Kazári ferentő
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A ferentőhöz
-
125g finomliszt455 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
100g tej56 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g cukor0 kcal
A tetejére
-
25g mák131 kcal
-
25g dió164 kcal
-
175g tej98 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
2g méz5 kcal
-
25g meggylekvár70 kcal
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A ferentőhöz
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
400g tej224 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g cukor0 kcal
A tetejére
-
100g mák525 kcal
-
100g dió654 kcal
-
700g tej392 kcal
-
20g vaníliaaroma0 kcal
-
7g méz21 kcal
-
100g meggylekvár278 kcal
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A ferentőhöz
-
24g finomliszt87 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
4.1g napraforgó olaj36 kcal
-
0.7g élesztő1 kcal
-
19.2g tej11 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
-
0g cukor0 kcal
A tetejére
-
4.8g mák25 kcal
-
4.8g dió31 kcal
-
33.6g tej19 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
0.3g méz1 kcal
-
4.8g meggylekvár13 kcal
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.4 g
Zsír
-
Összesen 55.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1605.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 729 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 480 mg
-
Nátrium 173 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 37.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 125.6 g
Zsír
-
Összesen 223.6 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 110 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6422.1 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 2915 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 631 mg
-
Foszfor 1922 mg
-
Nátrium 694 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 545.1 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 148.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 462 micro
-
Kolin: 257 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 342 micro
- 12% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 308.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 7.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Hozzávalók
A ferentőhöz
-
50 dkg finomliszt
-
1 dl napraforgó olaj
-
1.5 dkg élesztő
-
4 dl tej
-
1 db tojás
-
1 csipet cukor
A tetejére
-
7 dl tej
-
20 ml vaníliaaroma
-
1 teáskanál méz
-
10 dkg meggylekvár
Elkészítés
A ferentőhöz
- A tejet meglangyosítjuk, egy csészébe öntjük a felét, és egy csipet cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt, beledobjuk az édesítőtablettát.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes tésztába valót (kivéve a maradék 2 dl élesztő nélküli tejet), majd melléöntjük a megindult élesztőt, és elkezdjük kidolgozni a tésztát.
- Közben lassan és fokozatosan dolgozzuk bele a maradék 2 dl tejet is.
- Ha a tésztánk puha, ruganyos és selymes, nem marad sem a kezünkön, sem a tál falán, letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük.
- Egy óra leteltével három lisztezett munkafelületre borítjuk, és három cipóra osztjuk.
- Hosszú, vékony rudakat sodrunk a cipókból, egyik oldalukat bevagdossuk, majd kb 20 cmként felvágjuk.
- A 20 cm hosszú rudacskáinkat csiga alakba tekerjük, úgy, hogy a bevagdalt tarajos rész kívülre essen.
- Sütőpapírral bélelt tesibe tesszük és megsütjük őket.
- Amíg a ferentők sülnek, felforraljuk a 7 dl tejet, teszünk bele mézet ízlés szerint, hozzáadjuk az aromát, megdaráljuk a mákot és a diót.
- Ha a ferentők megsültek, tálaljuk: Ki-ki vesz magának, és ízlés szerinti ideig áztatja a csigácskákat a vaníliás tejben, majd megforgatja a darált mákban (ezesetben nagyon jól áll neki a meggylekvár-korona) vagy a darált dióban (akkor pedig pár csepp méztől lesz még finomabb).
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 14973
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 01.
Ajánló
A fenti ferentőfedők helyett mellett szinte bármi - túró egy kis mazsolával, különböző lekvárok, vagy akár kakaó is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
A múzeumi gyakorlat alkalmával egy "Kazári ízek" című etno-gasztro kiadványban bukkantam a kazári ferentő receptjére. Ez is olyan volt, hogy amint ránéztem, eszembe jutott, hogy ja, igen ezt is ki akartam már egyszer próbálni, valamelyik vizsgaidőszak kellős közepén, de ha letelnek a félős hetek, annyi mindent elfelejt az ember... Na, mindenesetre, gyorsan kiírtam, és első alkalommal nekiálltam. A ferentő egy tipikus palóc étel, ott is előkelő helyen szerepel, ünnepkor, lakodalomkor ették. Szoros rokonságban áll a kaláccsal - tésztája révén - és a mákos gubával - minden mást tekintve. Mivel pedig a receptet a nagyvilág Telek Balázsné kazári lakos jóvoltából ismerheti, hát így kapta a kalács az interneten és az olyan különlegesnek hitt palóc receptgyűjteményemben is ezt az elnevezést. Én kicsit alakítottam Rózsika néni alapreceptjén, nekem így lett tökéletes. Először próbáltam ki Ildikó tanácsára, hogy a kelt tésztába nem cukrot, hanem édesítőt teszek - még soha a életben nem lett ilyen gyönyörű a tésztám! A díszítést is máshogy csináltam, eredetileg egyesével kéne a tejbe áztatni a ferentőket, utána mákban hempergetni, porcukrozni, majd csak azután tálalni, de szerintem vidámabb, ha mindenki maga csinálja az asztalnál. És mivel én nem vagyok nagyon nagy mákrajongó - de annál inkább szeretem a dió és a méz ízét, hát ilyen alternatívám is lett!