r
Nosalty Logó

Firenzei spagetti

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Firenzei spagetti
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A karamellizát hagymához

A mártáshoz

A tésztához

667
Kalória
12.7g
Fehérje
74.4g
Szénhidrátok
37.1g
Zsír
349.3g
Víz
82.4g
Koleszterin
7.1g
Rost
19.9g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A karamellizát hagymához

A mártáshoz

A tésztához

Összesen 667 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A karamellizát hagymához

A mártáshoz

A tésztához

Összesen 2675 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A karamellizát hagymához

A mártáshoz

A tésztához

Összesen 136 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    537.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    349.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    221 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    710 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    8979 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 667 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51 g

Zsír

  • Összesen
    148.4 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    330 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2151.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    517 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    932 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    297.5 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1397.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1131 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    130 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    763 micro
  • Kolin:
    180 mg
  • Retinol - A vitamin:
    884 micro
  • α-karotin
    263 micro
  • β-karotin
    2840 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    35918 micro
  • Lut-zea
    658 micro
Összesen 2675 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    110.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1839 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 136 kcal

Elkészítés

A karamellizát hagymához

  1. Először a hagymát karamellizáljuk. A vöröshagymákat megpucoljuk, felvágjuk olyan fél cm-es karikákra, majd serpenyőbe rakjuk, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén párolni kezdjük. Picit megsózzuk, majd fedő alatt kis lángon 10-15 perc alatt megpároljuk a hagymát. Akkor jó, ha vajpuhára párolódott.
  2. Mindeközben a tésztát kifőzzük forrásban lévő, sós vízben.
  3. A harmadik lángon pedig elkészítjük a mártást. A fokhagymákat összezúzzuk (morzsárban vagy fokhagyma-nyomón), majd egy magas falú edényben forró olívaolajon egy pillanat alatt megfonnyasztjuk.
  4. Vegyük le az edényt a gázról, amikor érezzük a sülő fokhagyma illatát. Gyömbért szórunk a fokhagymára, majd visszatesszük a lángra.
  5. A felaprított paradicsomot és a paradicsomkonzerv tartalmát az edénybe öntjük. Főzés közben összenyomjuk villával a paradicsomokat, vagy botmixerrel pépesíthetjük (természetesen a tűzről levéve az edényt). A paradicsomot felfőzzük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés cukrot is adunk hozzá. Esetleg még sűrített paradicsomot. Közepes lángon 10-15 percig főzzük, sűrítjük a mártást. Egy pár csepp balzsamecetet is adhatunk hozzá.
  6. A puhára párolódott hagymára 2 kanál barna cukrot teszünk, és kavargatás mellett karamellizáljuk. Ez kb. 3 percet vesz igénybe. Végül pedig hozzáadjuk a két evőkanál balzsamecetet.
  7. A spagettit leszűrjük, a szósszal tálaljuk, a tetejére szedjük a karamellizált hagymát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 25 perc

Ezt a receptet már nagyon régen kinéztem a Stahl Gyors olaszos tészták könyvből. Nem tudom, miért késlekedtem ennyit az elkészítésével. Én szavakat sem találok, annyira mennyei az ízhatás. A tejszínes-paradicsomos szósz és a karamellizált hagyma remekül illenek egymáshoz. Csak azt bánom, hogy nem készítettem a hagymából tripla adagot. Nálunk gyakori vendég lesz a menüben. Stahl Judit egyébként elmeséli a könyvben, hogy Firenze egyik legmenőbb éttermében ette ezt a fogást először. Ennek a helynek az érdekessége pedig az, hogy az utca két oldalán üzemeltet egy igencsak sznob éttermet az arra vevő célcsoportnak, és ugyanaz a konyha látja el az utca másik oldalán lévő ezerszer hangulatosabb étkezdét, ahová főként a "beavatott" helyiek járnak. Az utóbbi persze jóval olcsóbb is. A pincérek a két hely között egyensúlyoznak, az étlapok pedig ugyanazokat az étkeket kínálják. Sejthető, Stahl melyik helyen lett rabja ennek az ételnek olasz barátainak köszönhetően.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Lazacos rakott tészta

Lazac sosem volt még ennyire megérős, mint ebben a szaftos rakott tésztában. Könnyed krémességével tökéletesen ellensúlyozza majd az ünnepi asztalra pakolt nehezebbnél nehezebb ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!