r
Nosalty Logó

Ír marhagulyás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Ír marhagulyás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2687 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    607 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    295 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    255 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    333 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    1239 micro
  • β-karotin
    3103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    308 micro
Összesen 337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    196 g

Zsír

  • Összesen
    85.4 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4855.9 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    287 mg
  • Kálcium
    506 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    551 mg
  • Foszfor
    2360 mg
  • Nátrium
    1078 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    253.9 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    2039.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2668 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    35 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    154 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    130 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    394 micro
  • Kolin:
    869 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    9912 micro
  • β-karotin
    24824 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    9207 micro
  • Lut-zea
    2462 micro
Összesen 2687 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    306 micro
  • β-karotin
    767 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    285 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 83 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A húst a rostirányra merőlegesen nagyobb kockákba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A zöldséget pucoljuk, és nagyobb kockákba, a répát és a pórét vastag karikákra vágjuk.
  3. A húskockákat egy nagy vasedényben (ebben kerül majd a sütőbe is a ragu), több adagban (nem egyszerre, úgy hogy mindig legyen hely a kockák között, és valóban pirulni tudjanak a darabok), kevés vaj és olaj keverékén lepirítjuk minden oldalukon. Végül visszaöntjük az egészet, és liszttel megszórva átkeverjük.
  4. Hozzádobjuk a zöldségkockákat, karikákat, leöntjük sörrel, melasszal, cukorral, worcestershire-szósszal, paradicsomsűrítménnyel, jól átkeverjük, és felöntjük alaplével.
  5. A vasedényt a saját vas fedelével letakarjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe, kb. 3-4 óra alatt puhára pároljuk. Menet közben ellenőrizzük az ízeket, sózzuk-borsozzuk, ha kell, és öntsük fel alaplével, ha elfőtte volna a levét. Ha nincs ilyen edényünk, akkor a tűzhelyen, egy nagy edényben, alacsony-közepes lángon is elkészíthetjük, csak keverjük át időről-időre, hogy ne égjen meg az alja!
  6. Tálaljuk burgonyapürével és rusztikus ír barna kenyérrel. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés ideje: 200 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 131
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 75
  • Össznézettség: 11373
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 18.

Ajánló

Zellert és gombát is tehetsz a hús mellé, hiszen ahány ház, annyiképpen készítik ezt az ételt. A lisztbe belefogatva is megpiríthatod a húst, és a pirítás után is hozzákeverheted a lisztet, én később tettem hozzá, hogy ne módosítsa sokban a hús ízét. Burgonyából ne széteső, lisztes fajtát válassz! Gluténmentes változathoz használj kukoricakeményítőt liszt helyett. Kínáld rusztikus ír barna kenyérrel!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az ír marhagulyás egy leveszöldséges-húsos ragu. Sokkal sűrűbb, mint egy magyar gulyásleves, zöldségezik, tehát nem pörkölt, de mégis valahol a kettőnek egy szuper tömbösített, egytálételben megvalósuló elegye. Sok receptet találhatunk a neten. Vannak nagy gasztrooldalak, kisebb gasztroinfluenszerek és egyszerű ír édesanyák, akik megosztják személyes tapasztalataikat. Ebben a receptben próbáltam egyesíteni a sok tudományt, és a lehető legjobb ízeket kicsalni a fogásból. Kínáld rusztikus ír barna kenyérrel!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...