Kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kevert tésztához
-
24g finomliszt86 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
16g napraforgó olaj138 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
23g kapor10 kcal
-
43g cukkini7 kcal
A túrókrémhez
-
25g tehéntúró37 kcal
-
8g tejföl15 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
5 kcal
A morzsaréteghez
-
6g finomliszt23 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
4g vaj27 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
513
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kevert tésztához
-
190g finomliszt692 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3g só0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
125g napraforgó olaj1105 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
340g cukkini55 kcal
A túrókrémhez
-
200g tehéntúró294 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A morzsaréteghez
-
50g finomliszt182 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4102
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kevert tésztához
-
11.4g finomliszt41 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
12g cukor46 kcal
-
7.5g napraforgó olaj66 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
10.8g kapor5 kcal
-
20.3g cukkini3 kcal
A túrókrémhez
-
12g tehéntúró18 kcal
-
3.6g tejföl7 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
A morzsaréteghez
-
3g finomliszt11 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
244
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 24.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 624.3 g
-
Cink 66 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 52 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 196 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 102.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 30 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 956 micro
Összesen
513
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.8 g
Zsír
-
Összesen 194.4 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 640 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4994.5 g
-
Cink 527 mg
-
Szelén 136 mg
-
Kálcium 802 mg
-
Vas 419 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 1245 mg
-
Nátrium 1572 mg
-
Réz 21 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 512 g
-
Cukor 299 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 822.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1240 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 54 mg
-
C vitamin: 241 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 51 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 242 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 492 micro
-
Kolin: 503 mg
-
Retinol - A vitamin: 506 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 451 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7648 micro
Összesen
4102
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 298.5 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.6 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 14 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 457 micro
Összesen
244
kcal
Hozzávalók
A kevert tésztához
-
190 g finomliszt
-
0.5 teáskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál sütőpor
-
0.5 teáskanál só
-
200 g cukor
-
125 g napraforgó olaj
-
2 db tojás
-
2 citromból nyert citromhéj
-
2 ek citromlé
-
1 csokor kapor
A túrókrémhez
-
200 g tehéntúró
-
3 ek tejföl
-
1 db tojás
-
3 ek porcukor
-
1 ek finomliszt
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
A morzsaréteghez
-
50 g finomliszt
-
50 g cukor
-
1 csipet só
Elkészítés
A kevert tésztához
- A citromokat megmossuk, a héjukat lereszeljük, a kaprot felaprítjuk (a vastag szárrészeket kihagyjuk), majd a citromhéjat elkeverjük a cukorral és kézzel alaposan összemasszírozzuk, hogy felszabadítsuk a héjban lévő illóolajokat. Ez nagyjából 2-3 percig tart. Utána hozzáadjuk a kaprot és azzal is átmasszírozzuk a cukrot 1-2 perc alatt.
- Az ízesített cukorhoz ütjük a tojásokat, alaposan elkeverjük kézi habverővel, majd beleöntjük az olajat, citromlevet és azzal is eldolgozzuk.
- A cukkinit lereszeljük, egy konyharuhában kissé kinyomkodjuk, hogy a nedvesség egy része távozzon. Így, kinyomkodva mérjük le, majd hozzáadjuk a sütemény alapjához.
- Egy külön tálban elkeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. A nedves alaphoz adjuk és gyors mozdulatokkal összekeverjük, amíg nem maradnak a masszában száraz, lisztes csíkok.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréssel), kivajazunk egy hosszúkás kenyérformát, majd kibéleljük sütőpapírral (hagyjunk kilógó széleket, hogy ki tudjuk majd emelni a megsült süteményt).
- A kibélelt formába öntjük a cukkinis massza felét, majd erre mehet a túrókrém (lásd: túrókrém), utána a maradék massza. A sütemény tetejét szórjuk meg a morzsával (lásd: morzsaréteg). Süssük 40-50 percig, és mindenképpen végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk. Hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd rácsra emelve további 20 percig, és csak utána szeleteljük.
A túrókrémhez
- A túrókrém hozzávalóit egy aprítógépben teljesen simára és krémesre dolgozzuk. Lágy, kissé folyós állagot kell kapnunk.
A morzsaréteghez
- A hozzávalókat egy tálban összemorzsoljuk, amíg nedves homok állagú keveréket nem kapunk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 35
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2336
- Feltöltés dátuma: 2023. július 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Valahol mélyen a kapros-túrós ihlette, ez a kevert, réteges sütemény időközben mégis bőven túlnőtt az eredeti ötleten. A citrushéj és a zöldfűszer alapból is elég izgalmas összjátékát csak tovább fokozza a cukkini jelenléte, a lágy túrókrémes, valamint a felül trónoló morzsás réteg. Komplexnek tűnhet, miközben végtelenül egyszerű sütemény – adj neki egy esélyt!