Kacsamáj terrine, Emzéperiksz módra
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
125g kacsamáj170 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
13g teavaj90 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
25g kenyér69 kcal
-
25g mandarin10 kcal
-
10g datolya25 kcal
-
23g újhagyma zöldje6 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
25g tej14 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
500g kacsamáj680 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
50g teavaj359 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
100g kenyér274 kcal
-
100g mandarin39 kcal
-
40g datolya102 kcal
-
90g újhagyma zöldje24 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
7g só0 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
100g tej56 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
41.5g kacsamáj56 kcal
-
7.5g vöröshagyma3 kcal
-
4.1g teavaj30 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
8.3g kenyér23 kcal
-
8.3g mandarin3 kcal
-
3.3g datolya8 kcal
-
7.5g újhagyma zöldje2 kcal
-
9.1g tojás11 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.8g barna cukor3 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
8.3g tej5 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.8 g
Zsír
-
Összesen 22.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 761 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1794 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 441 mg
-
Nátrium 1025 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 175.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15156 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 68 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 971 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 15103 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 597 micro
-
β-crypt 77 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 359 micro
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.3 g
Zsír
-
Összesen 88.4 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 3043 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7176 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 396 mg
-
Kálcium 482 mg
-
Vas 159 mg
-
Magnézium 223 mg
-
Foszfor 1763 mg
-
Nátrium 4101 mg
-
Réz 30 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.7 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 703.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60625 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 271 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 155 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3884 micro
-
Kolin: 331 mg
-
Retinol - A vitamin: 60410 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 2386 micro
-
β-crypt 310 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1436 micro
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 594.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 340 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5026 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 322 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 5008 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 198 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 dkg teavaj
-
1 ek olívaolaj
-
1 közepes db mandarin
-
3 közepes db újhagyma zöldje
-
2 db tojás
-
1 tk só
-
1 ek barna cukor
-
1 kk kakukkfű
-
0.5 kk szerecsendió
-
0.3 tk rozmaring
-
0.5 dl konyak
-
1 dl tej
Elkészítés
- A májat megtisztítjuk, majd 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, beletesszük egy keverőtálba, ráöntünk 0,5 dl konyakot, 1 dl tejet. Elkeverjük, és félretesszük 1 órára pácolódni.
- 2 szelet tönkölybúza kenyeret kenyérpirítóban kiszárítunk, majd leszereljük, és félretesszük.
- A datolyát és az újhagyma szárát felkockázzuk, és félretesszük.
- A vöröshagymát egy lábosbanvajon és az olívaolajon megpároljuk. Fogunk egy mandarint, meghámozzuk, a héját a lehető legnagyobbb darabokra hagyjuk meg, és dobjuk a hagymára, majd kockázzuk bele a mandarint is. Tegyünk belea barna cukrot, és pároljuk őket együtt 5 percig.
- A kacsamáj szeletekről leöntjük a pácot, beleborítjuk a lábosba, beletesszük a 0,5 dl konyakot és a sót, a fűszereket, és most már így a hagymás alappal együtt pároljuk fedő nélkül 10 percig.
- Ha elkészült, akkor a májak felét kivesszük, a mandarin héjával együtt felkockázzuk, félretesszük.
- A többi májat és a hagymás alapot egy botmixerrel leturmixoljuk (nem kell pépesre), majd kiborítjuk egy keverőtálba hűlni.
- Ha kihűlt, akkor minden felkockázott hozzávalót (mandarinhéj, datolya, máj, stb) belekeverünk, majd beleszórjuk a lereszelt kenyeret, és beleütünk 2 db tojást. Alaposan összegyúrjuk.
- 3 réteg folpack-ot kiterítünk, majd kiborítjuk rá a masszát, és tégla alakúra formázzuk,majd alaposan becsomagoljuk.
- Egy lábosba felteszünk vizet forrni, ha felforrt, akkor lejjebb vesszük, hogy gyöngyözzön, majd beletesszük a becsomagolt "téglát". 20 percig főzzük.
- Ha kihűlt, akkor vízbe mártott, éles késsel könnyen szeletelhető.
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 13465
- Feltöltés dátuma: 2011. április 22.
Ajánló
Igen, lehet okoskodni, hogy ez nem igazi terrine. Tényleg nem az, de annak látszó tárgy, és elronthatatlan. Kezdőknek ideális. Chiabattával, gyümölccsel, konyakkal, fogyasztandó. A tányért díszítheted étcsokoládé forgáccsal is, ez ízben és színben is harmonizál a terrine-nel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
„- Öcsi, Öcsi! Hallasz?! Aladár fiam, szíjazd le a Blökit, mert elmegy a térerő! - Szíjazod ám az klottgatyádat! - vakkant Blöki. - Apa, most már beszélhetsz! Igyekezz, anya mindjárt hazaér! - Kapcsford! Itt vagyok rokon! Mi van már megint? Éppen virtuális sétát tettem, jót tesz a virtuális friss levegő! - liheg virtuálisan Köbüki. - Öcsi, na végre! Öcsi, bajban vagyok! Paula kicsinál, amióta véletlenül elfogyasztott egy marékkal az tudat-ki-betágító kapszulából, mert azt hitte, hogy a múltkori fogyi-bogyi tablettát találta meg, amit tőled kaptam. Azt mondja, annyira megtalálta önmagát, hogy engem már nem talál. Arról beszél minden nap, hogy itt el van nyomva, hogy Én elnyomom. Én? Már alig vagyok 50 kg, mivel nyomnál el. Ha klónoznám magam sem tudnék neki megfelelni. Már főznöm is nekem kell. Küldjél valami időkitágító-kibővítő gépet, mert meghülyülök. - Érdekes… főzés. Olvastam, hogy ez valami gusztustalan rituálé nálatok az étkezések előtt. Nem értem, mért nem kaptok be valami tápláló vitamintablettát. Na, mindegy. A klónozásról jut eszembe, én magam helyett magamat küldöm el dolgozni. Ne küldjek inkább neked magadból egy párat? – javasolja MZ/X - Ne, isten ments! Maradjunk az időkibővítőnél, ha lehet! - Jó, akkor küldök egy időkibővítő kézi-készüléket fénypostával. - Aladár fiam, valamit elfelejtettem! OOHH, ….assza meg. Az ablak….” Remélem, mindenkinek megvan Köbüki, azaz MZ/X. Akinek nincs, az keressen rá a guglin. Akkor most készítünk egy terrine-t. Persze nem igazi lesz, mert akkor már tegnap elő kellett volna kezdeni előkészíteni, és azért ennyire nem jó az időgépünk. Biztos azért, mert csak egy utángyártott verzió… Olyan hamis kacsamáj terrine-t készítünk, ami mindennel együtt 1,5-2 óra alatt elkészül. Sokan nem mernek belevágni, mert macerás, időigényes. Most akkor megpucoltad-e rendesen a hártyától a májat, meg rendesen kizsigerelted-e (azt hiszem, összekeveredtem gyerekek, ez most a konyha vagy a proszektúra)? És egyébként is 100 vagy 160 fokon kell gőzben sütni (ja, hogyne, ezt a gőzös váltogatós okosságot magamon szoktam alkalmazni wellness hétvégén), és akkor most 30 percig vagy 1,5 óráig? Nekem nincs terrine sütőm, miben tegyem oda, mivel préseljem, vagy akkor most mi legyen? Ja, és persze tegnap pácold be, és holnapig hűtsd. Ezt nekem ne. 2 napig nem készül semmilyen étel. Legalábbis itt, nálam nem. Én ma akarom megenni. Szükség van 40-50 dkg kacsamájra. Mivel egy egész, kicsit tényleg meg kell tisztítani, ezért gyengébb idegzetűek (mondjuk, akik a Dr. Háúz alatt szédülnek), kapjanak be 0,5 dl konyakot, de az üveget el se rakják, mert naggyon kelleni fog még. Napoleon csak a csatatéren volt sokcsillagos tábornok, konyakban nem az igazi. Nekem megint van egy 5 csillagos, Tavrija márkájú ukrajnai remekem. Lehet irigykedni, esetleg rendeléseket leadni az alábbi címen: Bp 1810… a borítékra írjátok rá: „Kéne a konyakod, te agyagedény…” Szóval bedobod a konyakot a szervezetbe, pusztán a fertőtlenítés miatt, nem azért, mert ízlik, aztán fogod a kacsamájat, és a feltűnő hártyát, ereket eltávolítod, majd felszeleteled 0,5 cm-es vékony szeletekre. Megmosod őket, majd beledobálod egy kisebb keverőtálba, ráborítasz 0,5 dl konyakot és 1 dl tejet. Elkevered, 1 órát pihenteted. Kenyérpirítóban alaposan kiszárítasz, és megpirítasz 2 szelet tönkölybúza kenyeret, majd lereszeled a kislyukún, és ezt is félreteszed. A kamrából előkapsz 5-6 szem datolyát (ha nincs, akkor nagy szemű mazsolát vagy aszalt barackot), kimagozod, felkockázod 1-2 cm-es darabokra, majd 3 újhagymának a zöld szárát is felaprítod, elkevered a datolyával, és félreteszed. Közben felaprítasz 1 fej vöröshagymát. Egy lábosba, akkorába, amibe majd a máj is belefér, beledobsz 5 dkg magas zsírtartalmú vajat (nem margarint), öntesz alá 1 ek olívaolajat, és ezen a hagymát üvegesre párolod. Ha megvan, akkor fogsz 1 db mandarint, meghámozod, és a héját úgy ahogy van, rádobod a hagymára, aztán belekockázod a mandarint is, teszel bele 1 ek barna cukrot, és tovább párolod őket együtt kb. 5 percig. A kacsamájról leöntöd a pácot, beleborítod a lábosba. Teszel bele 0,5 kk rozmaringot, 0,5 kk szerecsendiót, 1 kk kakukkfüvet (szabadon átvariálhatod), majd 0,5 dl konyakot, 1 tk sót. Elkevered, és fedő nélkül párolod 10 percig. Ha elkészült, akkor a májak felét kiteszed egy vágódeszkára és kb 2-3 cm-es darabokra vágod. Kihalászod a mandarin héját, és azt is felkockázod, félreteszed. A májak másik felét a lábosban lévő hagymás okossággal együtt az időkibővítő egyik felébe rakod (botmixer), és leturmixolod, majd kiborítod egy keverőtálba egy kicsit hűlni. Namost’. Most már jöhet minden a keverőtálba: a lereszelt kenyér, mandarinhéj, datolya, zöldhagyma, a felkockázott máj, aztán beleütsz 2 db tojást, és jó alaposan összegyúrod. Előkapod az időkibővítő másik felét a folpack-ot és legalább 3 réteget kiterítesz, kiborítod rá a masszát. Tégla alakúra formázod. Úgy nézzen ki, mint egy vályogtégla, de télleg. Nyugi nem indulunk ilyen Kovácsmargit szobrászversenyen, nem fogjuk kiégetni sem. Ha megvagy, akkor alaposan csomagold be, most még javíthatsz a formán is. Tegyél fel egy akkora lábosban sima vizet forrni, amibe a tégla be fog férni úgy, hogy a víz ellepje. Ha a víz forr, akkor vedd lejjebb, hogy csak gyöngyözzön, majd tedd bele a csomagot. Úgy néz ki, mintha valami kolumbiai heroin csempészbanda tagja lennél. De nem. Lassú tűzön főzd 20 percig. Ha kész vedd ki, tedd ki hűlni. Ha teljesen kihűlt, akkor hidegvízbe mártott, éles késsel könnyen szeletelhető.