Gesztenyés-csokis charlotte-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pipsann
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
32g tojás40 kcal
-
9g finomliszt32 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A gesztenyekrémhez
-
42g gesztenyemassza75 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
6 kcal
-
2g zselatinfix2 kcal
-
17g mandarin7 kcal
-
8g mazsola25 kcal
A csokikrémhez
-
18g tojás23 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
6 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
4 kcal
-
17g vaj120 kcal
A díszítéshez
-
8g cukormáz29 kcal
-
6 kcal
Összesen
631
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
385g tojás484 kcal
-
105g finomliszt382 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A gesztenyekrémhez
-
500g gesztenyemassza895 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
200g mandarin78 kcal
-
100g mazsola299 kcal
A csokikrémhez
-
220g tojás277 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
46 kcal
-
200g vaj1434 kcal
A díszítéshez
-
100g cukormáz346 kcal
-
19g színes cukorka72 kcal
Összesen
7547
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
13.8g tojás17 kcal
-
3.8g finomliszt14 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A gesztenyekrémhez
-
18g gesztenyemassza32 kcal
-
18g habtejszín52 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.7g zselatinfix1 kcal
-
7.2g mandarin3 kcal
-
3.6g mazsola11 kcal
A csokikrémhez
-
7.9g tojás10 kcal
-
7.2g cukor28 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
3.6g étcsokoládé20 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
7.2g vaj51 kcal
A díszítéshez
-
3.6g cukormáz12 kcal
-
0.7g színes cukorka3 kcal
Összesen
272
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 248 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 520.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 306 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 144 mg
-
Retinol - A vitamin: 297 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 54 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 245 micro
Összesen
631
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 125.8 g
Zsír
-
Összesen 408.2 g
-
Telített zsírsav 235 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 122 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 2974 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6245.4 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 1350 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 428 mg
-
Foszfor 2596 mg
-
Nátrium 1616 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 864.1 g
-
Cukor 548 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 911.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3667 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 552 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 339 micro
-
Kolin: 1725 mg
-
Retinol - A vitamin: 3564 micro
-
α-karotin 156 micro
-
β-karotin 871 micro
-
β-crypt 651 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2940 micro
Összesen
7547
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 224.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
272
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
7 db tojás
-
7 evőkanál finomliszt
-
7 ek cukor
-
0.5 csomag sütőpor
A gesztenyekrémhez
-
500 ml habtejszín
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csomag zselatinfix
-
100 g mazsola
A csokikrémhez
-
4 db tojás
-
200 g cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
100 g étcsokoládé
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
200 g vaj
A díszítéshez
-
10 dkg cukormáz
-
1 ek színes cukorka
Elkészítés
A piskótához
- Először a csokikrémet készítjük el, mert annak teljesen ki kell hűlni. A 4 egész tojást gőz fölött verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ezután hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét és a kakaóport, és homogén masszává keverjük. Félretesszük hűlni.
- A gesztenyekrém lehet a következő, mert itt a zselatinnakki kell fejtenie a hatását. A tejszínt keményhabbá verjük, közben hozzáadjuk a zselatint, majd a vaníliás cukrot. A kiolvadt puha gesztenyemasszátlereszeljük, és a tejszínhez adagolvatovábbra is mixerrel keverjük. Belereszeljük ajól megmosott mandarin héját, és belecsavarjuk a levét. Kikapcsoljuk a mixert, és a mazsolát is belekeverjük, ezután hűtőbe tesszük.
- Piskótatekercshez tésztát készítünk: előmelegítjük a sütőt. A 7 tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Utána kanalanként belekeverjük a cukrot, majd egyesével a tojássárgájákat. A mixert nagyon lassú fokozatra kapcsoljuk, éshozzákeverjük acukros tojáshabhoz a sütőporral elkevert lisztet. Ezt lehet már kézzel is hozzáadni, beleforgatni.
- A piskótatésztát gáztepsi méretű sütőpapírra kenjük, és megsütjük. Ezután nedves konyharuha segítségével feltekerjük, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és feltekerve hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt csokikrémbe belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat, majd fél óra múlva újra felverjük.
- Egy félgömb alakú tálatkibélelünk folpack-kal, hogy a tál szélein túllógjon, ez segít majd kiborítani a charlotte-ot.
- A kihűlt piskótatekercset megkenjük a csokikrém 2/3-ával. A többit eltesszük a torta díszítéséhez. Ezután kb. másfél cm-es szeletekre vágjuk a tekercset, és a tálatteljesen kibéleljük vele. A tál méretétől függően 6-8 szelet kell majd a torta aljához, ezt tegyük félre.
- Töltsük meg a charlotte belsejét az összes gesztenyekrémmel, majd fedjük be a maradék piskótatekerccsel. Fedjük be a folpack-kal, és néhány órára, de inkább egy napra tegyük hűtőbe.
- Kiborítjuk a tortát, és akár készen is van, vagy fel lehet díszíteni születésnapra! (Én ehhez nyújtható cukormázat, színes cukorkákat és a maradék csokikrémet használtam.)
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 10412
- Feltöltés dátuma: 2011. december 30.
Ajánló
A gesztenyés belsőhöz jól illik még a baracklekvár is, gyorsabb formája ennek a tortának, ha a piskótát csokikrém helyett kajszilekvárral töltjük meg. A gesztenyekrémhez szokásos rumot is adni, de mi nem kedveljük, és a gyerekek miatt sem előnyös.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- alkalom:
Pipsann
10 recept
A bemutatkozó szövegemben arra büszkélkedtem, hogy én készítem a családban a legfinomabb tortákat, és ez tényleg így van, mindig meg is kérdezik, hogy miért nem lettem cukrász? Régen eljött az ideje, hogy feltegyek egy tortát is ide a receptjeim közé. Ez pedig Charlotte kislányom első szülinapjára készült charlotte-torta!