Feketeerdő-alagút 2.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótalaphoz
-
20g finomliszt73 kcal
-
19 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
10 kcal
-
11 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
1g citromlé0 kcal
A szóráshoz
-
4g porcukor14 kcal
A töltelékhez
-
100g meggybefőtt72 kcal
-
43 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
4g pálinka9 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
3g habfixáló9 kcal
A díszítéshez
-
63g habtejszín183 kcal
-
10 kcal
-
25g étcsokoládé137 kcal
Összesen
886
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótalaphoz
-
80g finomliszt291 kcal
-
76 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
46 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
2g citromlé0 kcal
A szóráshoz
-
14g porcukor54 kcal
A töltelékhez
-
400g meggybefőtt288 kcal
-
171 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
16g pálinka37 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
10g habfixáló37 kcal
A díszítéshez
-
250g habtejszín730 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
Összesen
3535
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótalaphoz
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
1.4g étkezési keményítő5 kcal
-
15g tojás19 kcal
-
6.8g porcukor26 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
1.4g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
A szóráshoz
-
1g porcukor4 kcal
A töltelékhez
-
27.2g meggybefőtt20 kcal
-
3.1g étkezési keményítő12 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
1.1g pálinka3 kcal
-
10.2g habtejszín30 kcal
-
0.7g habfixáló3 kcal
A díszítéshez
-
17g habtejszín50 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
6.8g étcsokoládé37 kcal
Összesen
243
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 44.2 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 293 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 864 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 368 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.7 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 107.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 357 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 351 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 257 micro
Összesen
886
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.2 g
Zsír
-
Összesen 176.9 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3456.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 776 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 318 mg
-
Foszfor 1473 mg
-
Nátrium 764 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 438.7 g
-
Cukor 220 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 430.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1428 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 251 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 647 mg
-
Retinol - A vitamin: 1406 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 266 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1027 micro
Összesen
3535
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
243
kcal
Hozzávalók
A piskótalaphoz
-
80 g finomliszt
-
20 g étkezési keményítő
-
4 db tojás
-
100 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
20 g cukrozatlan kakaópor
-
2 kk sütőpor
-
1 kk citromlé
A szóráshoz
-
2 ek porcukor
A töltelékhez
-
400 g meggybefőtt
-
45 g étkezési keményítő
-
2 ek cukor
-
1.5 dl habtejszín
-
10 g habfixáló
A díszítéshez
-
2.5 dl habtejszín
-
1 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A piskótalaphoz
- A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk. A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 fokra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat fehérre-habosra keverjük 50 g cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 50 g cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
- A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel, sütőporral összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben megütjük.
- Közben meghintünk porcukorral egya tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől,és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
- A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistől a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.
- Elkészítjük a tölteléket. A meggybefőttet leszűrjük, levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 ek cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Beletesszük a meggyet, hagyjuk kihűlni.
- Egy kb. 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk folpack-kal. A tésztát formára "szabjuk": a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb. 18x30 cm-es és egy 11x30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük, és meghintjük a cseresznyepálinkával.
- 1,5 dl tejszínt 2 kk cukorral és a habfixálóval (ha növényi tejszínt használunk pl. Hulala, akkor nem szükséges a habfixáló) kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén rá is nyomkodjuk), visszahajtjuk rá a folpack-ot, és legalább 3 órára behűtjük.
- Következik a díszítés. A csokoládétáblát élére állítjuk, és burgonyahámozóval vékony réteget, forgácsokat farigcsálunk le róla, felhasználásig hidegen tartjuk.
- A maradék 2,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az "alagutat" hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát. Tetejét és oldalát bevonjuk-tapasztjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal, és tetejére habrózsákat nyomunk, meggybefőttel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 240 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 8 perc
- Receptkönyvben: 124
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 16965
- Feltöltés dátuma: 2011. június 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A férjem idén ünnepelte a 40. szülinapját. Imádja a meggyes ételeket, sütiket, így jött ötletként a Feketeerdő torta, de ez túl snassznak tűnt ilyen kerek évfordulóra. Lajos Mari receptjei között bukkantam rá erre a szépséges finomságra. A férjem nagyon örült, és rettentően ízlett neki!