Fehérboros húsgombócleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csutak Enikő
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
5g libazsír45 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
20g kápia paprika4 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
250g víz0 kcal
A húsgombóchoz
-
67g darált sertéshús121 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
Összesen
296
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
30g libazsír270 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
120g kápia paprika26 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
1500g víz0 kcal
A húsgombóchoz
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
1773
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
1g libazsír9 kcal
-
5.3g sárgarépa2 kcal
-
5.9g fehérrépa4 kcal
-
5.3g zeller2 kcal
-
3.9g kápia paprika1 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
4.9g tejföl10 kcal
-
3.3g fehérbor3 kcal
-
49.4g víz0 kcal
A húsgombóchoz
-
13.2g darált sertéshús24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
1.5g petrezselyem1 kcal
Összesen
59
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.7 g
Zsír
-
Összesen 18 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 532.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 250 mg
-
Nátrium 126 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 436.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 303 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 143 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 828 micro
-
β-karotin 2618 micro
-
β-crypt 82 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 530 micro
Összesen
296
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100 g
Zsír
-
Összesen 108.2 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 551 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3193.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 547 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 262 mg
-
Foszfor 1500 mg
-
Nátrium 758 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 2619.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1816 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 256 mg
-
D vitamin: 112 micro
-
K vitamin: 856 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 311 micro
-
Kolin: 499 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 4971 micro
-
β-karotin 15709 micro
-
β-crypt 490 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3179 micro
Összesen
1773
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 105.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 86.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 164 micro
-
β-karotin 517 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
59
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
2 ek libazsír
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 közepes db kápia paprika
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
1 citromból nyert citromlé
-
15 dkg tejföl
-
1 dl fehérbor
-
1.5 l víz
A húsgombóchoz
-
só ízlés szerint
-
1 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A leveshez
- A felhevített libazsíron kissé megpirítjuk a felaprított zöldségeket. Amikor már illatozni kezdenek a zöldségek, ízlés szerint citromlevet facsarunk rájuk, és kis ideig pároljuk.
- Közben előkészítjük a húsgombócokat: a darált húst összedolgozzuk a tojással, fűszerekkel és az aprított petrezselyemzölddel.
- A félig megpuhult zöldségeket sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1,5 liternyi vízzel. Amikor forr a leves, beledobáljuk a két vizes tenyerünk közt, gömbölyűre formált gombócokat. Ezután 10-15 perc alatt készre fő levesünk.
- Végül hőkiegyenlítéses módszerrel, tejföllel gazdagítjuk a levesünk, hozzáadjuk a bort is.
- Forrón, esetleg citromszelettel tálaljuk, hogy ha szükséges, ízlés szerint még savanyíthassuk vele levesünk.
- Receptkönyvben: 177
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 8399
- Feltöltés dátuma: 2014. október 10.
Ajánló
Amint betettük a bort a levesbe, ne forraljuk, csak épp melegítsük össze. Ellenkező esetben nem marad selymes a leves.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Csutak Enikő
82 recept
Bár sokszor elkészítettem már otthon, Erdélyben ezt a levest, ez az első alkalom, amikor Budapesten készítem el. Igazából ez a második leves, amit elkészítettem, mióta Budapestre költöztem. Gondoltam, muszáj megosztanom a leves receptjét, főként, hogy most közelebb vagyok a recept származási helyéhez, ugyanis a Rábaközből származik ennek a finom levesnek a receptje. Továbbá, nem utolsó sorban a Praktika magazinból inspirálódtam a receptet illetően.