Francia hagymaleves 2. - Smithéknél
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
50g zöldség alaplé4 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
250g víz0 kcal
-
75g habtejszín219 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
A tálaláshoz
-
26g bagett71 kcal
-
50g trappista sajt176 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
2g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
200g zöldség alaplé14 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
A tálaláshoz
-
104g bagett285 kcal
-
200g trappista sajt704 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
7g só0 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
24.3g vöröshagyma9 kcal
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
7.1g zöldség alaplé1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
35.7g víz0 kcal
-
10.7g habtejszín31 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
A tálaláshoz
-
3.7g bagett10 kcal
-
7.1g trappista sajt25 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
3.6g parmezán sajt14 kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 28.7 g
Zsír
-
Összesen 67.2 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 189 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2962.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 783 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 508 mg
-
Nátrium 1573 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 492.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 551 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 198 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 496 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 667 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 646 micro
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 114.6 g
Zsír
-
Összesen 268.8 g
-
Telített zsírsav 139 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 755 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11849.5 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 101 mg
-
Kálcium 3133 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 266 mg
-
Foszfor 2031 mg
-
Nátrium 6293 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1968.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2205 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 118 mg
-
D vitamin: 130 micro
-
K vitamin: 793 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 340 micro
-
Kolin: 180 mg
-
Retinol - A vitamin: 1985 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2666 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2584 micro
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 423.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 l víz
-
3 dl habtejszín
-
1 tk kurkuma
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
5 dkg vaj
A tálaláshoz
-
8 szelet bagett
-
20 dkg trappista sajt
-
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A leveshez
- A leveskockákat feloldjuk 1 liter forró vízben. (Természetesen ehelyett használhatunk alaplevet is, amennyiben rendelkezésünkre áll!)
- Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az olívaolajat.Majd belerakjuk a vöröshagymát, valamint a fokhagymátés megdinszteljük őket, kb. 5 perc alatt.
- Beleszórjuk a kurkumát, és a petrezselyemzöld felét, dinszteljük még 2 percig.
- Rászórjuk a 2 ek lisztet, sütjük 1-2 percig kavargatás mellet, amikor megvan, ráöntjük a leveskockás vizet.
- Beleszórjuk a zellerzöldet, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és lassú-közepes tűzön főzzük kb. 10 percig. A hagymák ne málljanak szét még, de legyenek megfőve.
- Beleöntjük a tejszínt, és lassú tűzön forraljuk fel, s adjunk neki még 3-5 percet, a végén pedig szórjuk bele a maradék petrezselyemzöldet.
- A pirítóshoz:
- Melegítsük elő a sütőt 220°C fokra (légkeveréses 200°C).
- Egy mozsárban 4 fokhagymagerezdet dörzsöljünk pépesre 1 tk durva szemű sóval. Adagoljuk hozzá az olívaolajat, és keverjük a mozsártörővel tovább.
- Egy sütőlemezre helyezzük rá a kenyérszeleteket, és mindegyik kenyérszeletet vékonyan kenjünk meg ezzel a fokhagymás péppel, majd szórjunk rájuk reszelt sajtot egy keveset, és toljuk be a sütőbe, legfelülre. Kb. 5 perc alatt süssük meg őket.
- Tálalás:
- A levest szedjük tányérokba, reszeljünk rá parmezánt, vagy grana padanot, szórjuk meg őrölt színesborssal, és adjuk mellé a pirítósszeleteket. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 1332
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 67
- Össznézettség: 249523
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 10.
Ajánló
A leves tovább fokozható, ha szerzünk pár tálkát, ami sütésálló. Ekkor fogunk két tojás sárgáját, pici sóval felverjük, és beleszórunk kb. 5 dkg reszelt sajtot. A tálkákba levest merünk, mindegyikre teszünk a tojásos masszából 2-3 evőkanálnyit, (nem baj, ha elsüllyed!) és forró 200°C fokos sütőbe toljuk kb. 5-10 percre. Ekkor a tojásos massza feljön a leves tetejére és megsül a sajttal együtt. Isteni! (Sajna éppen kifogytam az ilyen tálkákból, ezért nem tudom képpel illusztrálni.) Parmezán és grana padano híján bármilyen kedvünk szerinti sajtot reszelhetünk a levesbe. A csípős ízek kedvelőinek is tudunk a kedvében járni, hiszen az ő részükre a pirítósra kerülő fokhagymás masszába dörzsölhetünk el chilit a fokhagymával együtt, valamint a levesbe is nyugodtan kerülhet, mint Mr Smith is szívesen teszi a maga adagjába! Amennyiben mindenki szereti a csípőset a családban, a kurkuma megpirítása után kerülhet bele rögtön a levesbe a chili felkarikázva. Ahogy Mr Smith mondja, így csípősen egy másik dimenzió...:) pH besorolás: közepesen lúgosít - de csak a bagettek nélkül
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Mivel éppen a 100. receptünknél tartunk, úgy gondoltuk, megosztjuk Veletek a "mi" hagymalevesünket. Tudjuk, több is van már fenn az oldalon, de ennek a változatnak van egy kis apropója. Történt anno, mikor megismerkedtünk Mr Smith-tel, még nem nagyon főzögettünk az elején kettesben. A gasztronómia felé az érdeklődés megvolt, de még nem lendültünk akcióba ezen a téren. Mígnem aztán egy szép napon eldöntöttük, hogy készítünk egy kis hagymalevest. Azt hiszem ekkor jöttünk rá, hogy szeretünk együtt főzögetni!:) Olyan jól sikerült eltalálni az arányokat, hogy azonnal le is jegyeztük a receptet, s azóta mindig így készítjük, s természetesen a nosztalgia mindig hozzáad egy kis pluszt ezekhez az egyszerű, de igen finom ízekhez!:) Ezután pedig szinte azonnal elindult bennünk a kedv s a késztetés mindenféle finom, egyszerű hagyományos, vagy éppenséggel bonyolultabb egzotikus ételek elkészítésére, valamint a mindenféle fűszerek megismerésére, és kipróbálására. Szóval ezért gondoltuk, hogy ez legyen a "jubileumi", 100. receptünk az oldalon. Reméljük, nem bánjátok!:)