Karácsonyfa kalács nyultanti konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
nyultanti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
13g tojássárgája40 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
63g tej35 kcal
-
35 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
38g dió245 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
38g lekvár/ dzsem104 kcal
-
23 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
Összesen
1054
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
500g tej280 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
300g dió1962 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
300g lekvár/ dzsem834 kcal
-
182 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
8439
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
38.4g finomliszt140 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
-
19.2g tej11 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
1.9g élesztő2 kcal
-
0.4g cukor1 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
11.5g dió75 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
11.5g lekvár/ dzsem32 kcal
-
3.1g cukrozatlan kakaópor7 kcal
-
0.8g tojássárgája2 kcal
Összesen
323
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.5 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1238 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 278 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 574 mg
-
Nátrium 176 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 162.9 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 40.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
Összesen
1054
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 204 g
Zsír
-
Összesen 291.4 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 163 g
-
Koleszterin 1302 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9904.2 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 444 mg
-
Kálcium 2226 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 1136 mg
-
Foszfor 4588 mg
-
Nátrium 1411 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1303.3 g
-
Cukor 388 mg
-
Élelmi rost 84 mg
VÍZ
-
Összesen 323 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 460 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1180 micro
-
Kolin: 1262 mg
-
Retinol - A vitamin: 445 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 142 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1550 micro
Összesen
8439
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
323
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
5 db tojássárgája
-
10 dkg porcukor
-
5 dl tej
-
4 ek napraforgó olaj
-
5 dkg élesztő
-
1 ek cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
30 dkg dió
-
10 dkg cukor
-
15 ek lekvár/ dzsem
-
8 dkg cukrozatlan kakaópor
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A tej felét meglangyosítjuk, beleteszünk 1 evőkanál kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Amikor megkelt, összedolgozzuk a liszttel elkevert sütőporral, a tojások sárgájával, a porcukorral, az étolajjal, a tej többi részével és a sóval. Jól kidagasztjuk, és fél órát kelesztjük.
- A kelesztés végeztével a tésztát három egyenlő részre osztjuk, és háromszög formájúra nyújtjuk. A háromszög méreténél vegyük figyelembe a tepsi méretét, amelyben sütni fogjuk.
A töltelékhez
- A diót ledaráljuk és a cukorral összekeverjük.
- Az első, háromszög alakúra nyújtott tésztát a kikent, liszttel meghintett tepsibe fektetjük. Megkenjük a lekvárral, és megszórjuk a cukros diókeverék felével.
- Ráfektetjük a következő háromszöget, amelyet előbb megkenünk a kakaóporral, majd rászórjuk a dió másik felét. Lefedjük a harmadik, háromszögre nyújtott tésztával.
- A tészta alján kivágjuk a fa törzsét, majd a többi részt a törzsig bevagdossuk, és az így kapott csíkokat egyenként megcsavarjuk. Ha elkészültünk, tojássárgájával megkenjük.
- Sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral takarjuk le.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1120
- Feltöltés dátuma: 2014. január 05.
Ajánló
A tésztát kenyérsütőben is elkészíthetjük. Ilyenkor a nedves hozzávalókat tesszük alulra, majd rá a szilárd alapanyagokat. Dagasztó és kelesztő programra állítjuk be. A töltelék hozzávalóit ízlésünknek megfelelően variálhatjuk, tehetünk bele akár mákot, mazsolát is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
nyultanti
100 recept
Nővéremnél láttam először ezt a kalácsot. Igazi vendégváró étel, kiadós, na és nem kicsit látványos. Garantált a siker, mert az íze is rendkívül finom. Igazán illik a karácsonyi ünnepekhez, főleg, ha a bejgli már egy kicsit unalmasnak tűnik. Nem kell hozzá nagy szakácstudomány, igazán egyszerűen elkészíthető.