r
Nosalty Logó

Fűszeres rizspiláf ropogós csicseriborsóval és kesudióval

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Fűszeres rizspiláf ropogós csicseriborsóval és kesudióval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 678 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2710 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 170 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    964.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    150 mg
  • Foszfor
    389 mg
  • Nátrium
    263 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    204.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    624 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1891 micro
Összesen 678 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    80.7 g

Zsír

  • Összesen
    89.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3859.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    517 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    599 mg
  • Foszfor
    1556 mg
  • Nátrium
    1052 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    414 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    819.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    211 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    153 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    604 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1089 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    2494 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7566 micro
Összesen 2710 kcal
  • 6% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    477 micro
Összesen 170 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Öntsük ki a kesudiót egy sütőtálcára, oszlassuk el egyenletesen, majd locsoljuk meg 1 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg egy nagy csipet sóval. Tegyük a sütőbe, és pirítsuk aranybarnára körülbelül 15 perc alatt (félidőben meg is forgathatjuk a magokat az egyenletesebb pirítás érdekében). Tegyük át egy tányérra, hogy lehűljön. Növeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra.
  2. A csicseriborsó-konzervről öntsük le a levelet, majd szűrőbe téve, hideg vízzel öblítsük le. Tegyük egy száraz konyharuhára, majd hagyjuk alaposan megszáradni. (Minél szárazabb lesz a csicseriborsó, annál ropogósabbra fog sülni a sütőben). Tegyük sütőtálcára vagy tepsire, locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg egy nagy csipet sóval. Süssük ropogósra, félidőben forgatva, 25-35 perc alatt. Sütés után tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
  3. Amíg a csicseriborsó sül, a maradék 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, öntöttvas edényben vagy wokban. Egy kis tálkában keverjük össze a pirospaprika-pelyhet, a füstölt pirospaprikát, a köményt és a kurkumát, majd keverjük hozzá a forró olajhoz. Hagyjuk felforrni (felhabosodni) 30 másodpercig. Ezután hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, és 5 percig főzzük, amíg a hagymák megpuhulnak. Hozzáadjuk a rizst, gyakran kevergetve, és addig sütjük, amíg a szemek éppen pirulnak, körülbelül 5 percig.
  4. Keverjünk hozzá 3,5 dl szűrt vizet és még egy csipet sót, ügyelve arra, hogy az edény aljára ragadt fűszer- és hagymadarabkákat feloldjuk. Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a hőt alacsonyabbra, és fedjük le. Hagyjuk főni/párolni a rizst 12 percig. Ezután vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a borsót. Fedjük le az edényt egy tiszta konyharuhával, helyezzük vissza a fedőt, és hagyjuk párolni a rizst a borsóval együtt is 5-10 percig.
  5. Törjük össze a kesudiót egy mozsárban, és a felét keverjük a rizshez a csicseriborsóval, az aszalt meggyel (vagy bármilyen aszalt gyümölccsel, például arany mazsolával) és a vékonyra szeletelt újhagyma felével együtt. A tálaláshoz tegyük a fűszeres rizst egy kis tálba, és menjen a tetejére fűszernövény, valamint a maradék kesudió és újhagyma is.
  • Receptkönyvben: 110
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 4687
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 10.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek
Fűszeres rizspiláf ropogós csicseriborsóval és kesudióval
Hering András 189 recept

A piláf közel- és távol-keleti étel, egy (leggyakrabban) rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és sáfránnyal vagy zöldségekkel, hússal, hallal, pirított magvakkal, de akár ezek keverékével is, gazdagon. Ez a változat most a húsmentesség jegyében a Veganuár kihíváshoz készült, semmilyen állati eredetű alapanyaggal nem találkozott, helyette pirított kesudió és csicseriborsó, zöldborsó, aszalt meggy és megannyi keleti fűszer került az önmagában is kiadós egytálételbe A kesudiót tetszés szerint cserélhetjük natúr földimogyoróra, az aszalt meggy pedig nyugodt szívvel helyettesíthető más aszalt gyümölccsel, például arany mazsolával. Az őrölt fűszerek pirításánál nagyon figyeljünk, mert másodpercek alatt odakaphatnak és megéghetnek, ezért ügyeljünk arra, hogy csak 30 másodpercig hagyjuk felhabosodva forrni, mielőtt hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. +1 tipp: sütőbe helyezése előtt győződjünk meg róla, hogy a csicseriborsó teljesen száraz, mert ez nagyon fontos a ropogós állag eléréséhez. Extra tipp: noha egy konyharuhát egy fazék rizsre tenni bosszantó extra lépésnek tűnhet (4. lépésnél), de tudd, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a rizs extra pergős legyen!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...