r
Nosalty Logó

Francia hagymaleves 2. - Smithéknél

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Francia hagymaleves 2. - Smithéknél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 869 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 3475 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 125 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    67.2 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2962.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    783 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    508 mg
  • Nátrium
    1573 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    551 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    198 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    496 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    667 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    646 micro
Összesen 869 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    114.6 g

Zsír

  • Összesen
    268.8 g
  • Telített zsírsav
    139 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11849.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    3133 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    266 mg
  • Foszfor
    2031 mg
  • Nátrium
    6293 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    157 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1968.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2205 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    118 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    793 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    180 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1985 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2666 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2584 micro
Összesen 3475 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    423.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 125 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A leveskockákat feloldjuk 1 liter forró vízben. (Természetesen ehelyett használhatunk alaplevet is, amennyiben rendelkezésünkre áll!)
  2. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az olívaolajat.Majd belerakjuk a vöröshagymát, valamint a fokhagymátés megdinszteljük őket, kb. 5 perc alatt.
  3. Beleszórjuk a kurkumát, és a petrezselyemzöld felét, dinszteljük még 2 percig.
  4. Rászórjuk a 2 ek lisztet, sütjük 1-2 percig kavargatás mellet, amikor megvan, ráöntjük a leveskockás vizet.
  5. Beleszórjuk a zellerzöldet, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és lassú-közepes tűzön főzzük kb. 10 percig. A hagymák ne málljanak szét még, de legyenek megfőve.
  6. Beleöntjük a tejszínt, és lassú tűzön forraljuk fel, s adjunk neki még 3-5 percet, a végén pedig szórjuk bele a maradék petrezselyemzöldet.
  7. A pirítóshoz:
  8. Melegítsük elő a sütőt 220°C fokra (légkeveréses 200°C).
  9. Egy mozsárban 4 fokhagymagerezdet dörzsöljünk pépesre 1 tk durva szemű sóval. Adagoljuk hozzá az olívaolajat, és keverjük a mozsártörővel tovább.
  10. Egy sütőlemezre helyezzük rá a kenyérszeleteket, és mindegyik kenyérszeletet vékonyan kenjünk meg ezzel a fokhagymás péppel, majd szórjunk rájuk reszelt sajtot egy keveset, és toljuk be a sütőbe, legfelülre. Kb. 5 perc alatt süssük meg őket.
  11. Tálalás:
  12. A levest szedjük tányérokba, reszeljünk rá parmezánt, vagy grana padanot, szórjuk meg őrölt színesborssal, és adjuk mellé a pirítósszeleteket. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 1332
  • Tegnapi nézettség: 28
  • 7 napos nézettség: 279
  • Össznézettség: 249194
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 10.

Ajánló

A leves tovább fokozható, ha szerzünk pár tálkát, ami sütésálló. Ekkor fogunk két tojás sárgáját, pici sóval felverjük, és beleszórunk kb. 5 dkg reszelt sajtot. A tálkákba levest merünk, mindegyikre teszünk a tojásos masszából 2-3 evőkanálnyit, (nem baj, ha elsüllyed!) és forró 200°C fokos sütőbe toljuk kb. 5-10 percre. Ekkor a tojásos massza feljön a leves tetejére és megsül a sajttal együtt. Isteni! (Sajna éppen kifogytam az ilyen tálkákból, ezért nem tudom képpel illusztrálni.) Parmezán és grana padano híján bármilyen kedvünk szerinti sajtot reszelhetünk a levesbe. A csípős ízek kedvelőinek is tudunk a kedvében járni, hiszen az ő részükre a pirítósra kerülő fokhagymás masszába dörzsölhetünk el chilit a fokhagymával együtt, valamint a levesbe is nyugodtan kerülhet, mint Mr Smith is szívesen teszi a maga adagjába! Amennyiben mindenki szereti a csípőset a családban, a kurkuma megpirítása után kerülhet bele rögtön a levesbe a chili felkarikázva. Ahogy Mr Smith mondja, így csípősen egy másik dimenzió...:) pH besorolás: közepesen lúgosít - de csak a bagettek nélkül

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mivel éppen a 100. receptünknél tartunk, úgy gondoltuk, megosztjuk Veletek a "mi" hagymalevesünket. Tudjuk, több is van már fenn az oldalon, de ennek a változatnak van egy kis apropója. Történt anno, mikor megismerkedtünk Mr Smith-tel, még nem nagyon főzögettünk az elején kettesben. A gasztronómia felé az érdeklődés megvolt, de még nem lendültünk akcióba ezen a téren. Mígnem aztán egy szép napon eldöntöttük, hogy készítünk egy kis hagymalevest. Azt hiszem ekkor jöttünk rá, hogy szeretünk együtt főzögetni!:) Olyan jól sikerült eltalálni az arányokat, hogy azonnal le is jegyeztük a receptet, s azóta mindig így készítjük, s természetesen a nosztalgia mindig hozzáad egy kis pluszt ezekhez az egyszerű, de igen finom ízekhez!:) Ezután pedig szinte azonnal elindult bennünk a kedv s a késztetés mindenféle finom, egyszerű hagyományos, vagy éppenséggel bonyolultabb egzotikus ételek elkészítésére, valamint a mindenféle fűszerek megismerésére, és kipróbálására. Szóval ezért gondoltuk, hogy ez legyen a  "jubileumi", 100. receptünk az oldalon. Reméljük, nem bánjátok!:)

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...