Extra krémes cukkini- és tökrakottas
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
32g vaj226 kcal
-
100g cukkini16 kcal
-
100g cukkini16 kcal
-
470g közönséges tök63 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
16g finomliszt58 kcal
-
350g tej196 kcal
-
0 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
75g sajt264 kcal
-
10g panko40 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Összesen
1002
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
63g vaj452 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
940g közönséges tök127 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
32g finomliszt116 kcal
-
700g tej392 kcal
-
0 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
150g sajt528 kcal
-
20g panko79 kcal
-
40g parmezán sajt157 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
Összesen
2005
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
2.7g vaj19 kcal
-
8.4g cukkini1 kcal
-
8.4g cukkini1 kcal
-
39.7g közönséges tök5 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
29.5g tej17 kcal
-
0 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.3g sajt22 kcal
-
0.8g panko3 kcal
-
1.7g parmezán sajt7 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
Összesen
84
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.8 g
Zsír
-
Összesen 65 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3016.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 1263 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 640 mg
-
Nátrium 938 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.3 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 547.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 539 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 100 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 140 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 486 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 615 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5012 micro
Összesen
1002
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.7 g
Zsír
-
Összesen 130 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 347 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6032.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 2527 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 277 mg
-
Foszfor 1280 mg
-
Nátrium 1876 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.6 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1095.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1078 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 200 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 280 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 973 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1229 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10024 micro
Összesen
2005
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 423 micro
Összesen
84
kcal
Hozzávalók
-
4 gerezd fokhagyma
-
32 g finomliszt
-
7 dl tej
-
1 tk füstölt pirospaprika
-
1 tk mustár
-
só ízlés szerint
-
15 dkg sajt
-
2 ek panko
-
4 dkg parmezán sajt
-
2 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
- Tegyünk 1/2 evőkanál sózatlan vajat egy nagyjából 2 literes sütőedénybe, és tegyük félre, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen. Éles szakácskés segítségével vágjuk le a cukkini és a tök végeit és nagyon vékonyan szeleteljük fel karikákra a zöld és a sárga cukkinit, a nyári tököt.
- Én ezúttal nem karikákra vágtam, hanem egy uborkaszeletelő segítségével hosszabb és vékonyabb szeletekkel dolgoztam, mert sokkal szebb látványt adnak így. Ha megvagyunk a szeleteléssel, helyezzük egy szűrőedénybe őket, szórjunk rá nagyjából 2 teáskanál sót, és keverjük össze. Helyezzük a szűrőedényt a mosogatóba vagy egy nagy tál fölé, és hagyjuk 20 percig, hogy kiengedjék a levüket. Közben előmelegítjük a sütőt, és elkészítjük a besamel-mártást.
- Tegyünk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük fel a sütőt 175 fokra. 4 gerezd fokhagymát vágjunk vagy mozsárban törjünk finomra. A fennmaradó 4 evőkanál sózatlan vajat egy közepes lábasban, közepes lángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és időnként megkeverve illatosra főzzük, körülbelül 1 percig. Adjunk hozzá a lisztet, és habverővel kevergetve kezdjük el főzni, amíg a fokhagyma és a liszt enyhén megpirul. Ez nagyjából 2 percig tart.
- Folyamatos habverés közben lassan öntsük hozzá a tejet. Növeljük a hőt közepes erősségűre, és állandó keverés mellett forraljuk fel. Ha forr, csökkentsük a lángot, majd gyakran kevergetve folyamatosan pároljuk, amíg a mártás jelentősen besűrűsödik (ez nagyjából 5-10 percig tart). Levesszük a tűzről. Adjunk hozzá 1 teáskanál pirospaprikát, 1 teáskanál mustárt, sót és őrölt fekete borsot ízlés szerint, majd keverjük össze.
- Amikor a tök és a cukkini láthatóan kiengedte a levét, tegyük egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és préseljük ki belőlük a lehető legtöbb maradék vizet, majd tegyük egy tálba.
- Reszeljünk le 15 dkg sajtot egy reszelő nagyobb lyukú reszelőjén. A sütőedényt megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal. A tepsi aljába kenjünk el egy kisebb merőkanál besamel-mártást. A tökféléket egyenletes rétegben tegyük fel és oszlassuk el a mártáson. Meglocsoljuk ismét egy kisebb merőkanál mártással (nagyjából 2 dl), majd megszórjuk meg a reszelt sajt felével. Jöhet egy újabb réteg cukkini és tök, majd ismét a besamel-mártás és a sajt.
- Helyezzen 1/2 csésze (nagyjából 2 gramm) panko zsemlemorzsát, reszelt parmezán sajtot és 2 teáskanál olívaolajat egy kis tálba, ízesítsük egy csipet sóval és fekete borssal, majd keverjük össze. Szórjuk egyenletesen a rakottas tetejére.
- Süssük addig, amíg a serpenyő oldalai buborékolni nem kezdenek, körülbelül 40 percig. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, majd szedhetjük is az extra krémes cukkini- és tökrakottast.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 130
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 22305
- Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 18.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Fedezd fel a cukkini és a zsenge nyári tök színes és ízletes oldalát egy sajtos, kiadós rakottsütéssel . Ez a recept egy tökéletes késő nyári vagy kora őszi étel: a tök még mindig a főszezonban van, de az időjárás elkezdett egy kissé lehűlni, így most már tényleg nyugodtan bekapcsolhatod a sütőd. A rakott cukkiniknek sokféle variációja létezik, amelyek közül sok krémalapú. Ebben a verzióban tejből, vajból és lisztből készítettem besamel-mártást, ami nem csak hogy plusz dekadenciát ad a rakottasnak, de sokkal kevésbé valószínű, hogy elválik, ha a cukkini levével találkozik. És persze a bónusz az igazán sajtos és roppanósra sült legfelső réteg, ami sajttól, panko-morzsától, parmezánforgácstól és fűszerektől lesz izgalmas.