt
-
1 csipet só
-
20 g cukor
-
120 ml tej
-
12 g friss élesztő
-
1 db tojás
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben, a lisztet pedig elkeverjük a sóval. Ha az élesztő kész, hozzáadjuk a tejes keveréket és a tojást a liszthez, majd egységes masszát gyúrunk. Ekkor fokozatosan hozzáadagoljuk a puha vajat is, míg fel nem veszi az összeset. A műveletet érdemes robotgéppel vagy kézi mixerrel végezni, ugyanis sok vajat használunk, ettől nagyon ragacsos, zsíros lesz eleinte a tésztánk.
- Az alaposan kidolgozott tésztát (a felülete legyen sima és enyhén hólyagos), kivajazott edényben, letakarva duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez
- A túrót, tejfölt, vaníliás cukrot és kristálycukrot, a citromhéjat és -levet valamint egy darab tojást konyhai aprítóban nagyjából simára dolgozzuk (maradhat benne néhány túrórög). A töltelék ne legyen túl híg, mert akkor ki fog folyni a süteményből, az állaga legyen hasonló a körözöttéhez.
- A Cointreau-t felmelegítjük majd az aszalt meggyre öntjük és hagyjuk, hadd szívják meg magukat a szemek. Ha ez megtörtént, a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöt a túróhoz keverjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtjuk, majd elosztjuk (gondolatban) három sávra. A középső sávra halmozzuk a túrótölteléket, a két szélsőt pedig átlósan kétujjnyi sávokra vágjuk.
- Az egyik végéről elindulva behajtjuk a tésztaszéleket: mindig felváltva hajtogatunk egy tésztacsíkot jobbról, egyet balról, míg be nem fedtük az egész süteményt.
- A megformázott kígyórétest óvatosan átemeljük egy sütőpapíros tepsire (de akár már közvetlenül azon is végezhetjük a formázást, ha elfér rajta), majd lekenjük egy felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni és szeletekre vágva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 4268
- Feltöltés dátuma: 2024. március 07.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Az még hagyján, hogy nem teljesen tiszta, mitől kígyó ez a rétes, de inkább ez utóbbi, ami még nagyobb fejtörést okoz, hisz inkább kalácsra hajaz a sütemény. De sebaj, nem érdemes ilyen apróságok mentén leragadni, maga a tény sokkal fontosabb, hogy ez egy isteni, foszlós és gazdag kelt tészta, amelyben friss, aromás túrótöltelék kígyózik.