r
Nosalty Logó

Feketeerdő torta foci formában

0,0

0 ÉRTÉKELÉS123 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Feketeerdő torta foci formában
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

1523
Kalória
16g
Fehérje
228.7g
Szénhidrátok
63g
Zsír
83.3g
Víz
181g
Koleszterin
2.9g
Rost
165.6g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

Összesen 1523 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

Összesen 9130 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A félgömbök lekenéséhez

A fondanthoz

Összesen 290 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    63 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    926.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    228.7 g
  • Cukor
    166 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    83.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    378 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    387 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 1523 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    95.9 g

Zsír

  • Összesen
    378.3 g
  • Telített zsírsav
    121 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    133 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    1086 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5560.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    1268 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    218 mg
  • Foszfor
    2230 mg
  • Nátrium
    1632 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1372 g
  • Cukor
    994 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    499.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2271 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    57 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    205 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    917 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2077 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2321 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1628 micro
Összesen 9130 kcal
  • 4% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.4 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 290 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. Egy 6 tojásos piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikavarjuk robotgéppel. Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját keverjük vele össze óvatosan.
  2. Ezután a 18 cm átmérőjű 2 db tésztaszűrőt kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben (kb 1 óra). Ha kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.
  3. A krém elkészítése: A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.
  4. A tejszínhab elkészítése: a 3 dl növényi tejszínt felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet. Ezután hozzáadjuk az 5 ek porcukrot.
  5. A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe visszatesszük, és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát.
  6. A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert (fele-fele arányban) margarinnal. (Ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag szépen feszüljön rajta, ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát kiegyenlítő szerepe van.
  7. A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el!
  8. A fondant receptje a következő: 50 dkg porcukrot átszitálunk, kimérünk 70 ml vizet, ebbe teszünk egy fél zacskó zselatint, gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még 2 ek mézet, 2 ek olvasztott vajat, 2 ek étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk le, a hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.
  9. A két már leburkolt félgömböt összefordítjuk, de a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk.
  10. Az "egyenlítőnél" lekenjük porcukorral összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk.
  11. Meg kell mérnünk a kerületét, ez egy 18 cm es tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így megkapjuk az öt,- illetve a hatszögek oldalainak hosszát.
  12. A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az öt, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a hatszögeket.
  13. Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az ötszögeket és a hatszögelet. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát, és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó segítségével.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 360 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: tésztaszűrő 18 cm

Nagyon nagy örömet tudunk vele szerezni egyaránt kicsiknek és focirajongó felnőtteknek. Az elkészítés lényege, hogy jól szerkesszük meg az öt illetve hatszögeket, mert ezen sok múlik.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Békebeli puncstorta

Rózsaszín cukormáz és rum – ez jut eszébe minden magyarnak a puncstorta hallatán. Bár a töltelék összetétele házanként változhat, egy biztos: a puncstorta egy egyedi sütemény, mert ...

Gerzsenyi Flóra

Lúdlábtorta rumos meggyel

Ez a nagyszerű és egyedi megjelenésű torta Gerbaud Emil munkáját dicséri. Eredetileg egy cukrászati alapkrémmel, párizsi krémmel, más néven ganache-zsal (ganázzsal) készítette el, ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!