Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
Káposztához
-
4g disznózsír34 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
25g sertésoldalas48 kcal
-
25g füstölt tarja45 kcal
-
125g savanyú káposzta24 kcal
-
25g kolbász113 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
1g chiliszósz0 kcal
-
125g víz0 kcal
Gombóchoz
-
25g darált sertéshús46 kcal
-
25g rizs90 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
Káposztához
-
15g disznózsír135 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g sertésoldalas194 kcal
-
100g füstölt tarja180 kcal
-
500g savanyú káposzta95 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
5g chiliszósz1 kcal
-
500g víz0 kcal
Gombóchoz
-
100g darált sertéshús182 kcal
-
100g rizs358 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
Káposztához
-
0.7g disznózsír7 kcal
-
4.8g füstölt szalonna32 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
4.8g sertésoldalas9 kcal
-
4.8g füstölt tarja9 kcal
-
24.2g savanyú káposzta5 kcal
-
4.8g kolbász22 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
4.8g fehérbor4 kcal
-
9.7g tejföl19 kcal
-
0.2g chiliszósz0 kcal
-
24.2g víz0 kcal
Gombóchoz
-
4.8g darált sertéshús9 kcal
-
4.8g rizs17 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 52.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2120 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 1706 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 364.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 442 micro
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 98.9 g
Zsír
-
Összesen 208.4 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 521 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8479.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 481 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 178 mg
-
Foszfor 894 mg
-
Nátrium 6822 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1457.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 346 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 137 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 407 micro
-
Kolin: 362 mg
-
Retinol - A vitamin: 327 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1766 micro
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 409.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 330 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Hozzávalók
Káposztához
-
1 ek disznózsír
-
1 db vöröshagyma
-
10 dkg sertésoldalas
-
10 dkg füstölt tarja
-
50 dkg savanyú káposzta
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db chili
-
só ízlés szerint
-
1 kávéskanál fekete bors
-
1 teáskanál csípős fűszerpaprika
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
1 kk kakukkfű
-
1 kk majoranna
-
1 db babérlevél
-
1 dl fehérbor
-
2 dl tejföl
-
1 teáskanál chiliszósz
-
5 dl víz
Gombóchoz
Elkészítés
Káposztához
- Egy fazékban a zsíron megsütjük a szalonnát, félretesszük. A hagymát aprítjuk, a húst kockára vágjuk.
- Elkészítjük a gombócokat a darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerezzük.
- A fazékba rakunk 1 sor káposztát, majd hagymát, erre húst, majd megint káposztát, erre jönnek a gombócok, a felszeletelt kolbász. Rétegenként fűszerezzük.
- Szórunk rá egy kevés lisztet, majd zárjuk káposztával. A tetejét megszórjuk paprikával, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzzük. Ha kevés a víz, tetszés szerint pótoljuk.
- Amikor megfőtt, öntünk bele fehérbort, és keverünk bele tejfölt. Felforraljuk.
- Tálaláskor kanalazunk még rá tejfölt, teszünk rá sült szalonnát, s meglocsoljuk chiliszósszal.
- Fehér kenyérrel ettem, s vörösbort ittam hozzá.
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9897
- Feltöltés dátuma: 2015. március 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Már írtam több helyen is, hogy ennek az ételnek semmi köze a székelyekhez, Erdélyhez. Ezért téves a székelykáposzta elnevezés. Az étel Petőfi Sándor Székely József könyvtáros barátjáról kapta a nevét. Egy alkalommal a költő betért barátjával egy fogadóba. Mivel már csak maradékok voltak, ami már nem tett ki két rendes adagot, József arra kérte a korcsmárost, hogy öntse össze a pörköltet a káposztafőzelékkel Ebből lett egy új étel, amit aztán a vendéglős elnevezett a könyvtárosról. Az étek annyira ízlett Petőfiéknek, hogy később is gyakran visszajártak székelykáposztát enni, a korcsmáros pedig felvette a kínálatába, az étel végül nagy tetszést aratott a vendégek körében. Ma már a megtévesztő neve miatt sokan ezt székely ételnek gondolják. De nem az. Persze lehet, hogy mivel annyira elterjedt, az erdélyi magyarok is egy autentikus székely ételnek tartják a székelykáposztát.