r
Nosalty Logó

Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hobbychef
Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Káposztához

Gombóchoz

711
Kalória
24.7g
Fehérje
30.6g
Szénhidrátok
52.1g
Zsír
364.5g
Víz
130.3g
Koleszterin
4.8g
Rost
5.1g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Káposztához

Gombóchoz

Összesen 711 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Káposztához

Gombóchoz

Összesen 2840 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Káposztához

Gombóchoz

Összesen 138 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    52.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2120 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    1706 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    364.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    442 micro
Összesen 711 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.9 g

Zsír

  • Összesen
    208.4 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    521 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8479.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    6822 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1457.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    346 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    407 micro
  • Kolin:
    362 mg
  • Retinol - A vitamin:
    327 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1766 micro
Összesen 2840 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    330 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    70.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 138 kcal

Elkészítés

Káposztához

  1. Egy fazékban a zsíron megsütjük a szalonnát, félretesszük. A hagymát aprítjuk, a húst kockára vágjuk.
  2. Elkészítjük a gombócokat a darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerezzük.
  3. A fazékba rakunk 1 sor káposztát, majd hagymát, erre húst, majd megint káposztát, erre jönnek a gombócok, a felszeletelt kolbász. Rétegenként fűszerezzük.
  4. Szórunk rá egy kevés lisztet, majd zárjuk káposztával. A tetejét megszórjuk paprikával, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzzük. Ha kevés a víz, tetszés szerint pótoljuk.
  5. Amikor megfőtt, öntünk bele fehérbort, és keverünk bele tejfölt. Felforraljuk.
  6. Tálaláskor kanalazunk még rá tejfölt, teszünk rá sült szalonnát, s meglocsoljuk chiliszósszal.
  7. Fehér kenyérrel ettem, s vörösbort ittam hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 90 perc

Már írtam több helyen is, hogy ennek az ételnek semmi köze a székelyekhez, Erdélyhez. Ezért téves a székelykáposzta elnevezés. Az étel Petőfi Sándor Székely József könyvtáros barátjáról kapta a nevét. Egy alkalommal a költő betért barátjával egy fogadóba. Mivel már csak maradékok voltak, ami már nem tett ki két rendes adagot, József arra kérte a korcsmárost, hogy öntse össze a pörköltet a káposztafőzelékkel Ebből lett egy új étel, amit aztán a vendéglős elnevezett a könyvtárosról. Az étek annyira ízlett Petőfiéknek, hogy később is gyakran visszajártak székelykáposztát enni, a korcsmáros pedig felvette a kínálatába, az étel végül nagy tetszést aratott a vendégek körében. Ma már a megtévesztő neve miatt sokan ezt székely ételnek gondolják. De nem az. Persze lehet, hogy mivel annyira elterjedt, az erdélyi magyarok is egy autentikus székely ételnek tartják a székelykáposztát.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Krémes cukkinis rizottó

A cukkinis rizottó egy finom és krémes olasz étel, amit könnyen elkészíthetsz otthon. A rizottó készítési módja miatt a rizs krémes lesz, anélkül, hogy ténylegesen hozzáadnánk ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!