r
Nosalty Logó

Fehérboros húsgombócleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csutak Enikő
Fehérboros húsgombócleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A húsgombóchoz

Összesen 296 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A húsgombóchoz

Összesen 1773 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A húsgombóchoz

Összesen 59 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    532.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    436.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    828 micro
  • β-karotin
    2618 micro
  • β-crypt
    82 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    530 micro
Összesen 296 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100 g

Zsír

  • Összesen
    108.2 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    551 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3193.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    547 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    262 mg
  • Foszfor
    1500 mg
  • Nátrium
    758 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.6 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    2619.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1816 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    256 mg
  • D vitamin:
    112 micro
  • K vitamin:
    856 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    311 micro
  • Kolin:
    499 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    4971 micro
  • β-karotin
    15709 micro
  • β-crypt
    490 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3179 micro
Összesen 1773 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    105.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    164 micro
  • β-karotin
    517 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 59 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A húsgombóchoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A felhevített libazsíron kissé megpirítjuk a felaprított zöldségeket. Amikor már illatozni kezdenek a zöldségek, ízlés szerint citromlevet facsarunk rájuk, és kis ideig pároljuk.
  2. Közben előkészítjük a húsgombócokat: a darált húst összedolgozzuk a tojással, fűszerekkel és az aprított petrezselyemzölddel.
  3. A félig megpuhult zöldségeket sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1,5 liternyi vízzel. Amikor forr a leves, beledobáljuk a két vizes tenyerünk közt, gömbölyűre formált gombócokat. Ezután 10-15 perc alatt készre fő levesünk.
  4. Végül hőkiegyenlítéses módszerrel, tejföllel gazdagítjuk a levesünk, hozzáadjuk a bort is.
  5. Forrón, esetleg citromszelettel tálaljuk, hogy ha szükséges, ízlés szerint még savanyíthassuk vele levesünk.
  • Receptkönyvben: 177
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 8399
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 10.

Ajánló

Amint betettük a bort a levesbe, ne forraljuk, csak épp melegítsük össze. Ellenkező esetben nem marad selymes a leves.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fehérboros húsgombócleves
Csutak Enikő 82 recept

Bár sokszor elkészítettem már otthon, Erdélyben ezt a levest, ez az első alkalom, amikor Budapesten készítem el. Igazából ez a második leves, amit elkészítettem, mióta Budapestre költöztem. Gondoltam, muszáj megosztanom a leves receptjét, főként, hogy most közelebb vagyok a recept származási helyéhez, ugyanis a Rábaközből származik ennek a finom levesnek a receptje.  Továbbá, nem utolsó sorban a Praktika magazinból inspirálódtam a receptet illetően.

Hozzávalók

A leveshez

A húsgombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...