Karácsonyi almás-gesztenyés torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Salamon Csilla
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
Tésztához:
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Almás-gesztenyés krémhez:
-
42 kcal
-
63g gesztenyemassza112 kcal
-
250g alma117 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
38g víz0 kcal
Pudingos krémhez:
-
43 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
50g tej28 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
75g habtejszín219 kcal
Tetejére:
Összesen
938
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
Tésztához:
-
220g tojás277 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Almás-gesztenyés krémhez:
-
167 kcal
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
1000g alma468 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
150g víz0 kcal
Pudingos krémhez:
-
171 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g tej112 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
Tetejére:
Összesen
3762
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
Tésztához:
-
5.4g tojás7 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Almás-gesztenyés krémhez:
-
1.5g sárgabaracklekvár4 kcal
-
6.2g gesztenyemassza11 kcal
-
24.7g alma12 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
3.7g víz0 kcal
Pudingos krémhez:
-
1.1g vaníliás pudingpor4 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
4.9g tej3 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
7.4g habtejszín22 kcal
Tetejére:
Összesen
94
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.9 g
Zsír
-
Összesen 33.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 372 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 721.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 225 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 266 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 544.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 343 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 134 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 264 mg
-
Retinol - A vitamin: 320 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 92 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 541 micro
Összesen
938
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.4 g
Zsír
-
Összesen 134.8 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1487 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2885.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 901 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 240 mg
-
Foszfor 1065 mg
-
Nátrium 554 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 592.1 g
-
Cukor 344 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 2179.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1373 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 536 mg
-
D vitamin: 315 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 398 micro
-
Kolin: 1055 mg
-
Retinol - A vitamin: 1280 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 894 micro
-
β-crypt 370 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2162 micro
Összesen
3762
kcal
- 2% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
94
kcal
Hozzávalók
Tésztához:
-
4 db tojás
-
4 csapott ek cukor
-
4 csapott ek finomliszt
-
1 csipet sütőpor
Almás-gesztenyés krémhez:
-
3 ek sárgabaracklekvár
-
25 dkg gesztenyemassza
-
1 kg alma
-
2 kávéskanál fahéj
-
10 db szegfűszeg
-
1.5 dl víz
Pudingos krémhez:
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
2 db tojássárgája
-
2 dl tej
-
5 dkg cukor
-
3 dl habtejszín
Tetejére:
Elkészítés
Tésztához:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
- Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojások sárgáját, és tovább keverjük.
- Majd a sütőporral elkevert lisztet óvatosan beleforgatjuk.
- Vajjal kikent, liszttel meghintett tortaformába öntjük, és tűpróbáig sütjük.
Almás-gesztenyés krémhez:
- Amikor a piskóta megsült, még melegen rákenjük a baracklekvárt, és a gesztenyemasszát elosztjuk rajta.
- Az almát meghámozzuk, felkockázzuk. Hozzáadjuk a vizet, fahéjat, szegfűszeget, és pároljuk addig, amíg már nincs leve.
- Kihűtjük, és a lekváros-gesztenyés masszára öntjük.
Pudingos krémhez:
- A tejhez adjuk a pudingport, tojások sárgáját és a cukrot, sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínhabot, és rákenjük az almás krémre.
- Pár órára hűtőbe tesszük.
Tetejére:
- A formából kivesszük a tortát, tálcára tesszük.
- Az ananászkarikák a hóember teste, egy-egy almaszelet a hóember sapkája és az orra.
- A kivit megpucoljuk, felszeleteljük, és elkészítjük a fenyőfákat. Narancsból kivágjuk a csillagot.
- Mandulaszemek a hóember kezei. Mazsola a szemei, szája. A gombokat maradék marcipánból formáztam meg.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 508
- Feltöltés dátuma: 2020. január 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Salamon Csilla
1202 recept
Karácsonyra készítettem el ezt a tortát. Teteje ízlés szerint dekorálható.