r
Nosalty Logó

Kazári ferentő

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Kazári ferentő
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A ferentőhöz

A tetejére

Összesen 1188 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A ferentőhöz

A tetejére

Összesen 4750 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A ferentőhöz

A tetejére

Összesen 227 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    55.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1605.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    729 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    480 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.3 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 1188 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.6 g

Zsír

  • Összesen
    223.6 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6422.1 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    2915 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    631 mg
  • Foszfor
    1922 mg
  • Nátrium
    694 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    545.1 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    148.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    257 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    342 micro
Összesen 4750 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 227 kcal

Hozzávalók

A ferentőhöz

A tetejére

Elkészítés

A ferentőhöz

  1. A tejet meglangyosítjuk, egy csészébe öntjük a felét, és egy csipet cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt, beledobjuk az édesítőtablettát.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes tésztába valót (kivéve a maradék 2 dl élesztő nélküli tejet), majd melléöntjük a megindult élesztőt, és elkezdjük kidolgozni a tésztát.
  3. Közben lassan és fokozatosan dolgozzuk bele a maradék 2 dl tejet is.
  4. Ha a tésztánk puha, ruganyos és selymes, nem marad sem a kezünkön, sem a tál falán, letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük.
  5. Egy óra leteltével három lisztezett munkafelületre borítjuk, és három cipóra osztjuk.
  6. Hosszú, vékony rudakat sodrunk a cipókból, egyik oldalukat bevagdossuk, majd kb 20 cmként felvágjuk.
  7. A 20 cm hosszú rudacskáinkat csiga alakba tekerjük, úgy, hogy a bevagdalt tarajos rész kívülre essen.
  8. Sütőpapírral bélelt tesibe tesszük és megsütjük őket.
  9. Amíg a ferentők sülnek, felforraljuk a 7 dl tejet, teszünk bele mézet ízlés szerint, hozzáadjuk az aromát, megdaráljuk a mákot és a diót.
  10. Ha a ferentők megsültek, tálaljuk: Ki-ki vesz magának, és ízlés szerinti ideig áztatja a csigácskákat a vaníliás tejben, majd megforgatja a darált mákban (ezesetben nagyon jól áll neki a meggylekvár-korona) vagy a darált dióban (akkor pedig pár csepp méztől lesz még finomabb).
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 14973
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 01.

Ajánló

A fenti ferentőfedők helyett mellett szinte bármi - túró egy kis mazsolával, különböző lekvárok, vagy akár kakaó is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A múzeumi gyakorlat alkalmával egy "Kazári ízek" című etno-gasztro kiadványban bukkantam a kazári ferentő receptjére. Ez is olyan volt, hogy amint ránéztem, eszembe jutott, hogy ja, igen ezt is ki akartam már egyszer próbálni, valamelyik vizsgaidőszak kellős közepén, de ha letelnek a félős hetek, annyi mindent elfelejt az ember... Na, mindenesetre, gyorsan kiírtam, és első alkalommal nekiálltam. A ferentő egy tipikus palóc étel, ott is előkelő helyen szerepel, ünnepkor, lakodalomkor ették. Szoros rokonságban áll a kaláccsal - tésztája révén - és a mákos gubával - minden mást tekintve. Mivel pedig a receptet a nagyvilág Telek Balázsné kazári lakos jóvoltából ismerheti, hát így kapta a kalács az interneten és az olyan különlegesnek hitt palóc receptgyűjteményemben is ezt az elnevezést. Én kicsit alakítottam Rózsika néni alapreceptjén, nekem így lett tökéletes. Először próbáltam ki Ildikó tanácsára, hogy a kelt tésztába nem cukrot, hanem édesítőt teszek - még soha a életben nem lett ilyen gyönyörű a tésztám! A díszítést is máshogy csináltam, eredetileg egyesével kéne a tejbe áztatni a ferentőket, utána mákban hempergetni, porcukrozni, majd csak azután tálalni, de szerintem vidámabb, ha mindenki maga csinálja az asztalnál. És mivel én nem vagyok nagyon nagy mákrajongó - de annál inkább szeretem a dió és a méz ízét, hát ilyen alternatívám is lett!

Hozzávalók

A ferentőhöz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...