Kakaós mézeskalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Krisztike
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 4% Fehérje
- 76% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
21g méz63 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
6 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
7g tej4 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
67g finomliszt243 kcal
-
64 kcal
-
3 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A mázhoz
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
856
kcal
- 4% Fehérje
- 76% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
125g méz380 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
40g tej22 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g étkezési keményítő381 kcal
-
18 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
A mázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
5141
kcal
- 4% Fehérje
- 76% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
9.4g méz28 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
11.2g vaj81 kcal
-
3g tej2 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
7.5g étkezési keményítő29 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.9g sütőpor0 kcal
A mázhoz
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
18.7g porcukor72 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
385
kcal
- 4% Fehérje
- 76% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 21.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 697.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 175 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 290 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 161.5 g
-
Cukor 94 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
856
kcal
- 4% Fehérje
- 76% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.4 g
Zsír
-
Összesen 127.6 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 323 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4186.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 1052 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 1741 mg
-
Nátrium 1078 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 968.9 g
-
Cukor 565 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 137.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1026 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 1007 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
5141
kcal
- 4% Fehérje
- 76% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 313.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.6 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
385
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
4 ek tej
-
3 csepp keserűmandula aroma
-
40 dkg finomliszt
-
10 dkg étkezési keményítő
-
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
-
1 csomag sütőpor
A mázhoz
-
1 db tojásfehérje
-
25 dkg porcukor
-
3 csepp citromlé
Elkészítés
A tésztához
- Egy láposban lassan összeolvasztjuk a mézet, a cukrot, a vajat vagy margarint, a vaníliás cukrot és a tejet, míg a méz és a cukor teljesen el nem olvad. Utána egy keverőtálba öntjük és hagyjuk kicsit hűlni.
- A félig kihűlt masszába robotgéppel beledolgozzuk a fahéjjat és az aromát. A száraz hozzávalókat: liszt, étkezési keményítő, kakaópor és sütőpor összekeverjük és átszitáljuk, majd a mézes masszához keverjük a 2/3- át a robotgép segítségével. A maradék lisztkeveréket pedig kézzel dolgozzuk a tésztába. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, tegyük pár órára fóliába csomagolva a hűtőbe.
- A tésztát lisztezett deszkán fél centiméteresre nyúltjuk és kiszúrjuk belőle a formákat, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk és betoljuk az előmelegített (160-180 C) sütőbe kb. 10-15 percre.
- Mikor megsültek a mézeskalácsok és kihűltek, a tojásfehérjéből és cukorból kikevert mázzal dekoráljuk őket.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 22696
- Feltöltés dátuma: 2012. december 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Krisztike
39 recept
Pár éve bukkantam erre a receptre, és nagyon bevált nekem. A mézeskalácsot én elsősorban a fára akasztom, de ezt megenni is lehet, mert nagyon finom. Ez nem az a hagyományos fajta, mert én azt nem annyira kedvelem (ez a mézecskalács fűszerkeverék nem igazán az én világom, főleg a szegfűszeggel van bajom), szóval ebben ugyebár nincs fűszerkeverék, de a fahéjtól teljesen karácsonyi hangulatú lesz az egész. Nagyon jól tárolható, szinte korlátlan ideig eláll, sütés közben nem deformálódik el és puha lesz (inkább másnap). Azokat, amiket a fára akasztok még a sütés előtt a habzsákomhoz tartozó sima végű "csőrrel" kiszúrom ott, ahol a szalagot át akarom fűzni.