Kagylós pizza
- 13% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
Pizzaszósz
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
63g paradicsomlé11 kcal
-
13g ketchup13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Tészta
-
100g finomliszt364 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
5 kcal
-
50g tej28 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor2 kcal
Feltét
-
63g gépsonka86 kcal
-
29g gombakonzerv9 kcal
-
63g sajt220 kcal
-
38g kagylóhús32 kcal
-
25g fekete olajbogyó29 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
- 13% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
Pizzaszósz
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
500g paradicsomlé85 kcal
-
100g ketchup101 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
3g oregánó8 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Tészta
-
800g finomliszt2912 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
400g tej224 kcal
-
8g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
Feltét
-
500g gépsonka690 kcal
-
230g gombakonzerv74 kcal
-
500g sajt1760 kcal
-
300g kagylóhús258 kcal
-
200g fekete olajbogyó232 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
15g kakukkfű15 kcal
- 13% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
Pizzaszósz
-
2.4g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
13.4g paradicsomlé2 kcal
-
2.7g ketchup3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Tészta
-
21.5g finomliszt78 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
-
1.1g friss élesztő1 kcal
-
10.7g tej6 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.1g cukor1 kcal
Feltét
-
13.4g gépsonka19 kcal
-
6.2g gombakonzerv2 kcal
-
13.4g sajt47 kcal
-
8g kagylóhús7 kcal
-
5.4g fekete olajbogyó6 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0.4g kakukkfű0 kcal
- 13% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.7 g
Zsír
-
Összesen 30.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3108.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 539 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 464 mg
-
Nátrium 1959 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 198.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 242 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 333 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 7156 micro
-
Lut-zea 211 micro
- 13% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 365.7 g
Zsír
-
Összesen 241.7 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 699 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24866.1 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 523 mg
-
Kálcium 4315 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 548 mg
-
Foszfor 3709 mg
-
Nátrium 15674 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 735.6 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 1584.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1932 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 44 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 412 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 964 micro
-
Kolin: 442 mg
-
Retinol - A vitamin: 1709 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2666 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 57247 micro
-
Lut-zea 1686 micro
- 13% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 666.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 420 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1535 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
Pizzaszósz
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
5 dl paradicsomlé
-
100 g ketchup
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál bazsalikom
-
1 ek oregánó
-
1 teáskanál kakukkfű
-
2 teáskanál fokhagymapor
Tészta
-
80 dkg finomliszt
-
4 ek olívaolaj
-
40 g friss élesztő
-
4 dl tej
-
2 kk só
-
1 teáskanál cukor
Feltét
-
50 dkg gépsonka
-
1 db gombakonzerv
-
50 dkg sajt
-
30 dkg kagylóhús
-
200 g fekete olajbogyó
-
3 szál oregánó
-
5 szál kakukkfű
Elkészítés
Pizzaszósz
- Felaprítjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket, majd felöntjük a paradicsomlével. Ízesítjük sóval, borssal, és közepes lángon hagyjuk főni kb. 15 percet.
- Hozzáadjuk a ketchupot, a fokhagymaport, és sűrűre főzzük.
- Levesszük a tűzről, és belekeverjük a szárított zöldfűszereket. Kicsit kihűtjük a szószt.
Tészta
- Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót és az olajat. Beledolgozzuk a tésztába a felfuttatott élesztőt, majd apránként adagolva hozzá a maradék tejet szép simára, hólyagosra gyúrjuk.
- Nedves ruhával letakarva, meleg helyen legalább 1 órát kelni hagyjuk a tésztát. (A tésztacipó tetejét lekenhetjük egy kis olajjal, nehogy kiszáradjon.)
- Miután megkelt a tészta, 4 cipóra osztjuk. Minden cipót kézzel kerekre nyújtunk, húzunk, és a pizzasütő-formába illesztjük, a széleit vastagabbra hagyjuk. (Az adagból 4 db 33 cm átmérőjű kerek pizzánk lesz.)
Feltét
- A kagylót sós vízben pár perc alatt megfőzzük, és leszűrjük. A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony szeletekre vágjuk. A gombát lecsepegtetjük, az olajbogyót felkarikázzuk.
- A kinyújtott pizzatészta tetejét jó vastagon lekenjük pizzaszósszal, majd 5-10 percre 250 C fokra előmelegített sütőbe toljuk, és elősütjük.
- Kivesszük az elősütött tésztát a sütőből, megkenjük ismét szósszal, és rátesszük a sonkát, gombát, amit jó sok sajttal befedünk. Visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Amikor már szépen elolvadt a sajt, és kezd pirulni itt-ott, akkor kivesszük. Belenyomkodjuk az olvadó sajtba a főtt kagyló szemeket és az olajbogyót.
- Tálalás előtt friss oregánót és kakukkfüvet tépkedünk a tetejére, és körben a megpirult pizza szélét (ecset segítségével) olajjal lekenjük.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 33
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 80 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 2288
- Feltöltés dátuma: 2016. január 05.
Ajánló
A feltét hozzávalók mennyiségei a 4 pizzához kerültek feltüntetésre, de ebben a tekintetben bátran variálhatunk ízlésnek megfelelően. A paradicsomszószos elősütést azoknak ajánlom, akik (mint jómagam) hagyományos konyhai sütővel (és nem kemencében sütéssel) manővereznek, mert így a tészta ropogósra sül, a feltétek viszont nem kozmálnak oda, és nem száradnak ki. A végeredmény pedig roppanó tésztájú, szaftos és zamatos, nyúlósan olvadó sajtos pizza lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nálunk ez a pizza a kedvenc, amit rengeteg próbálkozás után sikerült véglegesíteni, és a család ízlésére formálni. Főleg a tésztát illetően kellett kompromisszumra jutni, mivel ez nem egy tipikus pizza-tészta recept, de az én személyes kritikusaimnál ez vált be. Azt szereti mindenki, hogy vékony (de nem túlságosan), ahol kell, a sok szósztól szaftos és puha, de mégis ressre sül. Ami a kagylós feltétet illeti, ez csak egy extra verzió, amit a tengerimádó családunk igazi ínyencségként bármikor előszeretettel fogyaszt.