r
Nosalty Logó

Extra krémes cukkini- és tökrakottas

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Extra krémes cukkini- és tökrakottas
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1002 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2005 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 84 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.8 g

Zsír

  • Összesen
    65 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3016.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    1263 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    640 mg
  • Nátrium
    938 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    547.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    539 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    486 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    615 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5012 micro
Összesen 1002 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    130 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    347 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6032.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    2527 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    277 mg
  • Foszfor
    1280 mg
  • Nátrium
    1876 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.6 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1095.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1078 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    200 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    973 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1229 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10024 micro
Összesen 2005 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 84 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyünk 1/2 evőkanál sózatlan vajat egy nagyjából 2 literes sütőedénybe, és tegyük félre, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen. Éles szakácskés segítségével vágjuk le a cukkini és a tök végeit és nagyon vékonyan szeleteljük fel karikákra a zöld és a sárga cukkinit, a nyári tököt.
  2. Én ezúttal nem karikákra vágtam, hanem egy uborkaszeletelő segítségével hosszabb és vékonyabb szeletekkel dolgoztam, mert sokkal szebb látványt adnak így. Ha megvagyunk a szeleteléssel, helyezzük egy szűrőedénybe őket, szórjunk rá nagyjából 2 teáskanál sót, és keverjük össze. Helyezzük a szűrőedényt a mosogatóba vagy egy nagy tál fölé, és hagyjuk 20 percig, hogy kiengedjék a levüket. Közben előmelegítjük a sütőt, és elkészítjük a besamel-mártást.
  3. Tegyünk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük fel a sütőt 175 fokra. 4 gerezd fokhagymát vágjunk vagy mozsárban törjünk finomra. A fennmaradó 4 evőkanál sózatlan vajat egy közepes lábasban, közepes lángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és időnként megkeverve illatosra főzzük, körülbelül 1 percig. Adjunk hozzá a lisztet, és habverővel kevergetve kezdjük el főzni, amíg a fokhagyma és a liszt enyhén megpirul. Ez nagyjából 2 percig tart.
  4. Folyamatos habverés közben lassan öntsük hozzá a tejet. Növeljük a hőt közepes erősségűre, és állandó keverés mellett forraljuk fel. Ha forr, csökkentsük a lángot, majd gyakran kevergetve folyamatosan pároljuk, amíg a mártás jelentősen besűrűsödik (ez nagyjából 5-10 percig tart). Levesszük a tűzről. Adjunk hozzá 1 teáskanál pirospaprikát, 1 teáskanál mustárt, sót és őrölt fekete borsot ízlés szerint, majd keverjük össze.
  5. Amikor a tök és a cukkini láthatóan kiengedte a levét, tegyük egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és préseljük ki belőlük a lehető legtöbb maradék vizet, majd tegyük egy tálba.
  6. Reszeljünk le 15 dkg sajtot egy reszelő nagyobb lyukú reszelőjén. A sütőedényt megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal. A tepsi aljába kenjünk el egy kisebb merőkanál besamel-mártást. A tökféléket egyenletes rétegben tegyük fel és oszlassuk el a mártáson. Meglocsoljuk ismét egy kisebb merőkanál mártással (nagyjából 2 dl), majd megszórjuk meg a reszelt sajt felével. Jöhet egy újabb réteg cukkini és tök, majd ismét a besamel-mártás és a sajt.
  7. Helyezzen 1/2 csésze (nagyjából 2 gramm) panko zsemlemorzsát, reszelt parmezán sajtot és 2 teáskanál olívaolajat egy kis tálba, ízesítsük egy csipet sóval és fekete borssal, majd keverjük össze. Szórjuk egyenletesen a rakottas tetejére.
  8. Süssük addig, amíg a serpenyő oldalai buborékolni nem kezdenek, körülbelül 40 percig. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, majd szedhetjük is az extra krémes cukkini- és tökrakottast.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 130
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 22305
  • Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 18.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek

Receptjellemzők

Extra krémes cukkini- és tökrakottas
Hering András 182 recept

Fedezd fel a cukkini és a zsenge nyári tök színes és ízletes oldalát egy sajtos, kiadós rakottsütéssel . Ez a recept egy tökéletes késő nyári vagy kora őszi étel: a tök még mindig a főszezonban van, de az időjárás elkezdett egy kissé lehűlni, így most már tényleg nyugodtan bekapcsolhatod a sütőd. A rakott cukkiniknek sokféle variációja létezik, amelyek közül sok krémalapú. Ebben a verzióban tejből, vajból és lisztből készítettem besamel-mártást, ami nem csak hogy plusz dekadenciát ad a rakottasnak, de sokkal kevésbé valószínű, hogy elválik, ha a cukkini levével találkozik. És persze a bónusz az igazán sajtos és roppanósra sült legfelső réteg, ami sajttól, panko-morzsától, parmezánforgácstól és fűszerektől lesz izgalmas.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...