r
Nosalty Logó

Húsos bableves 13. - cipóban, Re-Bab-Ra !

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nemnagykunszt
Húsos bableves 13. - cipóban, Re-Bab-Ra !
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A galuskához

Összesen 1060 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A galuskához

Összesen 4241 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A galuskához

Összesen 72 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.4 g

Zsír

  • Összesen
    35.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3664.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    540 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    321 mg
  • Foszfor
    683 mg
  • Nátrium
    2034 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1179.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    448 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    263 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    592 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    1288 micro
  • β-karotin
    3939 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1158 micro
  • Lut-zea
    1261 micro
Összesen 1060 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    237.8 g

Zsír

  • Összesen
    140.6 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14656.3 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    2161 mg
  • Vas
    70 mg
  • Magnézium
    1284 mg
  • Foszfor
    2731 mg
  • Nátrium
    8137 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    522.5 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    104 mg

VÍZ

  • Összesen
    4717.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1792 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    1052 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2368 micro
  • Kolin:
    731 mg
  • Retinol - A vitamin:
    263 micro
  • α-karotin
    5150 micro
  • β-karotin
    15755 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    4633 micro
  • Lut-zea
    5046 micro
Összesen 4241 kcal
  • 4% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    87 micro
  • β-karotin
    267 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    78 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 72 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A galuskához

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot előző este áztassuk be, de ha aznap készítjük, akkor minimum 2 órát át legyen vízben.
  2. Egy 5 l-es fazékba tegyünk olívaolajat, majd kockázzunk rá egy fej vöröshagymát, és pároljuk meg.
  3. Kockázzuk rá a kolbászt és füstölt húst is, majd pirítsuk együtt 10-15 percen keresztül.
  4. Adjunk hozzá 1 tk őrölt pirospaprikát, majd pirítsuk ezt is kevergetve 2 percig közepes lángon, ezután aprítsunk apróra 1 burgonyát, és forgassuk hozzá.
  5. Tegyük bele a babot az áztató vízzel együtt, majd jöhet a babérlevél az egész vöröshagyma, a 2 újhagyma, a húsleves-kocka, a só és bors, a paradicsom és az egész paprika. Öntsük fel annyi vízzel, hogy a fazék 3/4-ig legyen.
  6. Forrás után vegyük lejjebb a lángot. Főzzük, míg a bab meg nem puhul. ha beázattuk előző este, akkor kb. 75 perc, ha nem, akkor kb. 2 óra.
  7. Közben pucoljuk meg a répát és a burgonyát, majd ha a bab kezd puhulni, tegyük ezt is a levesbe (kb. a fenti idő 3/4-énél).
  8. A cipók tetejét vágjuk le, mint egy kalapot, és a belsejüket távolítsuk el úgy, hogy csak egy vékony kéreg maradjon, de vigyázzunk, hogy ki ne lyukadjon. A tetejükre szükségünk lesz.
  9. Ha a répa is megfőtt, akkor vegyük le egészen a lángot. Merjünk ki egy arra alkalmas edénybe 2 merőkanál levest, tegyünk bele 1-1,5 dl tejfölt és egy púpozott ek lisztet, majd botmixerrel turmixoljuk össze, aztán lassan keverjük vissza a leveshez.
  10. A tojásból, a 2 ek lisztből, a csipet sóból, egy kis vízből és az összeaprított petrezselyembőlkészítsünk nokedli állagú tésztát, majd szaggasuk bele a levesbe. 10 percig főzzük még, aztán elzárhatjuk.
  11. A cipókba merjük bele a levest, tegyük rájuk vissza a tetejüket, és előmelegített sütőbe egy tepsiben toljuk be. Addig süssük, míga kérgük meg nem pirul.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 7 perc
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9108
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 18.

Ajánló

Kalapjuk le, előtted is… és fogyasztható. Tejföllel, erős pistával, erős paprikával díszíthetjük. (A képen nem cipóban látható, talán észrevetted :). Ez azért van, mert nem sikerült olyan gyorsan lefotózni, hogy a családom ne kezdte volna el felfalni, szőröstől-bőrőstől-cipóstól. A fotót pótólom a későbbiekben).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Re-Bab-Ra fel! A CSR és az ÖKO jegyében babozni fogunk. Nem. Nem egy sálgótarjáni gyermek bábcsoport „Hájós babó” című mese novelláját fogjuk megtekinteni, hanem főzünk egy jófajta tejfölös bablevest cipóban, mert igény mutatkozik rá (ahogy ezt az öcsém mondaná). Ráadásul megpróbálunk felhasználni hozzá egy kis maradék ezt-azt a hűtőből, és persze sok zöldséget is beszélek, meg teszünk is bele. Egy kis időutazásra van szükség, mert te ugye ma akarsz bableves enni, viszont ahhoz, hogy hamar készen legyen, már tegnap be kellett volna áztatni 50-60 dkg tarkababot, ami mára már szépen megdagadt volna. Na, most mi legyen. Azért nézd meg, hátha beáztattad, csak nem emlékszel… Ha nem, nincs gáz. Az időutazás még senkinek sem sikerült, illetve nekem de. Amikor egyszer (többször) múlt havi volánbérlettel utaztam a következő hónapban is. Úgy teltek a hónapok, hogy na, a bérlet pedig friss maradt, és mindig adott havivá avanzsált. Jó, volt egy kis preparáció… Na, pattanj le a zöldségeshez, és vásárolj 50-60 dkg fejtett babot, lehetőleg tarkát. Ha már ott vagy, akkor vegyél egy kis csokor petrezselymet is (Ha jól látom, akkor ez sincs otthon. Honnan tudom? Viccelsz?!). Borítsd bele egy nagy tálba a babot, engedj rá szobahőmérsékletű vizet. Remélem, van fűtésed és ez nem 5 fokos, mer’ az balesetveszélyes…  Áztasd min. 2 órán keresztül. Aztán kutakodj a hűtőben. Szükség lenne füstölt, paprikás kolbászra vagy szalámira, és egy kis füstölt hús vagy sonka is kell még az alapízhez. Jó lenne, ha házi lenne. Nem ám ilyen gyorspácos, tömlős, legjobb áras, multis, csúcsakciós, mert ha az vagy, amit megeszel, akkor apám te szójalecitin, meg iparibörke, illetve esetleg savanyúságot szabályozó anyag vagy. Savanyúságot szabályozó anyag? Hogy kerül savanyúság a kolbászba? Egyébként ez nekem a Muterom, mert ő szokta szabályozni a savanyúságokba meg a kovászos uborkába kerülő anyagokat. Ha nincs otthon maradék, akkor inkább a hentestől szerezd be. Pl. sima füstölt csülök vagy füstölt húsos szalonna. Kockázz fel apróra 1 vöröshagymát, és szórd bele egy fazékba, párold üvegesre, majd szintén kockázd fel a húst, a kolbászt, és dobd rá a hagymára. (Ha a csajod nem rajong a füstölt húsért, de a bableves ízét komálja, akkor a húst hagyd egyben, így nem lesz nehéz kikotorni, te meg nem leszel idegbeteg, hogy a sok melódat így hálálja meg, hogy turkál a kajában). Közepes lángon csalogasd ki belőlük a zsírt 10 percen keresztül, majd dobj rá az őrölt pirospaprikát, és pirítsd őket 2 percen át, kevergetve, nehogy leégjen. Darabolj fel nagyon apróra 1 fej burgonyát, forgasd bele, majd szórd meg a sóval. A megdagadt babot borítsd rá az áztató vízzel együtt, és adj hozzá plusz annyi vizet, hogy fazék kb ¾-ig érjen. Dobd bele a húsleves-kockát, a babérlevelet, a vöröshagymát. Ismét kutakodás, maradék zöldségek felhasználása. 1 nagy paradicsom 2 szál újhagyma vagy 1 póré, ha van darált pirospaprikád, akkor abból 1 tk, ha nincs, akkor egy paprika félbevágva. Ezeket mind tedd hozzá. Kóstold meg, ha kell, sózd. Ha felforrt, akkor vedd lejjebb a póvert. Lefedve főzd, míg a bab meg nem puhul. Addig nagyon ráérsz. Ja. Nem, mert elfelejtettem megírni, hogy kellenének 0,5 kg-os barna vagy rozscipók is. Annyi, ahányan vagytok, lesztek. Legyen 4 db. Ugorjál le szépen a pékhez, és vegyél….Vágd le egy éles késsel a cipók tetejét. Vékonyan. A tetejükre szükség lesz még. A belsejüket szinte egészen szedd ki. Tedd félre őket. Ha a bab elkezd puhulni (kb. az idő 3/4-énél), akkor mehet bele a feldarabolt sárgarépa és a burgonya. Félig lefedve főzöd, míg a répa meg nem puhul. Ha megfőtt a répa, akkor vedd le a fedőt. Merj ki 2 merőkanál levet egy erre alkalmas edénybe.Tegyél bele 1-1,5 dl tejfölt, egy csipet sót és egy púpozott ek finomlisztet. Botmixerrel turmixold át, majd lassan borítsd vissza a fazékba, és keverd el. Készíts 1 tojásból, lisztből, aprított petrezselyemből galuskatésztát, és kotró mozdulatokkal szaggasd bele a fazékba. Nem ragad a kanálra, ha szaggatás közben a kanalat a levesbe mártod. (Fürge ujjak kalendárium 1962. június, Konyhai praktikák… lehetne onnan is, de nem).  Merd a cipókba a levest, tetejük vissza, előmelegített sütőbe be, és pirítsd meg a kérgüket.

Hozzávalók

A leveshez

A galuskához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...