Kék bársony torta
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
A sajttortához (a töltelék)
-
33g krémsajt83 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
6g tejföl13 kcal
-
7g habtejszín21 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10 kcal
A bársony tortához (tészta)
-
31g finomliszt114 kcal
-
28g porcukor109 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
31g napraforgó olaj276 kcal
-
21g író8 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
21g fekete áfonya12 kcal
-
0g ecet0 kcal
A krémsajt mázhoz
-
47g porcukor181 kcal
-
33g krémsajt83 kcal
-
9g vaj67 kcal
-
1g zselatinfix1 kcal
A bónuszhoz
-
7g áfonyadzsem19 kcal
-
2g vaj12 kcal
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
A sajttortához (a töltelék)
-
400g krémsajt1000 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
77g tejföl152 kcal
-
85g habtejszín248 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
114 kcal
A bársony tortához (tészta)
-
375g finomliszt1365 kcal
-
337g porcukor1304 kcal
-
0 kcal
-
7g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
375g napraforgó olaj3315 kcal
-
250g író100 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
250g fekete áfonya143 kcal
-
4g ecet1 kcal
A krémsajt mázhoz
-
562g porcukor2175 kcal
-
400g krémsajt1000 kcal
-
113g vaj807 kcal
-
10g zselatinfix13 kcal
A bónuszhoz
-
80g áfonyadzsem222 kcal
-
20g vaj143 kcal
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
A sajttortához (a töltelék)
-
10.7g krémsajt27 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
2.1g tejföl4 kcal
-
2.3g habtejszín7 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.8g étkezési keményítő3 kcal
A bársony tortához (tészta)
-
10g finomliszt36 kcal
-
9g porcukor35 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
6.7g író3 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
6.7g fekete áfonya4 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
A krémsajt mázhoz
-
15g porcukor58 kcal
-
10.7g krémsajt27 kcal
-
3g vaj22 kcal
-
0.3g zselatinfix0 kcal
A bónuszhoz
-
2.1g áfonyadzsem6 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 546.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 358 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.8 g
-
Cukor 94 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 121.5 g
Zsír
-
Összesen 733.3 g
-
Telített zsírsav 148 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 224 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 148 g
-
Koleszterin 1155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6559.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 667 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 169 mg
-
Foszfor 1202 mg
-
Nátrium 4295 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1497.3 g
-
Cukor 1131 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 790.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1591 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 162 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 181 micro
-
K vitamin: 83 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 237 micro
-
Kolin: 729 mg
-
Retinol - A vitamin: 1557 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 362 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1244 micro
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 21.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
A sajttortához (a töltelék)
A bársony tortához (tészta)
-
337 g porcukor
-
1.5 tk szódabikarbóna
-
1 tk só
-
2.5 dl író
A krémsajt mázhoz
A bónuszhoz
Elkészítés
A sajttortához (a töltelék)
- Készítsük ela sajttorta réteget: Melegítsük elő a sütőt 160°-on.
- Egy nagy, mély tepsit helyezzünk a sütő harmadikfokára, közben tegyünk fel forrni egy kancsó vizet. Egy kerek, kapcsos sütőformába csatoljunk feszesen egy sütőpapírt, majd a kilógó részt vágjuk körbe, a forma oldalát pedig kenjük ki zsiradékkal. Az egészet helyezzük dupla réteg alufóliára, amit gondosan köré hajtogatunk, hogy majd a mellé öntött víz ne szivárogjon bele a formánkba. Tehát, mint egy kis csónakot.
- Egy nagy tálban keverjük simára a krémsajtot, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd egyenként a tojásokat. Végül mehet hozzá a tejföl, a tejszínés a vaníliarúd kikapart beleis.
- Az egészet addig keverjük, amíg teljesen egyenletes, és sima masszát nem kapunk. (Robotgép használata ér.) Öntsük a tésztát az előkészített formánkba, és ezt helyezzüka sütőben melegedő tepsi közepére. Öntsük a tepsibe a felforrt vizünket, nagyjából a kerek forma feléig, majd süssük 45 percig. Az idő lejárta után hagyjuk teljesen kihűlni, majd helyezzük a fagyasztóba, amíg teljesen meg nem fagy - ez lehet pár óra, vagy egy éjszaka.
- Készítsük el a torta rétegeket: Melegítsük elő a sütőt 180°-on. Két ugyanolyan, 23 cm-es formátkészítsünk elő a korábban leírtak szerint (mivel itt nem vízgőzben sütünk, az alufóliára nincs szükség).
- A tészta szárazanyagait keverjük össze egy nagy tálban. A tojásokat egy kisebb edénybe tegyük, és öntsük fel az olajjal. Robotgéppel addig keverjük a tojásokat, amíg ki nem világosodik a sárgájuk - mint majonéz készítésekor. Ez eltarthat egy darabig, de azért fontos, mert ha túl sárgaa tésztánk alapszíne, a kék ételfesték hozzáadását követően inkább zöldes színt kapunk, és a tésztáink inkább két nagy mohakorongra fognak emlékeztetni. Ha már világosodik, hozzáadhatjuk az ecetet, továbbkeverjük, majd mehet bele az író. Így egy egészen halványsárgafolyadékot kapunk, amelyet apránként dolgozzunk hozzá a lisztes keverékhez. Ha a tésztánk tökéletesen egyenletes, hozzáadhatjuk az ételfestéket. Fontos a koncentrátum, mert sokkal élénkebb a színe, és mivel kevés is elég belőle, nemváltoztatja meg a tésztánk állagát. A lilától pedig kevésbé lesz türkizes a szín. Ha megkaptuk az ideális árnyalatot, beleszórjuk a megmosott friss áfonyát (ez nem levedzik, és nem befolyásolja a színt sem).
- Egyenletesen oszlassuk el a tésztát a két formában, majd mehetnek is a sütőbe 30-35 percre. Ne szárítsuk ki teljesen, az állag akkor ideális, ha tűpróbánál néhány nedves morzsa tapad a szúróeszközre. Ha kész, hagyjuk kihűlni őket, aztán vágjuk körbe a tésztákat a forma mentén, majd vegyük ki belőle. Ha egyenetlen a tetejük, érdemes levágni, legalább az alsó rétegnek.
- Készítsük elő a mázat: Az összes hozzávalót keverjük egyenletesen össze, lehetőleg az összes alapanyag legyen szobahőmérsékletű. (Én raktam bele egy kis zselatinfixet is a biztonság kedvéért, de ezt csak közvetlenül felhasználás előtt érdemes.)
- Állítsuk össze a tortát: Vegyük az egyik tésztánkat, majd kenjük meg a tetejét áfonyalekvárral. Helyezzük rá a sajttorta réteget, erre ismét mehet a lekvár, majd a másik tészta. Ha a sajttorta réteg szélesebb a tésztalapoknál, vagy egyenetlen az oldala, egy egyszerű zöldséghámozóval "borotváljuk" le azt.
- A torta bevonása: fogjunk egy szilikonlapot,amivel könnyedén tudjuk a mázat formakövetőenkenni a tortára. Először a máz 1/3-át oszlassuk el, töltsük ki az esetleges hézagokat, ilyenkor még nem kell a morzsákkal foglalkoznunk, csak ügyeljünk, hogy a tálba ne vigyük bele őket. Pár percre tegyük hűtőbe, majd a maradékkalpedig a tökéletes fehérségre törekedve, ízlés szerint burkoljuk a tortát. Nagyon fontos, hogy ha a mázas edénybe nyúlunk, a szilikonlapon ne legyenek morzsák.
- Tetszés szerint díszítsük (akár kékre festett égetett cukorbúrával, vagy friss áfonyával, esetleg reszelt fehér csokoládéval).
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 12841
- Feltöltés dátuma: 2013. július 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Tehát a "Kék cake"... Avagy hogyan találkozott a Cheesecake factory és a Red velvet cake velem. Amerikában egy nagyon jellegzetes, tradicionális torta a Red velvet cake, azaz Vörös bársony torta. Nagyon elegáns, és rendhagyó főszereplője lehet bármilyen születésnapnak, esküvőnek. Első ránézésre egy fehér, egyszerű tortát látunk, és csak akkor, ha tányérra kerül az első szelet szembesülünk vele, hogy mekkora csoda is valójában. Én első látásra beleszerettem, így magától értetődő volt, hogy ezt készítem a barátom szülinapjára. Persze ráigazítottam, ha már a kedvenc színe a kék, és rajong az áfonyáért... ételfesték, ételfesték persze... de ennyi kellemetlenséget bőven megér a dolog. A tésztája sokkal szaftosabb, mint bármilyen piskóta, és a sajttorta... ó igen, a sajttorta. Szintén egy nagyon jellegzetes édesség Amerikában, bár gondolom őt nem kell bemutatnom. Állítólag a Cheesecake factory sajttortájával nem lehet versenyezni, így amikor az ideális recept után kutattam, végül a kettőt vegyítő csodára esett a választásom. A kék verzióhoz elhagytam a kakaót, és kicsit többet bíbelődtem a tészta világossá tételével. Azt hiszem, első tortámhoz képest egész jól sikerült. A fotó hagy maga után némi kívánnivalót, de ha egyszer annyira rájárt a banda... Mire kamerát kaptam a kezembe, már jelentősen megcsonkították. Ideális esetben az embernek sok ideje van rá, és van három 23 cm átmérőjű tortaformája. De mint azt az én esetem is bizonyítja, kevés idővel, tapasztalatlanul, és egy formával is lehet sikert aratni, úgyhogy ne legyen kifogás.(: