Hagyományos francia hagymaleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
6 kcal
-
60g fehér hagyma22 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g kakukkfű4 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
14 kcal
-
3g nádcukor13 kcal
-
2g fehérborecet0 kcal
-
250g marha alaplé0 kcal
-
19 kcal
-
83g bagett228 kcal
-
17g gruyére sajt69 kcal
-
17g sajt59 kcal
Összesen
509
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
56g salottahagyma37 kcal
-
360g fehér hagyma131 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24g kakukkfű24 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g félszáraz fehérbor84 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
10g fehérborecet2 kcal
-
1500g marha alaplé0 kcal
-
114 kcal
-
500g bagett1370 kcal
-
100g gruyére sajt413 kcal
-
100g sajt352 kcal
Összesen
3047
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1 kcal
-
12.6g fehér hagyma5 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g kakukkfű1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3.5g félszáraz fehérbor3 kcal
-
0.7g nádcukor3 kcal
-
0.3g fehérborecet0 kcal
-
52.3g marha alaplé0 kcal
-
4 kcal
-
17.4g bagett48 kcal
-
3.5g gruyére sajt14 kcal
-
3.5g sajt12 kcal
Összesen
107
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.1 g
Zsír
-
Összesen 22.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1431.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 422 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 609 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 119.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
509
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 114.4 g
Zsír
-
Összesen 132.5 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8586.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 178 mg
-
Kálcium 2534 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 363 mg
-
Foszfor 1811 mg
-
Nátrium 3655 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 336.4 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 715 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 917 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 546 micro
-
Kolin: 161 mg
-
Retinol - A vitamin: 849 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 820 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 239 micro
Összesen
3047
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 299.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 127 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 24.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
107
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
2 db salottahagyma
-
4 db fehér hagyma
-
40 g vaj
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
8 szál kakukkfű
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
1 dl félszáraz fehérbor
-
2 ek nádcukor
-
2 ek fehérborecet
-
1.5 l marha alaplé
-
2 evőkanál kukoricakeményítő
-
50 dkg bagett
-
10 dkg gruyére sajt
Elkészítés
- A hagymákat félbe vágjuk, majd keresztben felkarikázzuk.
- A vajat és az olajat összeolvasztjuk, rádobjuk a hagymákat és alaposan összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a fokhagymát és a babérlevelet.
- Felöntjük kevés fehérborral, és meghintjük két kanál nádcukorral, hogy kicsit karamellizálódjon majd a hagyma. Alaposan összekeverjük, majd először lefedve puhára pároljuk, aztán elfőzzük a levét.
- Amíg a hagymák puhulnak, felkarikázzuk és sütőben megpirítjuk a bagettet, valamint lereszeljük a kétféle sajtot. Hagyományosan francia és/vagy svájci sajtokkal készítik, de ha nem kapunk, bármilyen félzsíros sajt tökéletes rá.
- Amikor késznek tűnik a hagyma, kiszedjük a babérleveleket és a kakukkfűágakat. Ezt követően hozzáadjuk a fehérborecetet, majd felöntjük marhaalaplével.
- Jöhet a sűrítés, ehhez pár evőkanállal kiszedünk a levesből, majd ebben kikeverjük a kukoricakeményítőt, hogy biztosan csomómentes legyen. A szuszpenziót visszaöntjük a leveshez, alaposan elkeverjük, majd összeforraljuk.
- A kész levest tálkákba vagy csészékbe porciózzuk, ezeket érdemes egy nagy gáztepsire tenni, hogy könnyebben tegyük a sütőbe.
- A levessel teli csészék tetejére helyezzük a pirított bagettkarikákat, majd megszórjuk a tetejüket a kétféle sajttal. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- A tetejüket friss borssal meghintjük, és azon melegében fogyasztjuk, hogy jó olvadós legyen még a sajt.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 298
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 22442
- Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
Aki a hagymát szereti, az ezt a receptet imádni fogja, ennyi hagymát ugyanis semmi másban nem eszünk meg egyszerre. Hagymalevest már az ókori rómaiak is fogyasztottak, később pedig az egyik legnépszerűbb „szegényétel” lett belőle, hiszen a hagyma mindig is olcsó alapanyagnak számított. A ma ismert változat ehhez képest már kicsit előkelőbb: a levest marhaalaplével kell felönteni, kerül bele némi száraz fehérbor, a tetejére pedig jó adag sajtot is illik olvasztani.