r
Nosalty Logó

Fűszeres kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mayura
Fűszeres kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Összesen 917 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Összesen 3662 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Összesen 309 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.7 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    346 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1047.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    355 mg
  • Nátrium
    407 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    382 micro
Összesen 917 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    102.8 g

Zsír

  • Összesen
    164.2 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4189.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    259 mg
  • Kálcium
    569 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    1419 mg
  • Nátrium
    1629 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    438.6 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    291.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1320 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    242 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    421 micro
  • Kolin:
    981 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1300 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    217 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1527 micro
Összesen 3662 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    355.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 309 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral a tejben felfuttatjuk.
  2. A tojásokat villával lazán összekeverjük, hogy könnyebben egybe tudjuk dolgozni a tésztával. Beletesszük a vaníliakivonatot. Egy keveset (1 sárgáját) félreteszünk belőle, de ha ezt véletlen elfelejtjük, bőven elég az, ami az edény alján összegyűlik, amihez egy kis tejet öntve a kalács tetejére való tojásmázunk is elkészült.
  3. A vajat felolvasztjuk és félretesszük, maradjon benne egy kis szilárd rész is, ami lehűti egy kissé.
  4. A szobahőmérsékletű lisztet tálba tesszük, és hozzátesszük a cukrot,a sót, a kardamomot, a narancshéjat, és a szegfűszeget.Összekeverjük, majd először a tejet az élesztővel, aztán a tojásokat dolgozzuk a tésztába, végül pedig az olvasztott vajat apránként. (Készíthetjük dagasztógéppel vagy robotgéppel is, ilyenkor a nedves összetevőket helyezzük először a gépbe, a lisztes keveréket pedig a tetejére szórjuk.)
  5. Kb. 10-15 percig meleg helyen dagasztjuk, amikor már szép fényes, hólyagos, homogén a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk. Kb. 45-60perc múlva ránézünk, és ha kb a duplájára kelt deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra.
  6. A mandulapelyhet és a fahéjas cukrot összevegyítjük, és megszórjuk vele a tészta felületét, de tegyünk félre a keverékből majd a máz tetejére is.
  7. A tésztát, mint a rétest feltekerjük, és 2-3 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle.
  8. Egy kerek tortaformát alaposan kivajazunk, és a csigákat egymás mellé szorongatjuk, ha sok a csiga, lehet emeletesen is rakni. (Ez azt jelenti, hogy kicsit vékonyabbra nyújtottuk a tésztát, de semmi gond, az eredmény csodás lesz.)
  9. Beindítjuk a sütőt, és kalácsunkat ismét kelni hagyjuk kb. 30-40 percig, pl. a sütő közelében.
  10. A sütőt 200 C-ra melegítjük elő.
  11. Elkészítjük a mázat, 1 tojássárgáját kikeverünk 0,5 dl tejjel.
  12. Amint a sütő előmelegedett, a kalács tetejét meglocsoljuk a mázzal és a maradék fahéjas-mandulás cukorral.
  13. 15 percig 200 C-on sütjük, majd 170 C-on további 30 percig. Ha nem zár jól a tortaforma, tegyünk alá alufóliát, nehogy a máz kiszivárogjon alul.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2669
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 11.

Ajánló

Adventre, Karácsonyra és minden meghitt ünnepre.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a fűszeres kalács a boldog kisgyermekkor, az ünnep és a meghitt hangulat záloga. Illata belengi az egész otthonunkat, és íze örökre a szívünkbe záródik. Emlékszem, amikor nagymamám a cserépkályha mellett okított arra, hogy mindig, minden kelt tésztába tegyek egy kis szegfűszeget, mert az adja meg a lelkét, és én néztem gyönyörű ujjai alatt, hogyan formálódik az illatos tészta. Ez a kalács lágy ízű, nem tolakodó, de selymes és foszlós, kiváló magában kakaóval, tejjel, de libamáj mellé vagy pirítva pástétomokhoz is. Karácsonyra, húsvétra vagy a délutáni tea mellé ez a kalács kiváló választás.

Hozzávalók

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...