r
Nosalty Logó

Kelkáposztás lasagne sütőtökkel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Szikszai Anna
Kelkáposztás lasagne sütőtökkel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 734 kcal
  • 6% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 4407 kcal
  • 6% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 105 kcal
  • 6% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2075.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    703 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    629 mg
  • Nátrium
    472 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    451.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1708 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    335 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    170 micro
  • α-karotin
    2335 micro
  • β-karotin
    12422 micro
  • β-crypt
    9719 micro
  • Likopin
    1830 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 734 kcal
  • 6% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    204 g

Zsír

  • Összesen
    120.7 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    422 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12455.6 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    412 mg
  • Kálcium
    4221 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    1151 mg
  • Foszfor
    3773 mg
  • Nátrium
    2830 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    653 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    2710.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10251 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    523 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    289 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2011 micro
  • Kolin:
    271 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1017 micro
  • α-karotin
    14011 micro
  • β-karotin
    74530 micro
  • β-crypt
    58313 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    712 micro
Összesen 4407 kcal
  • 6% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    300.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    338 micro
  • β-karotin
    1796 micro
  • β-crypt
    1405 micro
  • Likopin
    265 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 105 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forrósítsunk fel egy serpenyőben 2 evőkanál olajat, adjuk hozzá a hagymát és a darált fokhagymát, pároljuk 5 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az oregánót, sózzuk és borsozzuk, majd lassú tűzön főzzük egy jó fél óráig.
  2. Míg a szósz fő, melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyük a feldarabolt sütőtököt egy tepsibe, locsoljuk meg a maradék olívaolajjal, szórjuk meg a kakukkfűvel, sóval, borssal, és tegyük mellé a fokhagymagerezdeket. Helyezzük a tepsit a sütőbe és süssük puhára a tököt. (kb 15 perc)
  3. Közben tegyünk fel forrni egy fazékban vizet. Miután megsült, a tököt a fokhagymával és a kakukkfűvel együtt tegyük egy késes betétű robotgépbe, és turmixoljunk sűrű szószt belőle.
  4. Szedjük levelekre a káposztát. Ha fodros kelt használunk, akkor távolítsuk el a központi „bordákat” és csak a levelekkel dolgozzunk. Ha már forr a víz, tegyük bele a káposztaleveleket és főzzük őket 5-8 percig. Majd vegyük ki, tegyük őket konyhai papírtörlőre vagy egy konyharuhára és hagyjuk kicsit hűlni. Ha már nem forróak, akkor nyomkodjuk ki a levelekből a felvett vizet és vágjuk apró darabokra.
  5. Ha szeretnénk kifőzni a lasagne lapokat felhasználás előtt, akkor nyugodtan használjuk a káposzta vizét. Én azonban nem látom szükségesnek, a szószok segítségével sütés közben is épp eléggé megpuhul, és dolgozni is könnyebb „szárazon” vele.
  6. Egy tálban keverjük össze a ricottát, a felaprított mozzarellát és a szerecsendiót. Kóstoljuk meg, és ha szükségesnek érezzük, akkor sózzuk, borsozzuk.
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk elő egy mély tepsit vagy jénai tálat, az alját béleljük ki a tésztával, erre jöhet a paradicsomszósz, egy réteg a sütőtökpüréből, majd rá a káposzta levelek és végül a ricottás-mozzarellás krém. Ha ezek a rétegek megvannak, ismét jöhet egy tészta szint és újból, a megadott lépések szerint a rétegek. Úgy dolgozzunk, hogy a legfelső réteg ricottakrém legyen, tehát arra már ne kerüljön tésztalap. A tetejét szórjuk meg vastagon reszelt parmezánnal, tegyük be a sütőbe és addig süssük, míg a teteje szépen megpirul, a szósz pedig vidáman bugyborékol a tepsi oldalában. (Kb 30 perc) Miután kivettük, hagyjuk egy 10 percet hűlni, hogy könnyebben szeletelhessük. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 3050
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Szikszai Anna 35 recept

Bár nem vagyok vega, hamburger és marhapörkölt nélkül el sem tudnám képzelni az életet, de sokszor jól esik egy-egy húsmentes napot tartani. Egy ilyen alkalommal fogalmazódott meg az őszi, vega lasagne ötlete, szigorúan idényzöldségek felhasználásával.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek