Farsangi fánk Szilvásgombóctól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
38g tej21 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
5 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
2g rum5 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
70 kcal
-
53g napraforgó olaj117 kcal
Összesen
530
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
16g rum37 kcal
-
0g só0 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
200g sárgabaracklekvár556 kcal
-
425g napraforgó olaj939 kcal
Összesen
4230
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
30.8g finomliszt112 kcal
-
3.7g tojássárgája12 kcal
-
18.5g tej10 kcal
-
1.8g élesztő2 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
12.3g sárgabaracklekvár34 kcal
-
26.2g napraforgó olaj58 kcal
Összesen
260
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 263.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
530
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.8 g
Zsír
-
Összesen 166.2 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 737 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2111.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 554 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 924 mg
-
Nátrium 267 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 590.3 g
-
Cukor 162 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 192.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 502 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 47 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 477 micro
-
Kolin: 582 mg
-
Retinol - A vitamin: 491 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 747 micro
Összesen
4230
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 129.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
260
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
3 db tojássárgája
-
3 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
2 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 ek rum
-
1 csipet só
-
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Az élesztőt kevés, langyos tejben, egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
- Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot, a maradék tejet, és a felfuttatott élesztőt.
- Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajat, és jól bedagasztjuk. Tiszta ruhával letakarjuk a tálat, és kb. 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és óvatosan átdolgozzuk, majd ismét letakarva pihentetjük 20 percig.
- Majd sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti méretű fánkszaggatóval vagy egy vizes pohár belisztezett szájával kiszaggatjuk. Közepükbe mélyedést készítünk.
- 5-10 percig hagyjuk kelni a sütés előtt.
- Magasabb szélű serpenyőben vagy lábasban, két ujjnyi olajat vagy zsírt hevítünk, majd a kiszaggatott fánkokat, tetejükkel lefelé tesszük bele sülni, két három perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalukat is.
- Vigyázva, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, nehogy hirtelen megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.
- Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első felük sütésénél fedőt tenni rájuk, de a fordítás után már nem kell rá.
- Miután a fánkok megsültek papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, porcukrozzuk, és lekvárral kínáljuk.
- Sütés ideje: 6 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 459
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 37123
- Feltöltés dátuma: 2012. január 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Mivel farsangi időszak van, így nem maradhat el nálunk sem a farsangi fánk, igaz itthon sűrűn készül ez a finom édesség, mert nagyon szeretjük. Általában lekvárral fogyasztjuk, de finom bármilyen krémmel, pudinggal vagy csak simán porcukorral megszórva egy délutáni kávéhoz, forró csokihoz.