r
Nosalty Logó

Gulyásleves klasszikusan

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Tóni
Gulyásleves klasszikusan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Csontlé

Pörköltalap

Csipetke

Összesen 319 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Csontlé

Pörköltalap

Csipetke

Összesen 3201 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Csontlé

Pörköltalap

Csipetke

Összesen 33 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.8 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1843.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    1460 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    796 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    274 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    949 micro
  • β-karotin
    2676 micro
  • β-crypt
    94 micro
  • Likopin
    206 micro
  • Lut-zea
    454 micro
Összesen 319 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    158.5 g

Zsír

  • Összesen
    130 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    470 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18439.5 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    758 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    552 mg
  • Foszfor
    2290 mg
  • Nátrium
    14604 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    355.3 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    7959.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2739 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    17 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    392 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    185 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    48 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    486 micro
  • Kolin:
    378 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    9488 micro
  • β-karotin
    26756 micro
  • β-crypt
    944 micro
  • Likopin
    2061 micro
  • Lut-zea
    4535 micro
Összesen 3201 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    152 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    278 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    21 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 33 kcal

Elkészítés

Csontlé

  1. A megmosott sertéscsontot hideg vízben feltesszük főni. (A víz nagy része el fog főni, ezért ilyen sok a javasolt mennyiség.)
  2. A levest lassan felforraljuk. A tetején keletkező habot teaszűrővel leszedjük, és mérsékelt tűzön tovább főzzük.
  3. A zöldségeket meghámozzuk. A tisztított zöldségeket bő vízben jól átmossuk. A zöldségeket ezután felaprítjuk tetszőleges méretűre.
  4. A leveshez 1-1,5 órái lassú forralás után hozzáadjuk a zöldségeket.
  5. Az időközben egyben lévő nagyobb darabokból álló megfőtt csontot és húst kivesszük.
  6. Az elkészült levest levesszük a tűzhelyről. 15 percnyi pihentetés után a levest merőkanállal óvatosan merve szűrőn keresztül átszűrjük.
  7. Nekünk a gulyáshoz 3 liter alaplé kell + a zöldségek.

Pörköltalap

  1. Közepes lángon megolvasztott sertészsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, gyakori kevergetéssel aranysárgára pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, majd kis vizet hozzáadunk. Az edényt visszahelyezzük a lángra, és a pörköltalapot lassan zsírjára pirítjuk.
  2. A pörköltalaphoz hozzáadjuk a 2 cm oldalú kockára darabolt marhahúst. Megsózzuk, őrölt köményt és összezúzott fokhagymát adunk hozzá. Jól elkeverjük, majd fedő alatt lassan pároljuk. Ha a saját levét elfőtte, zsírjára pirítjuk. Ezután annyi vízzel engedjük fel, amennyi a húst éppen ellepi. A párolás-pirítás műveletét egymás után folyamatosan kell végezni. Ha a hús majdnem felpuhult, zsírjára pirítjuk.
  3. Közben a zöldségeket megmossuk és felaprítjuk. A paprikának a magházát kivágjuk, előbb hosszában elfelezzük, majd elnegyedeljük, és végül hosszú csíkokra vágjuk. A paradicsomnak a csumáját kivágjuk. Elfelezzük, majd negyedeljük és cikkekre daraboljuk. A burgonyát meghámozzuk, újra megmossuk, majd 1x1 cm-es kockákra daraboljuk.
  4. A pörköltalaphoz hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Addig pároljuk, amíg a burgonya üveges nem lesz. (A párolással készített burgonya jobban bírja a melegen tartást, kevésbé esik szét.)
  5. A csontlével felöntjük, és lassan készre főzzük. Ha szükséges, sóval utánaízesítjük.

Csipetke

  1. Az alapanyagokat összegyúrjuk, és (kb. 10 perc) pihentetés után 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  2. Kézzel apró darabkára csipegetjük, hogy nagysága a rizshez hasonlítson.
  3. A csipetkét külön edényben főzzük ki, hogy megpuhuljon.
  4. Tálaláskor adjuk a gulyásleveshez.
  • Receptkönyvben: 158
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 88537
  • Feltöltés dátuma: 2019. január 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A hozzávalók mennyisége 10 személynek megfelelő mennyiség. Magyarországon amennyi háztartás, annyiféle módon, változatban készítik el a gulyáslevest. Rengeteg receptet kipróbáltam, mire eljutottam idáig, hogy saját receptet töltsek fel. A legtöbb recepttel az volt a gondom, hogy amikor elkezdtem, és le volt írva, hogy mi kell, de a mennyiségek sokszor nem mérhetők voltak (gondolok itt: csipet, közepes, csomó, stb.) egy kezdő szakács számára, ellentétben már egy tapasztalttal szemben. Nem csak a hozzávalókkal voltak gondjaim, pár munkaművelet leírásánál is volt ilyen (pl. rántás, habarás, stb.), ami miatt mindig utána kellett nézni, mi mit jelent pontosan, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...