Jókai bableves ahogy Fahéj készíti
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
63g vörösbab211 kcal
-
63g sonka86 kcal
-
88g kolbász396 kcal
-
250g sonkalé0 kcal
-
375g víz0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
A galuskához
-
14g tojás17 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
Összesen
875
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
250g vörösbab843 kcal
-
250g sonka345 kcal
-
350g kolbász1582 kcal
-
1000g sonkalé0 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A galuskához
-
55g tojás69 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
Összesen
3500
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
6.4g vörösbab22 kcal
-
6.4g sonka9 kcal
-
9g kolbász41 kcal
-
25.7g sonkalé0 kcal
-
38.6g víz0 kcal
-
2.3g vöröshagyma1 kcal
-
4.1g sárgarépa2 kcal
-
2.3g fehérrépa1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.8g sertészsír7 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
A galuskához
-
1.4g tojás2 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
Összesen
91
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 49.5 g
Zsír
-
Összesen 47.2 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2830.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 334 mg
-
Nátrium 2249 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 468.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 364 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 197 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3518 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 781 micro
Összesen
875
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 197.9 g
Zsír
-
Összesen 188.9 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 209 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11321.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 454 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 450 mg
-
Foszfor 1338 mg
-
Nátrium 8995 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 239 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 1874.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1456 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 100 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 789 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1186 micro
-
Kolin: 353 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 14073 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3125 micro
Összesen
3500
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 291.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 231 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 127 micro
-
β-karotin 362 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
91
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
25 dkg vörösbab
-
1 l sonkalé
-
1.5 l víz
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 dkg finomliszt
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 csokor petrezselyem
A galuskához
-
1 db tojás
-
2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A leveshez
- A babot előző nap megmossuk, majd beáztatjuk.
- A babot egy fej hagymával és a felkockázott sonkával majdnem készre főzzük a sonkalében és a bab áztatóvizében. Ha nincs sonkalevünk, akkor sózzuk a főzővizet.
- A zöldségeket felkockázzuk, a kolbászt felszeleteljük, és a babhoz adjuk.
- Amikor a zöldségek már puhák, rántást készítünk: a zsírt felforrósítjuk, összekeverjük a liszttel és a zúzott fokhagymával, kicsit megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel. Ezt a rántást öntjük a leveshez, és összeforraljuk.
- Egy tojást összekeverünk 2-3 ek liszttel (amennyit felvesz), majd galuskákat szaggatunk a fővő levesbe.
- Végül az összeaprított petrezselyemzöldet szórjuk bele, és 1-2 perc múlva lekapcsolhatjuk a lángot.
- A levest tejföllel tálaljuk.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 1305
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 144452
- Feltöltés dátuma: 2013. június 14.
Ajánló
A húsvéti sonka főzőlevét én sose öntöm ki. Szétporciózva a mélyhűtőbe teszem, s akkor használom, ha olyan ételt főzök, amibe illik a füstölt íz. A legjobb példa erre ez a bableves. Persze nem szabad elfeledni, hogy a sonkalé erősen sós, így az ételt sózni már nem kell. Sőt, a sonkalevet hígítani is kell ilyenkor, legalább még egyszer-kétszer annyi vízzel, különben ehetetlenül sós lesz az étel!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Fahéj
288 recept
Isteni finom, tartalmas, kiadós leves, sőt, inkább egytálétel. Akkor szeretjük, ha olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Kenyér helyett mi gyakran frissen sült lángossal szoktuk enni. Próbáljátok ki, milyen mennyei úgy is!