Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
A gombóchoz
-
75g finomliszt273 kcal
-
169 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
75g tej42 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
2g rum5 kcal
-
0g só0 kcal
-
70 kcal
A tetejére
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
A gombóchoz
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g tönkölybúza liszt676 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
300g tej168 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
8g rum18 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
A tetejére
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
A gombóchoz
-
25.5g finomliszt93 kcal
-
57 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
25.5g tej14 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
3.4g vaj24 kcal
-
0.7g rum2 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.5g sárgabaracklekvár24 kcal
A tetejére
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.5 g
Zsír
-
Összesen 36.7 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 836.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 437 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.1 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 210 micro
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.8 g
Zsír
-
Összesen 147 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 585 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3345 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 157 mg
-
Kálcium 636 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 514 mg
-
Foszfor 1749 mg
-
Nátrium 241 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 500.4 g
-
Cukor 108 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 149.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 632 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 534 micro
-
Kolin: 430 mg
-
Retinol - A vitamin: 618 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 839 micro
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Hozzávalók
A gombóchoz
-
30 dkg finomliszt
-
2.5 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
2 ek cukor
-
2 db tojássárgája
-
1 ek rum
-
1 csipet só
A tetejére
Elkészítés
A gombóchoz
- Az élesztőt kevés, langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgákat, a citrom héjat, a rumot, a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát.
- Mikor a tészta összeállt, elválik a kezünktől is és az edény falától is, akkor beledolgozzuk a langyos olvasztott vajat.
- Addig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva, langyos helyen kb. 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Ekkor óvatosan, finoman még egyszer átdolgozzuk, és újra visszatesszük 25-30 percre, hogy újra megkeljen.
- Mikor másodszorra is megkelt a tészta, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, az egyik felére egyforma távolságra egy-egy kanál sűrű lekvárt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét.
- Közepes méretű fánkszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne tudjon kiszökni a lekvár belőle.
- Hagyjuk 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg vagy huzat.
- A maradék tésztát újra összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre, és ugyanígy megtöltjük.
- Ha van gőzpárolónk, akkor abban kb. 15-20 perc alatt meggőzöljük. Ha nincs párolónk, akkor egy nagyobb fazékban vizet forralunk, majd ráteszünk egy széles fém szűrőt, és ebbe helyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Arra vigyázzunk, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe.
- Miután elkészültek a gombócok, mindegyik tetejét megkenegetjük olvasztott vajjal, és cukrozott, darált dióval hintjük meg.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 269
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 28912
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Az eredeti gőzgombóc (Germknödel) szilvalekvárral töltve, olvasztott vajjal megkenve vagy vaníliasodóval leöntve és cukrozott mákkal meghintve rendkívül finom. Aki síelni jár Ausztriába, biztosan ismeri és kedveli. Nálunk is kapható fagyasztott állapotban, de azt tudjuk, hogy nem az igazi. Az az igazi, mikor otthon nekiveselkedünk, rászánunk egy kis időt, és elkészítjük. Nem egy bonyolult dolog. Aki szokott fánkot sütni, annak meg se kottyan. Semmivel sem bonyolultabb egy fánknál. Igazából ez olyan, mintha a lekvárral töltött fánkot nem bő zsiradékban sütnénk, hanem meggőzöljük. Tehát készítünk egy kelt tésztát, amit megtöltünk lekvárral vagy amivel szeretnénk, és egy fazék forrásban lévő víz fölé helyezett párolóbetétben vagy fém szűrőben vagy ha van gőzpárolónk, akkor abban, meggőzöljük. Mivel én örökké variálok, kísérletezem, így különféle verziókban készítem ezt a finomságot. Készítettem már sós töltelékkel pl. babkrémmel töltve, paprikás sajtmártással, vagy édesen, marcipánnal töltve, vörös áfonyával, (ezeket, meg is mutatom majd egy következő bejegyzésben) vagy darált dióval, mákkal, csokoládéval, különféle lekvárokkal töltve. De tehetünk bele friss gyümölcsöt is, szilvát vagy sárgabarackot. Tényleg végtelen a lehetőségek tárháza. Ebédre, egy tartalmas leves után, kitűnő fogás. A befőzés időszakában pedig éppen aktuális a készítése.