Foszlós fonott kalács kenyérsütőben
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
kenyérsütő
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
75g rétesliszt273 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
1g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
63g tej35 kcal
-
7 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
6 kcal
-
6g mazsola19 kcal
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
Összesen
713
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
600g rétesliszt2184 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
7g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
46 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
Összesen
5696
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
29.5g rétesliszt107 kcal
-
19.7g finomliszt72 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
24.6g tej14 kcal
-
2.5g friss élesztő3 kcal
-
4.9g margarin35 kcal
-
2 kcal
-
2.5g mazsola7 kcal
-
2g tojásfehérje1 kcal
-
0.7g sertészsír7 kcal
Összesen
280
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.9 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 847 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 225 mg
-
Nátrium 405 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 38.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
Összesen
713
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 151.1 g
Zsír
-
Összesen 139.2 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 808 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6776.1 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 407 mg
-
Kálcium 900 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 379 mg
-
Foszfor 1802 mg
-
Nátrium 3241 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 946.5 g
-
Cukor 156 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 308.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1126 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 182 micro
-
K vitamin: 99 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 768 micro
-
Kolin: 761 mg
-
Retinol - A vitamin: 1071 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 645 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1112 micro
Összesen
5696
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 333.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 160 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
280
kcal
Hozzávalók
-
60 dkg rétesliszt
-
40 dkg finomliszt
-
1 tk só
-
2 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
10 ek cukor
-
5 dkg friss élesztő
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
5 dkg mazsola
Elkészítés
- A kétféleátszitált lisztet összekeverjük, belekeverjük az 1 tk sót is.
- Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, amiben előzőleg feloldottuk a cukrot is. Meghintjük 1 ek liszttel.
- Fakanállal kicsit összedolgozzuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tojásokatés a langyos margarint, amit kanalanként, apránként tegyünk bele, mert ettől lesz foszlós a kalács. (Ne tegyünk hozzá több lisztet, mert lágynak kell lennie a tésztának!)
- A tészta felét beletesszük a kenyérsütő gépbe, ami jól kidolgozza és megkeleszti a tésztánk egyik felét.
- Addig a másik felébe beledolgozunk a fakanállal 2 ek kakaóport, amit előzőleg 2-3 ek tejjel kikevertünk.
- Hozzákeverjük a mazsola egyik felét. A másik felét a másik tésztához adjuk.
- Kivesszük a világos tésztát a kenyérsütőből, négy cipóra vágjuk, és letakarjuk egy konyharuhával.
- A kakaós tésztát is átdolgoztatjuk a géppel. Ha mindkét tészta megkelt, a kakaós tésztából is négy cipót vágunk.
- Kb. 40 cm hosszú rudakat készítünk a cipókból, és 2 világos, 2 kakaós rúdból kalácsot fonunk. A másik 2-2 rúdból szintén.
- Kizsírozott püspökkenyér- vagy őzgerinc formákba rakjuk, letakarjuk, 20 percig pihentetjük őket, lekenjük tojásfehérjével, majd előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük a kalácsokat. Ha a teteje szép barna, 150 fokra állítjuk a sütőt, és készre sütjük. (Nekem ez 40 percig tartott, de lehet, hogy ez más tűzhelyben kevesebb vagy több is lehet.)
- A forró kalácsokat vízzel lekenjük, konyharuhával letakarjuk, és rövid ideig pihentetjük fogyasztás előtt.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 10x40
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 232
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 27628
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 20.
Ajánló
Vajjal, lekvárral, tejjel vagy kakaóval nagyon finom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
Bjkata
96 recept
Demeter Tamara receptje alapján. Az eleszto.hu oldalán találtam rá az eredeti receptre, az alapján készítem a családom részére a finom, foszlós, mazsolás kalácsokat.