Fűszeres répatorta - reform
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához (1 bögre 2,5 dl)
-
53g mogyoróolaj470 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
58g nádcukor219 kcal
-
125g sárgarépa46 kcal
-
222 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
25g dió164 kcal
-
25g étcsokoládé137 kcal
A diókrémhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához (1 bögre 2,5 dl)
-
213g mogyoróolaj1879 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
230g nádcukor874 kcal
-
500g sárgarépa182 kcal
-
887 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g dió654 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
A diókrémhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához (1 bögre 2,5 dl)
-
10.1g mogyoróolaj90 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
11g nádcukor42 kcal
-
23.9g sárgarépa9 kcal
-
42 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4.8g dió31 kcal
-
4.8g étcsokoládé26 kcal
A diókrémhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.7 g
Zsír
-
Összesen 114.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1336.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 209 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 271 mg
-
Foszfor 673 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148.3 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 208 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 972 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 3871 micro
-
β-karotin 9255 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 572 micro
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 106.6 g
Zsír
-
Összesen 456.6 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 207 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 170 g
-
Koleszterin 368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5345.2 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 81 mg
-
Kálcium 837 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 1084 mg
-
Foszfor 2692 mg
-
Nátrium 568 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 593.1 g
-
Cukor 346 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 832 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3889 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 110 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 580 micro
-
Kolin: 460 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 15484 micro
-
β-karotin 37018 micro
-
β-crypt 164 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 2289 micro
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 39.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 739 micro
-
β-karotin 1767 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
Hozzávalók
A tésztához (1 bögre 2,5 dl)
-
2 db tojás
-
1.8 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
-
2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
A diókrémhez
Elkészítés
A tésztához (1 bögre 2,5 dl)
- Az olajat és a tojásokat habosra keverjük a steviával.
- Hozzáadjuk a finomra reszelt répát, a lisztet, a fűszereket, valamint a diót és a csokit.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a keveréket.
- Előmelegített sütőben letakarva sütjük 45 percig.
- Ezt követően leszedjük a fóliát a tetejéről, és tovább sütjük.
- Tűpróbával győződünk meg az elkészültéről. Ha a beleszúrt tű szárazon jön ki a répatortából, akkor jó.
- A diókrémhez az almát meghámozzuk, és összeturmixoljuk a vízzel, a citrusok levével, a fahéjjal és a steviaporral.
- A diót lisztállagúvá daráljuk, és a masszához adjuk.
- Addig turmixoljuk, míg egységes krémállagot nem kapunk. TIPP: A fahéj mellé próbálkozhatunk még a répatortában szereplő többi fűszer felsorakoztatásával.
- Ha kihűlt, felszeleteljük (vigyázzunk, könnyen morzsálódik).
- Tányérra tesszük, a tetejét vékonyan megkenjük a diókrémmel, és egy darab diót nyomunk rá, vagy durvára vágunk még egy kis diót, és azzal hintjük meg.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 60
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 15759
- Feltöltés dátuma: 2010. december 10.
Ajánló
A torta még szebb, ha kuglófformában készítjük, és nem csak a tetejét, hanem az oldalát is megkenjük a krémmel. A diókrémet bármilyen más olajos magból is készíthetjük, az én kedvenceim pl. mandulából vagy kesudióból készülnek. Hogy ne váljon unalmassá, érdemes kipróbálni az alma helyett egyéb gyümölcsökkel is, de itt az állagra nagyon kell figyelni. Én még banánnal próbáltam, de nekem az alma a favorit. Ez a krém nem csak sütik tetejére lehet jó! Szerintem kiválóan helyettesítheti a gyerekek által annyira kedvelt műanyag, tartósítószerrel, adalékanyagokkal, zsírral és cukorral teli édes kenyérre kenhető masszákat, és megtöri a házi mogyoróvaj egyhangúságát is :).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Még 2003-ban volt szerencsém Ausztráliában tölteni pár hónapot egy ottani gimnázium tanulójaként, és ott találkoztam a répatortával, mint nagy nemzeti finomsággal (A brit örökség.) Azóta az egyik kedvenc édességem, és és már számtalan módon elkészítettem, de valahogy ez a kedvencem.