Karácsonyi marcipános kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kikker
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
7 kcal
-
50g tej28 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
5 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
44g mazsola131 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
6g narancs2 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
63g marcipán289 kcal
A kenéshez
Összesen
1553
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
18g instant élesztő59 kcal
-
400g tej224 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
400g vaj2868 kcal
-
350g mazsola1047 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
50g narancs17 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
500g marcipán2310 kcal
A kenéshez
Összesen
12426
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
30.8g finomliszt112 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
12.3g tej7 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
12.3g vaj88 kcal
-
10.8g mazsola32 kcal
-
3.1g mandula18 kcal
-
1.5g narancs1 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
15.4g marcipán71 kcal
A kenéshez
Összesen
382
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.9 g
Zsír
-
Összesen 74 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 706.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 292 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 198 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 46.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 447 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 439 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
1553
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 207.4 g
Zsír
-
Összesen 592.4 g
-
Telített zsírsav 270 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 156 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 1435 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5654.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 382 mg
-
Kálcium 1264 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 650 mg
-
Foszfor 2336 mg
-
Nátrium 972 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1584 g
-
Cukor 730 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 369.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3579 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 820 micro
-
Kolin: 583 mg
-
Retinol - A vitamin: 3510 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 820 micro
-
β-crypt 54 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 716 micro
Összesen
12426
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.8 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
382
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
2 tasak instant élesztő
-
2 db tojás
-
10 dkg cukor
-
1 késhegynyi só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
35 dkg mazsola
-
15 csepp rumaroma
A kenéshez
-
10 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Vajat megolvasztjuk. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott narancsot mély tányérba tesszük, hozzáadjuk a rumot és annyi forró vizet, hogy ellepje.
- Mély tálba beleöntjük a meleg tejet, élesztőt, cukrot, hozzáadjuk a lisztet, sót és tojásokat, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, és jól kidagasztjuk. Keményebb tésztát kapunk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, míg a tészta felveszi. Hozzáadjuk a gyümölcsöket és a mandulát, és újra dagasztjuk. Legalább 1 órát kelni hagyjuk.
- A tésztát átgyúrjuk, két részre osztjuk. Hosszabb hengert formálunk belőle, és hosszant, a közepéről kiindulva kinyújtjuk úgy, hogy a széleit magasan hagyjuk. Az alja kb. 1 cm magas, a szélei 2,5-3. A marcipánt átgyúrjuk, két részre osztjuk, hengert formálunk belőle, és a tészta közepére helyezzük. Az tészta egyik felét ráhajtjuk, majd a másikkal az egészet befedjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a két kalácsot, és újabb 30 percig kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük, és a kalácsokat 50-60 percig világos barnára sütjük. Tűpróba ajánlott! Még melegen megkenjük olvasztott vajjal, előbb az alját, majd a tetejét, és megszórjuk vastagon porcukorral. Szeletelve, esetleg vajjal megkenve tálaljuk. Napokig eláll.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1920
- Feltöltés dátuma: 2013. december 26.
Ajánló
Ünnepi kalács. Nagyon finom teával vagy forró kakaóval.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Kikker
23 recept
Karácsonyi és húsvéti kalács, amit itt Hollandiában csak az üzletben vásárolnak. Gondoltam, egyszer magam is megpróbálom megsütni. Még nem kóstoltuk, de az illata nagyon ínycsiklandó! A marcipánt készen vásároltam.