Fűszeres vöröslencse dhal aszalt paradicsomos-sajtkrémes muffinnal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Vitai Kati
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
Dhal
-
7g ghee50 kcal
-
50g vöröslencse179 kcal
-
5g gyömbér4 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
1g só0 kcal
-
250g víz0 kcal
Muffin
-
5g lenmagliszt14 kcal
-
14g víz0 kcal
-
38g krémsajt94 kcal
-
12g víz0 kcal
-
106 kcal
-
106 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
19 kcal
-
17g olívaolaj150 kcal
Összesen
722
kcal
- 6% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
Dhal
-
28g ghee201 kcal
-
200g vöröslencse716 kcal
-
18g gyömbér14 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
4g só0 kcal
-
1000g víz0 kcal
Muffin
-
20g lenmagliszt55 kcal
-
56g víz0 kcal
-
150g krémsajt375 kcal
-
48g víz0 kcal
-
423 kcal
-
125g tönkölybúza liszt423 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
77 kcal
-
68g olívaolaj601 kcal
Összesen
2885
kcal
- 6% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
Dhal
-
1.5g ghee11 kcal
-
10.7g vöröslencse38 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
53.4g víz0 kcal
Muffin
-
1.1g lenmagliszt3 kcal
-
3g víz0 kcal
-
8g krémsajt20 kcal
-
2.6g víz0 kcal
-
23 kcal
-
6.7g tönkölybúza liszt23 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.6g szárított paradicsom4 kcal
-
3.6g olívaolaj32 kcal
Összesen
155
kcal
- 6% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.4 g
Zsír
-
Összesen 35.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1110.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 428 mg
-
Nátrium 417 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 292.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3443 micro
-
Lut-zea 212 micro
Összesen
722
kcal
- 6% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.5 g
Zsír
-
Összesen 140.3 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4441.9 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 316 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 646 mg
-
Foszfor 1710 mg
-
Nátrium 1667 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 326.5 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 1169.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 211 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 544 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 284 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 13771 micro
-
Lut-zea 848 micro
Összesen
2885
kcal
- 6% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 62.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 736 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
155
kcal
Hozzávalók
Dhal
-
2 ek ghee
-
20 dkg vöröslencse
-
1 kávéskanál római kömény
-
1 teáskanál koriander
-
1 késhegynyi aszatgyanta (asafoetida vagy hing hagymával helyettesítheted, ha nincs, de érdemes beszerezni:))
-
0.5 kávéskanál kurkuma
-
1 kávéskanál só
-
10 dl víz
Muffin
-
2 dkg lenmagliszt
-
6 ek víz
-
12.5 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
-
12.5 dkg tönkölybúza liszt
-
3 teáskanál sütőpor
-
0.5 tk chili
-
0.5 teáskanál kurkuma
-
só ízlés szerint
-
1 csipet fekete bors
-
0.8 dl olívaolaj
Elkészítés
Dhal
- A vörös lencsét alaposan mossuk meg. Tegyük az edénybe a 2 evőkanál ghít. Közepes lángon melegítve tegyük bele római köményt, pirítsuk egy picit, majd tegyük hozzá a koriandert, aztán az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. Egy pillanatra még pirítsuk együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk.
- Majd öntsünk az edénybe bele 20 dkg megmosott, pucolt, vörös lencsét, és a közepes lángra visszatéve keverés mellett pirítsuk 2 percig. Öntsük fel 1 liter vízzel, majd tegyük hozzá a sót. Forraljuk fel, majd főzzük addig, amíg a dhal szét nem fő.
- Amíg a dhal fő, készítsük el az aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinokat. A lenmaglisztet öntsük le a vízzel, és hagyjuk állni egy picit (ez fogja összetartani a tésztád). (A "tojás helyettesítéséről" egy korábbi bejegyzésben részletesen írtam már.)
- Egy tálban keverjük össze a liszteket, sütőport, fűszereket és az aszalt paradicsomot, majd öntsük hozzá az olajat, a vizet, és végül a sajtkrémmel dolgozzuk össze. Egy muffin formába (ha szükséges, tegyél bele muffin papírt) adagoljuk bele a tésztát. Tegyük 180°C fokra előmelegített sütőbe, és süssük, amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25 perc)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 770
- Feltöltés dátuma: 2016. március 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Vitai Kati
92 recept
A dhalok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz. Amennyiben kenyérrel, rizzsel - bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dhalhoz ma egy tönkölylisztes, sajtkrémes muffint készítettem. A vörös lencse egy könnyebben emészthető lencseféle, és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni. A dhált főzhetjük sűrű pépesre vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.