Gulyásleves klasszikusan
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Tóni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Csontlé
-
50g sertéscsont0 kcal
-
30g sárgarépa11 kcal
-
25g fehérrépa16 kcal
-
15g zeller5 kcal
-
600g víz0 kcal
Pörköltalap
-
50g marhalábszár64 kcal
-
10g sertészsír90 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
10g vöröshagyma4 kcal
-
4 kcal
-
3g só0 kcal
-
0 kcal
-
20g tv-paprika3 kcal
-
8g paradicsom1 kcal
-
120g burgonya69 kcal
Csipetke
-
12g finomliszt44 kcal
-
1g só0 kcal
-
6g tojás7 kcal
Összesen
319
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Csontlé
-
500g sertéscsont0 kcal
-
300g sárgarépa109 kcal
-
250g fehérrépa159 kcal
-
150g zeller54 kcal
-
6000g víz0 kcal
Pörköltalap
-
500g marhalábszár640 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
15g fűszerpaprika42 kcal
-
25g só0 kcal
-
0 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
1200g burgonya693 kcal
Csipetke
-
120g finomliszt437 kcal
-
10g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
3201
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Csontlé
-
5.2g sertéscsont0 kcal
-
3.1g sárgarépa1 kcal
-
2.6g fehérrépa2 kcal
-
1.6g zeller1 kcal
-
62.4g víz0 kcal
Pörköltalap
-
5.2g marhalábszár7 kcal
-
1g sertészsír9 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1g vöröshagyma0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.1g őrölt fűszerkömény0 kcal
-
2.1g tv-paprika0 kcal
-
0.8g paradicsom0 kcal
-
12.5g burgonya7 kcal
Csipetke
-
1.2g finomliszt5 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.6g tojás1 kcal
Összesen
33
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1843.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 1460 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 796 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 274 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 949 micro
-
β-karotin 2676 micro
-
β-crypt 94 micro
-
Likopin 206 micro
-
Lut-zea 454 micro
Összesen
319
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 158.5 g
Zsír
-
Összesen 130 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 470 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18439.5 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 758 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 552 mg
-
Foszfor 2290 mg
-
Nátrium 14604 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 355.3 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 7959.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2739 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 392 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 185 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 486 micro
-
Kolin: 378 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 9488 micro
-
β-karotin 26756 micro
-
β-crypt 944 micro
-
Likopin 2061 micro
-
Lut-zea 4535 micro
Összesen
3201
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 152 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 278 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 21 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
33
kcal
Hozzávalók
Csontlé
-
500 g sertéscsont
-
300 g sárgarépa
-
250 g fehérrépa
-
150 g zeller
-
6 l víz
Pörköltalap
-
500 g marhalábszár
-
100 g sertészsír
-
10 g fokhagyma
-
100 g vöröshagyma
-
25 g só
-
200 g tv-paprika
-
80 g paradicsom
-
1200 g burgonya
Csipetke
-
120 g finomliszt
-
10 g só
-
1 db tojás
Elkészítés
Csontlé
- A megmosott sertéscsontot hideg vízben feltesszük főni. (A víz nagy része el fog főni, ezért ilyen sok a javasolt mennyiség.)
- A levest lassan felforraljuk. A tetején keletkező habot teaszűrővel leszedjük, és mérsékelt tűzön tovább főzzük.
- A zöldségeket meghámozzuk. A tisztított zöldségeket bő vízben jól átmossuk. A zöldségeket ezután felaprítjuk tetszőleges méretűre.
- A leveshez 1-1,5 órái lassú forralás után hozzáadjuk a zöldségeket.
- Az időközben egyben lévő nagyobb darabokból álló megfőtt csontot és húst kivesszük.
- Az elkészült levest levesszük a tűzhelyről. 15 percnyi pihentetés után a levest merőkanállal óvatosan merve szűrőn keresztül átszűrjük.
- Nekünk a gulyáshoz 3 liter alaplé kell + a zöldségek.
Pörköltalap
- Közepes lángon megolvasztott sertészsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, gyakori kevergetéssel aranysárgára pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, majd kis vizet hozzáadunk. Az edényt visszahelyezzük a lángra, és a pörköltalapot lassan zsírjára pirítjuk.
- A pörköltalaphoz hozzáadjuk a 2 cm oldalú kockára darabolt marhahúst. Megsózzuk, őrölt köményt és összezúzott fokhagymát adunk hozzá. Jól elkeverjük, majd fedő alatt lassan pároljuk. Ha a saját levét elfőtte, zsírjára pirítjuk. Ezután annyi vízzel engedjük fel, amennyi a húst éppen ellepi. A párolás-pirítás műveletét egymás után folyamatosan kell végezni. Ha a hús majdnem felpuhult, zsírjára pirítjuk.
- Közben a zöldségeket megmossuk és felaprítjuk. A paprikának a magházát kivágjuk, előbb hosszában elfelezzük, majd elnegyedeljük, és végül hosszú csíkokra vágjuk. A paradicsomnak a csumáját kivágjuk. Elfelezzük, majd negyedeljük és cikkekre daraboljuk. A burgonyát meghámozzuk, újra megmossuk, majd 1x1 cm-es kockákra daraboljuk.
- A pörköltalaphoz hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Addig pároljuk, amíg a burgonya üveges nem lesz. (A párolással készített burgonya jobban bírja a melegen tartást, kevésbé esik szét.)
- A csontlével felöntjük, és lassan készre főzzük. Ha szükséges, sóval utánaízesítjük.
Csipetke
- Az alapanyagokat összegyúrjuk, és (kb. 10 perc) pihentetés után 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
- Kézzel apró darabkára csipegetjük, hogy nagysága a rizshez hasonlítson.
- A csipetkét külön edényben főzzük ki, hogy megpuhuljon.
- Tálaláskor adjuk a gulyásleveshez.
- Receptkönyvben: 158
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 88537
- Feltöltés dátuma: 2019. január 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Tóni
2 recept
A hozzávalók mennyisége 10 személynek megfelelő mennyiség. Magyarországon amennyi háztartás, annyiféle módon, változatban készítik el a gulyáslevest. Rengeteg receptet kipróbáltam, mire eljutottam idáig, hogy saját receptet töltsek fel. A legtöbb recepttel az volt a gondom, hogy amikor elkezdtem, és le volt írva, hogy mi kell, de a mennyiségek sokszor nem mérhetők voltak (gondolok itt: csipet, közepes, csomó, stb.) egy kezdő szakács számára, ellentétben már egy tapasztalttal szemben. Nem csak a hozzávalókkal voltak gondjaim, pár munkaművelet leírásánál is volt ilyen (pl. rántás, habarás, stb.), ami miatt mindig utána kellett nézni, mi mit jelent pontosan, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.