Fűszeres sült tarja és rántott karaj
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
rántott ételek
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 18% Zsír
A rántott karajhoz
-
100g sertés rövidkaraj166 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
53g napraforgó olaj470 kcal
A sült tarjához
-
100g sertéstarja186 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
32g napraforgó olaj282 kcal
A párolt káposztához
-
250g káposzta50 kcal
-
3g só0 kcal
-
4g disznózsír34 kcal
-
63g víz0 kcal
-
1g ecet0 kcal
Összesen
1380
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 18% Zsír
A rántott karajhoz
-
400g sertés rövidkaraj664 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
213g napraforgó olaj1879 kcal
A sült tarjához
-
400g sertéstarja744 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
A párolt káposztához
-
1000g káposzta200 kcal
-
11g só0 kcal
-
15g disznózsír135 kcal
-
250g víz0 kcal
-
5g ecet1 kcal
Összesen
5516
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 18% Zsír
A rántott karajhoz
-
25 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
3.7g zsemlemorzsa15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
70 kcal
A sült tarjához
-
15g sertéstarja28 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
4.8g napraforgó olaj42 kcal
A párolt káposztához
-
37.5g káposzta7 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.6g disznózsír5 kcal
-
9.4g víz0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
Összesen
206
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.4 g
Zsír
-
Összesen 112.3 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 175 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2976.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 548 mg
-
Nátrium 2092 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 401.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 65 micro
-
K vitamin: 160 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 196 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
1380
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 193.4 g
Zsír
-
Összesen 449.3 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 214 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 143 g
-
Koleszterin 698 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11906.1 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 281 mg
-
Kálcium 676 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 346 mg
-
Foszfor 2191 mg
-
Nátrium 8367 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 182.2 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1605.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 143 mg
-
C vitamin: 295 mg
-
D vitamin: 259 micro
-
K vitamin: 640 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 497 micro
-
Kolin: 782 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 264 micro
-
β-karotin 384 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 518 micro
Összesen
5516
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 16.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 445.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 313 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
206
kcal
Hozzávalók
A rántott karajhoz
-
40 dkg sertés rövidkaraj
-
1 db tojás
-
8 dkg finomliszt
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2.5 dl napraforgó olaj
A sült tarjához
-
40 dkg sertéstarja
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 tk só
-
bors ízlés szerint
-
1 tk majoranna
-
1 csipet őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál flekken fűszerkeverék
-
1.5 dl napraforgó olaj
A párolt káposztához
-
1 kg káposzta
-
1 ek só
-
1 ek disznózsír
-
2.5 dl víz
Elkészítés
A rántott karajhoz
- A párolt káposztához a káposztát először legyaluljuk, rászórjuk a jó nagy evőkanálnyi sót, átnyomkodjuk a sóval, és 1-2 órát állni hagyjuk.
- Kicsit kinyomkodjuk a sós léből, és egy lábasban megpároljuk fedő alatt egy kanálnyi zsírral és egy pohár vízzel. Néha keverjük meg, nehogy lesüljön.
- Kb. 45 perc múlva elkészül. 1 ek ecettel ízesítjük, mielőtt elzárjuk alatta a tüzet.
- A 4 szelet tarjából húslevest főzhetünk. (Kb. 2 óra forrástól számítva.)
- A puhára főtt tarjaszeleteket tepsibe, vagy jénaiba tesszük egymás mellé.
- Fűszeres olajat készítünk: egy pohárba belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, borsot, majorannát, őrölt fűszerköményt, fűszerkeveréket és étolajat. Ezt a fűszeres étolajat eloszlatjuk a hús tetején, alá is folyjon az olajból!
- Minisütőben vagy a sütőben 120-160 fokon lassan átpirítjuk. Ha már szép a színe és finom az illata, akkor elkészült. Kb. 20-30 perc.
- A karajt kicsit kiklopfoljuk, minden szeletet sózunk, borsozunk.
- A lisztbe keverhetünk egy kevés gyros fűszerkeveréket, de ez el is maradhat.
- A húst először a fűszeres lisztbe, utána a felvert, megsózott tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk.
- Forró olajban fedő alatt megsütjük az egyik oldalát.
- Ha már szép piros, megfordítjuk a hússzeleteket, kevés vizet löttyintünk a megsült oldalukra, gyorsan visszatesszük a fedőt, és a gőzben pirosra sütjük a másik oldalát is. A gőz miatt nagyon finom puha lesz a hús is és a panír is.
- Tálalásig tartsuk az olajból kiszedett rántott húsokat alufóliával letakarva!
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7808
- Feltöltés dátuma: 2012. október 19.
Ajánló
A rántott karaj sütésekor a serpenyőben ne legyen túl sok az olaj, ne lepje el a húst, mert akkor nem tudjuk meglocsolni a megsült oldalát egy kis vízzel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Bjkata
96 recept
Anyukámtól tanultam ezt a párolt káposzta készítési módot. Jászapátin ezt nem is párolt káposztaként emlegetik, hanem dinsztelt káposztaként. Nincs benne cukor, nincs benne hagyma, nagyon könnyű elkészíteni. Ha tarjából készítünk húslevest, a leveshúst könnyen feldobhatjuk egy jól összeállított fűszerkeverékkel, ha azzal megkenve átsütjük.