Fűszeres kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mayura
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
63g rétesliszt228 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g só0 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
69g tojás87 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
4 kcal
-
0 kcal
-
25g tej14 kcal
A szóráshoz
-
13g mandulapehely74 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
8g cukor29 kcal
A tojásmázhoz
-
5g tojássárgája16 kcal
-
13g tej7 kcal
Összesen
917
kcal
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
3g só0 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
0 kcal
-
100g tej56 kcal
A szóráshoz
-
50g mandulapehely295 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
30g cukor116 kcal
A tojásmázhoz
-
20g tojássárgája64 kcal
-
50g tej28 kcal
Összesen
3662
kcal
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
21.2g finomliszt77 kcal
-
21.2g rétesliszt77 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
10.6g vaj76 kcal
-
23.3g tojás29 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.5g narancshéj0 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
0 kcal
-
8.5g tej5 kcal
A szóráshoz
-
4.2g mandulapehely25 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
A tojásmázhoz
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
4.2g tej2 kcal
Összesen
309
kcal
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.7 g
Zsír
-
Összesen 41 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 346 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1047.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 355 mg
-
Nátrium 407 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 72.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 105 micro
-
Kolin: 245 mg
-
Retinol - A vitamin: 325 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 382 micro
Összesen
917
kcal
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102.8 g
Zsír
-
Összesen 164.2 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1386 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4189.7 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 259 mg
-
Kálcium 569 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 284 mg
-
Foszfor 1419 mg
-
Nátrium 1629 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 438.6 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 291.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1320 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 242 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 421 micro
-
Kolin: 981 mg
-
Retinol - A vitamin: 1300 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 217 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1527 micro
Összesen
3662
kcal
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 355.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
309
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g rétesliszt
-
1 teáskanál cukor
-
3 g só
-
5 db tojás
-
1 dl tej
A szóráshoz
-
5 dkg mandulapehely
-
1 kávéskanál fahéj
-
3 ek cukor
A tojásmázhoz
-
1 db tojássárgája
-
0.5 dl tej
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral a tejben felfuttatjuk.
- A tojásokat villával lazán összekeverjük, hogy könnyebben egybe tudjuk dolgozni a tésztával. Beletesszük a vaníliakivonatot. Egy keveset (1 sárgáját) félreteszünk belőle, de ha ezt véletlen elfelejtjük, bőven elég az, ami az edény alján összegyűlik, amihez egy kis tejet öntve a kalács tetejére való tojásmázunk is elkészült.
- A vajat felolvasztjuk és félretesszük, maradjon benne egy kis szilárd rész is, ami lehűti egy kissé.
- A szobahőmérsékletű lisztet tálba tesszük, és hozzátesszük a cukrot,a sót, a kardamomot, a narancshéjat, és a szegfűszeget.Összekeverjük, majd először a tejet az élesztővel, aztán a tojásokat dolgozzuk a tésztába, végül pedig az olvasztott vajat apránként. (Készíthetjük dagasztógéppel vagy robotgéppel is, ilyenkor a nedves összetevőket helyezzük először a gépbe, a lisztes keveréket pedig a tetejére szórjuk.)
- Kb. 10-15 percig meleg helyen dagasztjuk, amikor már szép fényes, hólyagos, homogén a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk. Kb. 45-60perc múlva ránézünk, és ha kb a duplájára kelt deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra.
- A mandulapelyhet és a fahéjas cukrot összevegyítjük, és megszórjuk vele a tészta felületét, de tegyünk félre a keverékből majd a máz tetejére is.
- A tésztát, mint a rétest feltekerjük, és 2-3 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle.
- Egy kerek tortaformát alaposan kivajazunk, és a csigákat egymás mellé szorongatjuk, ha sok a csiga, lehet emeletesen is rakni. (Ez azt jelenti, hogy kicsit vékonyabbra nyújtottuk a tésztát, de semmi gond, az eredmény csodás lesz.)
- Beindítjuk a sütőt, és kalácsunkat ismét kelni hagyjuk kb. 30-40 percig, pl. a sütő közelében.
- A sütőt 200 C-ra melegítjük elő.
- Elkészítjük a mázat, 1 tojássárgáját kikeverünk 0,5 dl tejjel.
- Amint a sütő előmelegedett, a kalács tetejét meglocsoljuk a mázzal és a maradék fahéjas-mandulás cukorral.
- 15 percig 200 C-on sütjük, majd 170 C-on további 30 percig. Ha nem zár jól a tortaforma, tegyünk alá alufóliát, nehogy a máz kiszivárogjon alul.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2675
- Feltöltés dátuma: 2013. november 11.
Ajánló
Adventre, Karácsonyra és minden meghitt ünnepre.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Mayura
30 recept
Ez a fűszeres kalács a boldog kisgyermekkor, az ünnep és a meghitt hangulat záloga. Illata belengi az egész otthonunkat, és íze örökre a szívünkbe záródik. Emlékszem, amikor nagymamám a cserépkályha mellett okított arra, hogy mindig, minden kelt tésztába tegyek egy kis szegfűszeget, mert az adja meg a lelkét, és én néztem gyönyörű ujjai alatt, hogyan formálódik az illatos tészta. Ez a kalács lágy ízű, nem tolakodó, de selymes és foszlós, kiváló magában kakaóval, tejjel, de libamáj mellé vagy pirítva pástétomokhoz is. Karácsonyra, húsvétra vagy a délutáni tea mellé ez a kalács kiváló választás.