r
Nosalty Logó

Kék bársony torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
douney
Kék bársony torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 4% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A sajttortához (a töltelék)

A bársony tortához (tészta)

A krémsajt mázhoz

A bónuszhoz

Összesen 1081 kcal
  • 4% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A sajttortához (a töltelék)

A bársony tortához (tészta)

A krémsajt mázhoz

A bónuszhoz

Összesen 12959 kcal
  • 4% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A sajttortához (a töltelék)

A bársony tortához (tészta)

A krémsajt mázhoz

A bónuszhoz

Összesen 347 kcal
  • 4% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    61.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    546.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    358 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.8 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    130 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 1081 kcal
  • 4% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    121.5 g

Zsír

  • Összesen
    733.3 g
  • Telített zsírsav
    148 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    224 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    148 g
  • Koleszterin
    1155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6559.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    667 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    1202 mg
  • Nátrium
    4295 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1497.3 g
  • Cukor
    1131 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    790.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1591 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    162 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    181 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    237 micro
  • Kolin:
    729 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1557 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    362 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1244 micro
Összesen 12959 kcal
  • 4% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 347 kcal

Hozzávalók

A sajttortához (a töltelék)

A bársony tortához (tészta)

A krémsajt mázhoz

A bónuszhoz

  • 4 ek áfonyadzsem (amennyi a tészták megkenéséhez elég)
  • 2 dkg vaj (a formák előkészítéséhez)

Elkészítés

A sajttortához (a töltelék)

  1. Készítsük ela sajttorta réteget: Melegítsük elő a sütőt 160°-on.
  2. Egy nagy, mély tepsit helyezzünk a sütő harmadikfokára, közben tegyünk fel forrni egy kancsó vizet. Egy kerek, kapcsos sütőformába csatoljunk feszesen egy sütőpapírt, majd a kilógó részt vágjuk körbe, a forma oldalát pedig kenjük ki zsiradékkal. Az egészet helyezzük dupla réteg alufóliára, amit gondosan köré hajtogatunk, hogy majd a mellé öntött víz ne szivárogjon bele a formánkba. Tehát, mint egy kis csónakot.
  3. Egy nagy tálban keverjük simára a krémsajtot, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd egyenként a tojásokat. Végül mehet hozzá a tejföl, a tejszínés a vaníliarúd kikapart beleis.
  4. Az egészet addig keverjük, amíg teljesen egyenletes, és sima masszát nem kapunk. (Robotgép használata ér.) Öntsük a tésztát az előkészített formánkba, és ezt helyezzüka sütőben melegedő tepsi közepére. Öntsük a tepsibe a felforrt vizünket, nagyjából a kerek forma feléig, majd süssük 45 percig. Az idő lejárta után hagyjuk teljesen kihűlni, majd helyezzük a fagyasztóba, amíg teljesen meg nem fagy - ez lehet pár óra, vagy egy éjszaka.
  5. Készítsük el a torta rétegeket: Melegítsük elő a sütőt 180°-on. Két ugyanolyan, 23 cm-es formátkészítsünk elő a korábban leírtak szerint (mivel itt nem vízgőzben sütünk, az alufóliára nincs szükség).
  6. A tészta szárazanyagait keverjük össze egy nagy tálban. A tojásokat egy kisebb edénybe tegyük, és öntsük fel az olajjal. Robotgéppel addig keverjük a tojásokat, amíg ki nem világosodik a sárgájuk - mint majonéz készítésekor. Ez eltarthat egy darabig, de azért fontos, mert ha túl sárgaa tésztánk alapszíne, a kék ételfesték hozzáadását követően inkább zöldes színt kapunk, és a tésztáink inkább két nagy mohakorongra fognak emlékeztetni. Ha már világosodik, hozzáadhatjuk az ecetet, továbbkeverjük, majd mehet bele az író. Így egy egészen halványsárgafolyadékot kapunk, amelyet apránként dolgozzunk hozzá a lisztes keverékhez. Ha a tésztánk tökéletesen egyenletes, hozzáadhatjuk az ételfestéket. Fontos a koncentrátum, mert sokkal élénkebb a színe, és mivel kevés is elég belőle, nemváltoztatja meg a tésztánk állagát. A lilától pedig kevésbé lesz türkizes a szín. Ha megkaptuk az ideális árnyalatot, beleszórjuk a megmosott friss áfonyát (ez nem levedzik, és nem befolyásolja a színt sem).
  7. Egyenletesen oszlassuk el a tésztát a két formában, majd mehetnek is a sütőbe 30-35 percre. Ne szárítsuk ki teljesen, az állag akkor ideális, ha tűpróbánál néhány nedves morzsa tapad a szúróeszközre. Ha kész, hagyjuk kihűlni őket, aztán vágjuk körbe a tésztákat a forma mentén, majd vegyük ki belőle. Ha egyenetlen a tetejük, érdemes levágni, legalább az alsó rétegnek.
  8. Készítsük elő a mázat: Az összes hozzávalót keverjük egyenletesen össze, lehetőleg az összes alapanyag legyen szobahőmérsékletű. (Én raktam bele egy kis zselatinfixet is a biztonság kedvéért, de ezt csak közvetlenül felhasználás előtt érdemes.)
  9. Állítsuk össze a tortát: Vegyük az egyik tésztánkat, majd kenjük meg a tetejét áfonyalekvárral. Helyezzük rá a sajttorta réteget, erre ismét mehet a lekvár, majd a másik tészta. Ha a sajttorta réteg szélesebb a tésztalapoknál, vagy egyenetlen az oldala, egy egyszerű zöldséghámozóval "borotváljuk" le azt.
  10. A torta bevonása: fogjunk egy szilikonlapot,amivel könnyedén tudjuk a mázat formakövetőenkenni a tortára. Először a máz 1/3-át oszlassuk el, töltsük ki az esetleges hézagokat, ilyenkor még nem kell a morzsákkal foglalkoznunk, csak ügyeljünk, hogy a tálba ne vigyük bele őket. Pár percre tegyük hűtőbe, majd a maradékkalpedig a tökéletes fehérségre törekedve, ízlés szerint burkoljuk a tortát. Nagyon fontos, hogy ha a mázas edénybe nyúlunk, a szilikonlapon ne legyenek morzsák.
  11. Tetszés szerint díszítsük (akár kékre festett égetett cukorbúrával, vagy friss áfonyával, esetleg reszelt fehér csokoládéval).
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Tepsi mérete: 23
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 12841
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tehát a "Kék cake"... Avagy hogyan találkozott a Cheesecake factory és a Red velvet cake velem. Amerikában egy nagyon jellegzetes, tradicionális torta a Red velvet cake, azaz Vörös bársony torta. Nagyon elegáns, és rendhagyó főszereplője lehet bármilyen születésnapnak, esküvőnek. Első ránézésre egy fehér, egyszerű tortát látunk, és csak akkor, ha tányérra kerül az első szelet szembesülünk vele, hogy mekkora csoda is valójában. Én első látásra beleszerettem, így magától értetődő volt, hogy ezt készítem a barátom szülinapjára. Persze ráigazítottam, ha már a kedvenc színe a kék, és rajong az áfonyáért... ételfesték, ételfesték persze... de ennyi kellemetlenséget bőven megér a dolog. A tésztája sokkal szaftosabb, mint bármilyen piskóta, és a sajttorta... ó igen, a sajttorta. Szintén egy nagyon jellegzetes édesség Amerikában, bár gondolom őt nem kell bemutatnom. Állítólag a Cheesecake factory sajttortájával nem lehet versenyezni, így amikor az ideális recept után kutattam, végül a kettőt vegyítő csodára esett a választásom. A kék verzióhoz elhagytam a kakaót, és kicsit többet bíbelődtem a tészta világossá tételével. Azt hiszem, első tortámhoz képest egész jól sikerült. A fotó hagy maga után némi kívánnivalót, de ha egyszer annyira rájárt a banda... Mire kamerát kaptam a kezembe, már jelentősen megcsonkították. Ideális esetben az embernek sok ideje van rá, és van három 23 cm átmérőjű tortaformája. De mint azt az én esetem is bizonyítja, kevés idővel, tapasztalatlanul, és egy formával is lehet sikert aratni, úgyhogy ne legyen kifogás.(:

Hozzávalók

A sajttortához (a töltelék)

A bársony tortához (tészta)

A krémsajt mázhoz

A bónuszhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...