Kápiapaprikás-epres krémmel töltött mandulás linzer
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mónika B.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
Gyúrt linzertészta
-
42g finomliszt152 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
20g mandula118 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
Kápiapaprikás-epres krém
Összesen
716
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
Gyúrt linzertészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
120g mandula708 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g vanília0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
Kápiapaprikás-epres krém
Összesen
4290
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
Gyúrt linzertészta
-
14.9g finomliszt54 kcal
-
10.8g vaj77 kcal
-
3.6g cukor14 kcal
-
7.2g mandula42 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.1g vanília0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
Kápiapaprikás-epres krém
-
29.9g kápia paprika6 kcal
-
17.9g eper5 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
1.2g étkezési keményítő5 kcal
-
3g víz0 kcal
-
3g vaj21 kcal
Összesen
255
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 44.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 408.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.3 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 130.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 395 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 115 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 282 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 1180 micro
-
β-crypt 337 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
716
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 65.8 g
Zsír
-
Összesen 264.7 g
-
Telített zsírsav 125 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 929 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2450.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 505 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 470 mg
-
Foszfor 1236 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 439.6 g
-
Cukor 197 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 782.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2372 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 691 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 446 micro
-
Kolin: 499 mg
-
Retinol - A vitamin: 1692 micro
-
α-karotin 97 micro
-
β-karotin 7082 micro
-
β-crypt 2022 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 767 micro
Összesen
4290
kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 146.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 423 micro
-
β-crypt 121 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
255
kcal
Hozzávalók
Gyúrt linzertészta
-
250 g finomliszt
-
180 g vaj
-
60 g cukor
-
120 g mandula
-
2 db tojássárgája
-
2 késhegynyi sütőpor
-
1 g vanília
-
2 teáskanál kurkuma
Kápiapaprikás-epres krém
-
500 g kápia paprika
-
300 g eper
-
100 g cukor
-
0.5 kávéskanál fahéj
-
1 teáskanál citromlé
-
20 g étkezési keményítő
-
50 ml víz
-
50 g vaj
Elkészítés
Gyúrt linzertészta
- A lisztet a lágy vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a darált mandulát, a cukrot, a vaníliát, a sütőport, a tojássárgáját, s kézzel jól összedolgozzuk. Ahhoz, hogy színes, napsárga tésztánk legyen, 2 tk kurkumát dolgozunk még a tésztába. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órát.
- A hűtőből kivett tésztát lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk. A tészta puha, a mandula miatt törékeny, vékonyan mindig lisztezzük újra a tetejét, ha a teteje repedezni kezd vagy ragad. Körülbelül 5 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy ugyanannyi lyukas legyen, mint amennyi nem lyukas.
- Sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, és 170 C-ra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Nem szabad őket túlsütni, maradjanak szép világosak, ne nagyon kapjanak színt, puhák még, mikor a sütőből kivesszük őket, de szépen meg fognak szilárdulni.
Kápiapaprikás-epres krém
- A kápia paprikákat egy sütőzacskóban, 200 fokon megsütjük. Addig sütjük, míg itt-ott foltos nem lesz, amíg el nem kezd megégni a héja. Ez kb. 40-50 perc. A sült paprikát lezárt zacskóban, edényben kihűtjük, s hűlés után a héját lehúzzuk. A paprikaszeleteket is apróra daraboljuk, kb. 1*-1 cm-es darabokra vágjuk, tépkedjük.
- Közben az epret kb. 1*1 cm-es darabokra felkockázzuk.
- Egy kisebb lábasban a felkockázott epreket, a feldarabolt sült paprikát és a cukrot összekeverjük, 5-6 percig összeforraljuk. A fahéjjal és a citromlével ízesítjük. Közben a keményítőt elkeverjük a vízben, s a forrásban lévő epres-paprikás raguhoz öntjük. Állandó keverés közben további 1 percig főzzük még. A tűzről lehúzott krémbe belekeverjük a felkockázott vajat. Majd az egész krémet hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt linzereket a kápiapaprikás-epres krémmel vastagon megkenjük, s összeragasztjuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1244
- Feltöltés dátuma: 2019. április 12.
Ajánló
Ha még tovább színeznénk, készíthetünk matcha tea porral zöldre színezett tésztát is, hogy még színesebb, vidámabb linzereink legyenek :-)))
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mónika B.
1 recept
A linzert én valahogy a téli, adventi sütik között tartottam eddig számon. De ezzel a paprikás-epres töltelékkel nagyon is friss, tavaszi. Az év első (görög, de édes) epreiből nálam ez a kis linzer készült. A linzerkékhez kis extrával járul hozzá a szép sárga szín, amit a kurkumától kapott. Bátran használjuk a kurkumát, az ízében nem érződik, s még egészséges, talán gyógyhatású is- A szokatlan töltelék élénkpiros színéhez az édeskés sült paprika ad hozzá sokat, ami az eperrel meglepően jól kiegészíti egymást.