Fekete erdő muffin és mini tortácska
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
18g tojás23 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
23 kcal
-
20g meggylekvár56 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
6 kcal
-
15g rétesliszt55 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A csokikrémhez
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
13g habtejszín39 kcal
-
13 kcal
-
17g mascarpone67 kcal
A tejszínes krémhez
-
8g habtejszín24 kcal
-
13 kcal
-
25g mascarpone101 kcal
A muffinok összeállításához és díszítéséhez
-
16g meggylekvár44 kcal
-
17g meggy8 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
137 kcal
-
120g meggylekvár334 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
90g rétesliszt328 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
A csokikrémhez
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
80g habtejszín234 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
100g mascarpone404 kcal
A tejszínes krémhez
-
50g habtejszín146 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
150g mascarpone606 kcal
A muffinok összeállításához és díszítéséhez
-
96g meggylekvár267 kcal
-
100g meggy45 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
7.6g tojás10 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
4.1g cukrozatlan kakaópor9 kcal
-
8.3g meggylekvár23 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
0.8g sütőpor0 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
6.2g rétesliszt23 kcal
-
6.2g finomliszt23 kcal
A csokikrémhez
-
6.9g étcsokoládé38 kcal
-
5.5g habtejszín16 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
-
6.9g mascarpone28 kcal
A tejszínes krémhez
-
3.5g habtejszín10 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
-
10.4g mascarpone42 kcal
A muffinok összeállításához és díszítéséhez
-
6.6g meggylekvár18 kcal
-
6.9g meggy3 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 48.5 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 932.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 398 mg
-
Nátrium 209 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.1 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 57.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 219 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 164 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 70.4 g
Zsír
-
Összesen 290.9 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 770 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5597 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 110 mg
-
Kálcium 1275 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 530 mg
-
Foszfor 2385 mg
-
Nátrium 1256 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 570.4 g
-
Cukor 336 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 343.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1398 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 109 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 151 micro
-
Kolin: 382 mg
-
Retinol - A vitamin: 1316 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 987 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 650 micro
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 386.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 23.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
12 ek cukor
-
6 ek cukrozatlan kakaópor
-
6 ek meggylekvár
-
120 g vaj
-
1 csomag sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
6 evőkanál rétesliszt
A csokikrémhez
-
80 ml habtejszín
-
2 csomag vaníliás cukor
-
100 g mascarpone
A tejszínes krémhez
-
50 ml habtejszín
-
2 csomag vaníliás cukor
-
150 g mascarpone
A muffinok összeállításához és díszítéséhez
-
12 teáskanál meggylekvár
Elkészítés
A tésztához
- Egy tálban kikeverjük a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a kakaóport, a meggylekvárt, végül a lisztet és a sütőport. Jól összedolgozzuk. Az egész művelet kb. 5 perc.
- A 12 kapszliba elosztjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
- Amíg sülnek a muffinok, elkészítjük a csokikrémet: a tejszínt egy tűzálló edénybe tesszük, és gőz fölött kicsit felmelegítve felolvasztjuk benne a két csomag vaníliás cukrot.
- Mikor felolvadt a cukor, hozzáadjuk a keserű csokoládét, és összeolvasztjuk a tejszínnel, figyelve, hogy nehogy túlmelegedjen. Mikor szép simára keverhető, félre tesszük hűlni.
- Mikor kihűlt a csokikrém, hozzáadjuk a 100 g mascarponét, és simára keverjük.
- A kész és kihűlt muffinokról óvatosan lehúzzuk a papírt, és keresztben félbe vágjuk őket. A tetejük közepét kiszúrjuk egy kisebb pogácsaszaggatóval.
- A tejszínes krémet közvetlenül a muffinok összeállítása előtt készítjük: 50 ml tejszínben feloldjuk a 2 csomag vaníliás cukrot, és gépi habverővel felverjük (nem számít, ha nem kőkemény a hab), majd hozzákeverjük a 150 g mascarponét.
- Krémeket habzsákokba töltjük, azokkal adagolunk és díszítünk.
- Muffinok összeállítása: az aljukat csokikrémmel fedjük, majd ráhelyezzük a lyukas felső részt. A lyukba teszünk egy kanál meggylekvárt, majd a tejszínes krémmel díszítjük. És végül (ha van otthon) egy szem meggyel koronázzuk a tejszínes krém közepén a muffint. Figyeljünk, ha meggykompót volt, akkor csepegtessük jól le, nehogy rózsaszínre színezze a hófehér krémünket.
- Mini tortácskák összeállítása: a csokikrémből kis halmokat nyomunk körbe a kis tésztakorongon, majd középre egy csepp lekvárt teszünk, végül a tejszínes krémmel díszítjük. Ezeket is díszíthetjük meggyel, viszont legalább 4 részbe vágjunk egy szem meggyet.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 125
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10322
- Feltöltés dátuma: 2012. február 25.
Ajánló
Ha nincs mascarpone, a csokis krém elkészíthető bármilyen tömlős natúr krémsajtból is. Én jobban szeretem azzal, mert az enyhés sós íztől igazán érdekes lesz a krém. Ezzel a tejszín mennyiséggel a csokis krém kicsit keményebb, így a nyomózsákból kicsit nehezebb kinyomni, ha előtte hűtőben volt. Ha puhábbra szeretnénk, akkor 100 ml tejszínt is tehetünk a 80 ml helyett. Elhagyhatjuk a tejszínes krémet is, és készíthetünk 2 adag csokisat, mivel a meggylekvár és a csoki együtt nagyon-nagyon finom! Igazán nem is kellene hozzá a tejszínes krém, de akkor nem hívhatnám Fekete erdőnek...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nem tudok betelni ezzel a csokikrémmel. Így már hetek óta minden hétvégén készítek egy adagot (mondjuk a mascarponéssal is ez a helyzet), és azon gondolkodo,m hogy tudnám új ruhába öltöztetni, hogy mégse váljon unalmassá... Múlt héten böngésztem az oldalon, és megakadt a szemem a "fekete erdő" szón... Tökéletes, csokis édes-savanykás, pont ahogy szeretem... A tészta receptje már megvolt: a Variációk csodás csokis muffinra receptem használtam, azzal a trükkel, hogy csak 6ek kakaót és barack helyett meggylekvárt tettem a tésztába, hogy még meggyesebb legyen a végeredmény. Így legalább használtam valamire a nyáron eltett meggylekvárt. A mini tortácskák a pillanat ötleteként születtek. Egyrészt azért, hogy a tejszínes krém biztosan ne folyjon le, másrészt azért mert a munkatársaim az állandó kóstolók, és a legtöbben cask egy falatot "mernek" enni. Így nekik is van egy falat!