Fűszeres rizspiláf ropogós csicseriborsóval és kesudióval
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
63g basmati rizs224 kcal
-
139 kcal
-
25g kesudió138 kcal
-
50g zöldborsó41 kcal
-
30 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
21g lime5 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g basmati rizs895 kcal
-
556 kcal
-
100g kesudió553 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
120 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
368g újhagyma71 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
85g lime21 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
15.8g basmati rizs56 kcal
-
25.2g csicseriborsó (konzerv)35 kcal
-
6.3g kesudió35 kcal
-
12.6g zöldborsó10 kcal
-
3.2g aszalt gyümölcsök8 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
23.2g újhagyma4 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
5.4g lime1 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 20.2 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 964.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 150 mg
-
Foszfor 389 mg
-
Nátrium 263 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 204.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 151 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 272 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 624 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1891 micro
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 80.7 g
Zsír
-
Összesen 89.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3859.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 517 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 599 mg
-
Foszfor 1556 mg
-
Nátrium 1052 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 414 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 819.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 211 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 153 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 604 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1089 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 2494 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7566 micro
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 157 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 477 micro
Hozzávalók
-
4 ek olívaolaj
-
2 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 teáskanál kurkuma
-
2 teáskanál római kömény
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Öntsük ki a kesudiót egy sütőtálcára, oszlassuk el egyenletesen, majd locsoljuk meg 1 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg egy nagy csipet sóval. Tegyük a sütőbe, és pirítsuk aranybarnára körülbelül 15 perc alatt (félidőben meg is forgathatjuk a magokat az egyenletesebb pirítás érdekében). Tegyük át egy tányérra, hogy lehűljön. Növeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra.
- A csicseriborsó-konzervről öntsük le a levelet, majd szűrőbe téve, hideg vízzel öblítsük le. Tegyük egy száraz konyharuhára, majd hagyjuk alaposan megszáradni. (Minél szárazabb lesz a csicseriborsó, annál ropogósabbra fog sülni a sütőben). Tegyük sütőtálcára vagy tepsire, locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg egy nagy csipet sóval. Süssük ropogósra, félidőben forgatva, 25-35 perc alatt. Sütés után tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
- Amíg a csicseriborsó sül, a maradék 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, öntöttvas edényben vagy wokban. Egy kis tálkában keverjük össze a pirospaprika-pelyhet, a füstölt pirospaprikát, a köményt és a kurkumát, majd keverjük hozzá a forró olajhoz. Hagyjuk felforrni (felhabosodni) 30 másodpercig. Ezután hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, és 5 percig főzzük, amíg a hagymák megpuhulnak. Hozzáadjuk a rizst, gyakran kevergetve, és addig sütjük, amíg a szemek éppen pirulnak, körülbelül 5 percig.
- Keverjünk hozzá 3,5 dl szűrt vizet és még egy csipet sót, ügyelve arra, hogy az edény aljára ragadt fűszer- és hagymadarabkákat feloldjuk. Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a hőt alacsonyabbra, és fedjük le. Hagyjuk főni/párolni a rizst 12 percig. Ezután vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a borsót. Fedjük le az edényt egy tiszta konyharuhával, helyezzük vissza a fedőt, és hagyjuk párolni a rizst a borsóval együtt is 5-10 percig.
- Törjük össze a kesudiót egy mozsárban, és a felét keverjük a rizshez a csicseriborsóval, az aszalt meggyel (vagy bármilyen aszalt gyümölccsel, például arany mazsolával) és a vékonyra szeletelt újhagyma felével együtt. A tálaláshoz tegyük a fűszeres rizst egy kis tálba, és menjen a tetejére fűszernövény, valamint a maradék kesudió és újhagyma is.
- Receptkönyvben: 110
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 4687
- Feltöltés dátuma: 2022. január 10.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A piláf közel- és távol-keleti étel, egy (leggyakrabban) rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és sáfránnyal vagy zöldségekkel, hússal, hallal, pirított magvakkal, de akár ezek keverékével is, gazdagon. Ez a változat most a húsmentesség jegyében a Veganuár kihíváshoz készült, semmilyen állati eredetű alapanyaggal nem találkozott, helyette pirított kesudió és csicseriborsó, zöldborsó, aszalt meggy és megannyi keleti fűszer került az önmagában is kiadós egytálételbe A kesudiót tetszés szerint cserélhetjük natúr földimogyoróra, az aszalt meggy pedig nyugodt szívvel helyettesíthető más aszalt gyümölccsel, például arany mazsolával. Az őrölt fűszerek pirításánál nagyon figyeljünk, mert másodpercek alatt odakaphatnak és megéghetnek, ezért ügyeljünk arra, hogy csak 30 másodpercig hagyjuk felhabosodva forrni, mielőtt hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. +1 tipp: sütőbe helyezése előtt győződjünk meg róla, hogy a csicseriborsó teljesen száraz, mert ez nagyon fontos a ropogós állag eléréséhez. Extra tipp: noha egy konyharuhát egy fazék rizsre tenni bosszantó extra lépésnek tűnhet (4. lépésnél), de tudd, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a rizs extra pergős legyen!