Ír marhagulyás
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
100g marhahús142 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
18g pasztinák11 kcal
-
63g burgonya36 kcal
-
25g póréhagyma7 kcal
-
56g barna sör24 kcal
-
2 kcal
-
5g melasz15 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
3 kcal
-
38g marha alaplé0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
800g marhahús1136 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
140g pasztinák89 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
450g barna sör194 kcal
-
15 kcal
-
40g melasz116 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
26 kcal
-
300g marha alaplé0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
24.7g marhahús35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
10.5g vöröshagyma4 kcal
-
9.9g sárgarépa4 kcal
-
4.3g pasztinák3 kcal
-
15.5g burgonya9 kcal
-
6.2g póréhagyma2 kcal
-
13.9g barna sör6 kcal
-
0.6g worcestershire-szósz0 kcal
-
1.2g melasz4 kcal
-
0.6g barna cukor2 kcal
-
1 kcal
-
9.3g marha alaplé0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 24.5 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 607 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 295 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 255 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 333 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 1239 micro
-
β-karotin 3103 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1151 micro
-
Lut-zea 308 micro
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 196 g
Zsír
-
Összesen 85.4 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 548 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4855.9 g
-
Cink 35 mg
-
Szelén 287 mg
-
Kálcium 506 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 551 mg
-
Foszfor 2360 mg
-
Nátrium 1078 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 253.9 g
-
Cukor 94 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 2039.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2668 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 35 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 154 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 130 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 394 micro
-
Kolin: 869 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 9912 micro
-
β-karotin 24824 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 9207 micro
-
Lut-zea 2462 micro
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 150.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 306 micro
-
β-karotin 767 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 285 micro
-
Lut-zea 76 micro
Hozzávalók
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek vaj
-
2 ek olívaolaj
-
2 ek finomliszt
-
2 nagy db vöröshagyma
-
4 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db pasztinák
-
1 db póréhagyma
-
4 teáskanál worcestershire-szósz
-
2 evőkanál melasz
-
2 ek barna cukor
-
2 ek sűrített paradicsom
-
3 dl marha alaplé
-
1 teáskanál rozmaring
-
1 teáskanál kakukkfű
-
4 db babérlevél
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A húst a rostirányra merőlegesen nagyobb kockákba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A zöldséget pucoljuk, és nagyobb kockákba, a répát és a pórét vastag karikákra vágjuk.
- A húskockákat egy nagy vasedényben (ebben kerül majd a sütőbe is a ragu), több adagban (nem egyszerre, úgy hogy mindig legyen hely a kockák között, és valóban pirulni tudjanak a darabok), kevés vaj és olaj keverékén lepirítjuk minden oldalukon. Végül visszaöntjük az egészet, és liszttel megszórva átkeverjük.
- Hozzádobjuk a zöldségkockákat, karikákat, leöntjük sörrel, melasszal, cukorral, worcestershire-szósszal, paradicsomsűrítménnyel, jól átkeverjük, és felöntjük alaplével.
- A vasedényt a saját vas fedelével letakarjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe, kb. 3-4 óra alatt puhára pároljuk. Menet közben ellenőrizzük az ízeket, sózzuk-borsozzuk, ha kell, és öntsük fel alaplével, ha elfőtte volna a levét. Ha nincs ilyen edényünk, akkor a tűzhelyen, egy nagy edényben, alacsony-közepes lángon is elkészíthetjük, csak keverjük át időről-időre, hogy ne égjen meg az alja!
- Tálaljuk burgonyapürével és rusztikus ír barna kenyérrel. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés ideje: 200 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 75
- Össznézettség: 11373
- Feltöltés dátuma: 2020. január 18.
Ajánló
Zellert és gombát is tehetsz a hús mellé, hiszen ahány ház, annyiképpen készítik ezt az ételt. A lisztbe belefogatva is megpiríthatod a húst, és a pirítás után is hozzákeverheted a lisztet, én később tettem hozzá, hogy ne módosítsa sokban a hús ízét. Burgonyából ne széteső, lisztes fajtát válassz! Gluténmentes változathoz használj kukoricakeményítőt liszt helyett. Kínáld rusztikus ír barna kenyérrel!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az ír marhagulyás egy leveszöldséges-húsos ragu. Sokkal sűrűbb, mint egy magyar gulyásleves, zöldségezik, tehát nem pörkölt, de mégis valahol a kettőnek egy szuper tömbösített, egytálételben megvalósuló elegye. Sok receptet találhatunk a neten. Vannak nagy gasztrooldalak, kisebb gasztroinfluenszerek és egyszerű ír édesanyák, akik megosztják személyes tapasztalataikat. Ebben a receptben próbáltam egyesíteni a sok tudományt, és a lehető legjobb ízeket kicsalni a fogásból. Kínáld rusztikus ír barna kenyérrel!