Káposztás kelt gombóc
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
A káposztához
-
333g savanyú káposzta63 kcal
-
60g vöröshagyma22 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
437 kcal
-
105 kcal
-
250g sertésoldalas485 kcal
-
17g paprika3 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
A gombóchoz
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
A káposztához
-
2000g savanyú káposzta380 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
90g fokhagyma121 kcal
-
400g kolozsvári szalonna2620 kcal
-
250g debreceni kolbász630 kcal
-
1500g sertésoldalas2909 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
A gombóchoz
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
A káposztához
-
35.6g savanyú káposzta7 kcal
-
6.4g vöröshagyma2 kcal
-
1.6g fokhagyma2 kcal
-
7.1g kolozsvári szalonna47 kcal
-
4.5g debreceni kolbász11 kcal
-
26.7g sertésoldalas52 kcal
-
1.8g paprika0 kcal
-
1.8g paradicsom0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
A gombóchoz
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.1 g
Zsír
-
Összesen 98.7 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4074 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 530 mg
-
Nátrium 3165 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 608.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 166 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 181 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 1107 micro
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 300.6 g
Zsír
-
Összesen 592.5 g
-
Telített zsírsav 203 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 224 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 78 g
-
Koleszterin 1380 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24444.2 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 417 mg
-
Kálcium 1121 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 629 mg
-
Foszfor 3180 mg
-
Nátrium 18992 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 467.8 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 83 mg
VÍZ
-
Összesen 3648.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 423 mg
-
D vitamin: 995 micro
-
K vitamin: 278 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1091 micro
-
Kolin: 1085 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 218 micro
-
β-karotin 787 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 6644 micro
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 435.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 338 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 46 micro
-
Lut-zea 118 micro
Hozzávalók
A káposztához
-
2 kg savanyú káposzta
-
4 közepes fej vöröshagyma
-
1.5 fej fokhagyma
-
40 dkg kolozsvári szalonna
-
25 dkg debreceni kolbász
-
1.5 kg sertésoldalas
-
1 db paprika
-
1 db paradicsom
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
köménymag ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
A gombóchoz
Elkészítés
A káposztához
- A bográcsban kevés zsíradékonmegpirítjuk a szalonnakockákat, rádobjuk a kockára szelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a szintén kockázott paprikát és paradicsomot, a fokhagyma felét rányomjuk.
- Kicsit sütjük, rátesszük adarabokra vágott oldalastvagy csülköt, jól átforrósítjuk, fehéredésig sütjük.
- Rászórjuk a pirospaprikát, a fűszereket, és kevés vizet aláöntve (vagy saját levén, ha enged) félig puhára főzzük.
- Itt hozzáadjuk a debreceni vagy kolbászdarabokat, a többi fokhagymátés a káposztát (amit előzőleg átmosunk, ha túl savanyú lenne), és jól átkeverjük.
- Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, hagyjuk főni, amíg puha nem lesz. Mindig legyen alatta lé, pótoljuk, ha kell!
- Ezalatt bedagasztjuk a tésztát: Langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, a liszthez adjuka sót, a tojást és a kovászunkat. Keményebb galuska sűrűségű tésztát dagasztunk belőle, és letakarva, meleg helyen kelesztjük minimum 30 percet.
- Ha a hús és a káposzta is megpuhult, kanállalrászaggatjuk a tetejére a gombócokat.
- Jól lefedjük, és már nem rakunk a tűzre, így hagyjuk lassan párolódni az ételt.
- Legalább 15 percig ne vegyük le a fedőt, csak néha rázogassuk meg a bográcsot, nehogy leégjen. Így a gombócok duplájára nőnek, és nem főnek szét az egyéb dolgok sem.
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 15261
- Feltöltés dátuma: 2010. december 09.
Ajánló
Lehet csak hússal vagy csak kolbásszal is készíteni, úgy is nagyon jó. Én nem szeretem a házikolbász nehéz ízét sütve, főve, ezért helyettesítettem mással. Ha valaki azzal főzi, lehet, hogy nem is kell őrölt paprika.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Azt hiszem, ez egy sváb étel, nem tudom. Gyerekkoromban ettem hasonlót, és próbáltam felidézni azokat az ízeket. Addig-addig próbálkoztam, amíg ezt elkészítettem, és nagy kedvenc lett a családban. A "vőjelöltem" kedvence.:) Ezt az ételt legtöbbször bográcsban készítem, ott nagyon kell vigyázni a tűzre, nehogy leégjen, de mindig forrjon. Én a hozzávalókat mindig előbb elkészítem, hogy tudjam figyelni a folyamatot. Ezért, lehet, hogy nem jól becsülöm meg az időket. Ha itthon főzöm, a húst külön szoktam sütni a sütőben (nincs akkora edényem, hogy beleférjen minden), és nem is tűnik olyan hosszúnak az idő. Próbálok valami köztes időket megadni.