Húsos bableves 13. - cipóban, Re-Bab-Ra !
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
125g fejtett bab416 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
46g újhagyma9 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
38g kolbász170 kcal
-
50g sertéshús83 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
0g bors1 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
2g só0 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
38g tejföl74 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
A galuskához
-
14g tojás17 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g víz0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
875g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
150g kolbász678 kcal
-
200g sertéshús332 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
1g bors3 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
6g só0 kcal
-
216g zsemle590 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A galuskához
-
55g tojás69 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g víz0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
3500g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
8.5g fejtett bab28 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
3.1g újhagyma1 kcal
-
2.7g sárgarépa1 kcal
-
3.4g burgonya2 kcal
-
2.5g kolbász11 kcal
-
3.4g sertéshús6 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g paradicsom1 kcal
-
1.7g paprika0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g leveskocka1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
3.7g zsemle10 kcal
-
2.5g tejföl5 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
0.1g olívaolaj1 kcal
A galuskához
-
0.9g tojás1 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g víz0 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
59.3g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.4 g
Zsír
-
Összesen 35.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3664.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 540 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 321 mg
-
Foszfor 683 mg
-
Nátrium 2034 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1179.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 448 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 263 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 592 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 1288 micro
-
β-karotin 3939 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1158 micro
-
Lut-zea 1261 micro
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 237.8 g
Zsír
-
Összesen 140.6 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 397 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14656.3 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 226 mg
-
Kálcium 2161 mg
-
Vas 70 mg
-
Magnézium 1284 mg
-
Foszfor 2731 mg
-
Nátrium 8137 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 522.5 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 104 mg
VÍZ
-
Összesen 4717.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1792 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 82 micro
-
K vitamin: 1052 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2368 micro
-
Kolin: 731 mg
-
Retinol - A vitamin: 263 micro
-
α-karotin 5150 micro
-
β-karotin 15755 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 4633 micro
-
Lut-zea 5046 micro
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 79.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 87 micro
-
β-karotin 267 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 78 micro
-
Lut-zea 85 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg fejtett bab
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 db burgonya
-
15 dkg kolbász
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
5 db babérlevél
-
1 nagy db paradicsom
-
1 közepes db paprika
-
0.5 tk bors
-
1 db leveskocka
-
1 teáskanál só
-
1.5 dl tejföl
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 ek olívaolaj
A galuskához
-
1 db tojás
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 csipet só
-
2 evőkanál víz
-
1 csokor petrezselyem
-
3.5 l víz
Elkészítés
A leveshez
- A babot előző este áztassuk be, de ha aznap készítjük, akkor minimum 2 órát át legyen vízben.
- Egy 5 l-es fazékba tegyünk olívaolajat, majd kockázzunk rá egy fej vöröshagymát, és pároljuk meg.
- Kockázzuk rá a kolbászt és füstölt húst is, majd pirítsuk együtt 10-15 percen keresztül.
- Adjunk hozzá 1 tk őrölt pirospaprikát, majd pirítsuk ezt is kevergetve 2 percig közepes lángon, ezután aprítsunk apróra 1 burgonyát, és forgassuk hozzá.
- Tegyük bele a babot az áztató vízzel együtt, majd jöhet a babérlevél az egész vöröshagyma, a 2 újhagyma, a húsleves-kocka, a só és bors, a paradicsom és az egész paprika. Öntsük fel annyi vízzel, hogy a fazék 3/4-ig legyen.
- Forrás után vegyük lejjebb a lángot. Főzzük, míg a bab meg nem puhul. ha beázattuk előző este, akkor kb. 75 perc, ha nem, akkor kb. 2 óra.
- Közben pucoljuk meg a répát és a burgonyát, majd ha a bab kezd puhulni, tegyük ezt is a levesbe (kb. a fenti idő 3/4-énél).
- A cipók tetejét vágjuk le, mint egy kalapot, és a belsejüket távolítsuk el úgy, hogy csak egy vékony kéreg maradjon, de vigyázzunk, hogy ki ne lyukadjon. A tetejükre szükségünk lesz.
- Ha a répa is megfőtt, akkor vegyük le egészen a lángot. Merjünk ki egy arra alkalmas edénybe 2 merőkanál levest, tegyünk bele 1-1,5 dl tejfölt és egy púpozott ek lisztet, majd botmixerrel turmixoljuk össze, aztán lassan keverjük vissza a leveshez.
- A tojásból, a 2 ek lisztből, a csipet sóból, egy kis vízből és az összeaprított petrezselyembőlkészítsünk nokedli állagú tésztát, majd szaggasuk bele a levesbe. 10 percig főzzük még, aztán elzárhatjuk.
- A cipókba merjük bele a levest, tegyük rájuk vissza a tetejüket, és előmelegített sütőbe egy tepsiben toljuk be. Addig süssük, míga kérgük meg nem pirul.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 7 perc
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9108
- Feltöltés dátuma: 2011. február 18.
Ajánló
Kalapjuk le, előtted is… és fogyasztható. Tejföllel, erős pistával, erős paprikával díszíthetjük. (A képen nem cipóban látható, talán észrevetted :). Ez azért van, mert nem sikerült olyan gyorsan lefotózni, hogy a családom ne kezdte volna el felfalni, szőröstől-bőrőstől-cipóstól. A fotót pótólom a későbbiekben).
Receptjellemzők
Re-Bab-Ra fel! A CSR és az ÖKO jegyében babozni fogunk. Nem. Nem egy sálgótarjáni gyermek bábcsoport „Hájós babó” című mese novelláját fogjuk megtekinteni, hanem főzünk egy jófajta tejfölös bablevest cipóban, mert igény mutatkozik rá (ahogy ezt az öcsém mondaná). Ráadásul megpróbálunk felhasználni hozzá egy kis maradék ezt-azt a hűtőből, és persze sok zöldséget is beszélek, meg teszünk is bele. Egy kis időutazásra van szükség, mert te ugye ma akarsz bableves enni, viszont ahhoz, hogy hamar készen legyen, már tegnap be kellett volna áztatni 50-60 dkg tarkababot, ami mára már szépen megdagadt volna. Na, most mi legyen. Azért nézd meg, hátha beáztattad, csak nem emlékszel… Ha nem, nincs gáz. Az időutazás még senkinek sem sikerült, illetve nekem de. Amikor egyszer (többször) múlt havi volánbérlettel utaztam a következő hónapban is. Úgy teltek a hónapok, hogy na, a bérlet pedig friss maradt, és mindig adott havivá avanzsált. Jó, volt egy kis preparáció… Na, pattanj le a zöldségeshez, és vásárolj 50-60 dkg fejtett babot, lehetőleg tarkát. Ha már ott vagy, akkor vegyél egy kis csokor petrezselymet is (Ha jól látom, akkor ez sincs otthon. Honnan tudom? Viccelsz?!). Borítsd bele egy nagy tálba a babot, engedj rá szobahőmérsékletű vizet. Remélem, van fűtésed és ez nem 5 fokos, mer’ az balesetveszélyes… Áztasd min. 2 órán keresztül. Aztán kutakodj a hűtőben. Szükség lenne füstölt, paprikás kolbászra vagy szalámira, és egy kis füstölt hús vagy sonka is kell még az alapízhez. Jó lenne, ha házi lenne. Nem ám ilyen gyorspácos, tömlős, legjobb áras, multis, csúcsakciós, mert ha az vagy, amit megeszel, akkor apám te szójalecitin, meg iparibörke, illetve esetleg savanyúságot szabályozó anyag vagy. Savanyúságot szabályozó anyag? Hogy kerül savanyúság a kolbászba? Egyébként ez nekem a Muterom, mert ő szokta szabályozni a savanyúságokba meg a kovászos uborkába kerülő anyagokat. Ha nincs otthon maradék, akkor inkább a hentestől szerezd be. Pl. sima füstölt csülök vagy füstölt húsos szalonna. Kockázz fel apróra 1 vöröshagymát, és szórd bele egy fazékba, párold üvegesre, majd szintén kockázd fel a húst, a kolbászt, és dobd rá a hagymára. (Ha a csajod nem rajong a füstölt húsért, de a bableves ízét komálja, akkor a húst hagyd egyben, így nem lesz nehéz kikotorni, te meg nem leszel idegbeteg, hogy a sok melódat így hálálja meg, hogy turkál a kajában). Közepes lángon csalogasd ki belőlük a zsírt 10 percen keresztül, majd dobj rá az őrölt pirospaprikát, és pirítsd őket 2 percen át, kevergetve, nehogy leégjen. Darabolj fel nagyon apróra 1 fej burgonyát, forgasd bele, majd szórd meg a sóval. A megdagadt babot borítsd rá az áztató vízzel együtt, és adj hozzá plusz annyi vizet, hogy fazék kb ¾-ig érjen. Dobd bele a húsleves-kockát, a babérlevelet, a vöröshagymát. Ismét kutakodás, maradék zöldségek felhasználása. 1 nagy paradicsom 2 szál újhagyma vagy 1 póré, ha van darált pirospaprikád, akkor abból 1 tk, ha nincs, akkor egy paprika félbevágva. Ezeket mind tedd hozzá. Kóstold meg, ha kell, sózd. Ha felforrt, akkor vedd lejjebb a póvert. Lefedve főzd, míg a bab meg nem puhul. Addig nagyon ráérsz. Ja. Nem, mert elfelejtettem megírni, hogy kellenének 0,5 kg-os barna vagy rozscipók is. Annyi, ahányan vagytok, lesztek. Legyen 4 db. Ugorjál le szépen a pékhez, és vegyél….Vágd le egy éles késsel a cipók tetejét. Vékonyan. A tetejükre szükség lesz még. A belsejüket szinte egészen szedd ki. Tedd félre őket. Ha a bab elkezd puhulni (kb. az idő 3/4-énél), akkor mehet bele a feldarabolt sárgarépa és a burgonya. Félig lefedve főzöd, míg a répa meg nem puhul. Ha megfőtt a répa, akkor vedd le a fedőt. Merj ki 2 merőkanál levet egy erre alkalmas edénybe.Tegyél bele 1-1,5 dl tejfölt, egy csipet sót és egy púpozott ek finomlisztet. Botmixerrel turmixold át, majd lassan borítsd vissza a fazékba, és keverd el. Készíts 1 tojásból, lisztből, aprított petrezselyemből galuskatésztát, és kotró mozdulatokkal szaggasd bele a fazékba. Nem ragad a kanálra, ha szaggatás közben a kanalat a levesbe mártod. (Fürge ujjak kalendárium 1962. június, Konyhai praktikák… lehetne onnan is, de nem). Merd a cipókba a levest, tetejük vissza, előmelegített sütőbe be, és pirítsd meg a kérgüket.