Érlelt mézeskalács (Piernik Staropolski)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
42g méz127 kcal
-
30g barna cukor114 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10g tej6 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A diós krémhez és az összeállításhoz
-
25g dió164 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
1g habtejszín4 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
1g vodka2 kcal
-
28g szilvalekvár44 kcal
A csokoládémázhoz
Összesen
1284
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
500g méz1520 kcal
-
360g barna cukor1368 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
120g tej67 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A diós krémhez és az összeállításhoz
-
300g dió1962 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
15g habtejszín44 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
10g vodka23 kcal
-
340g szilvalekvár527 kcal
A csokoládémázhoz
Összesen
15401
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
25.9g finomliszt94 kcal
-
12.9g méz39 kcal
-
9.3g barna cukor35 kcal
-
6.5g vaj46 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
3.1g tej2 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A diós krémhez és az összeállításhoz
-
7.8g dió51 kcal
-
6.5g vaj46 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
0.4g habtejszín1 kcal
-
0.5g citromlé0 kcal
-
0.3g vodka1 kcal
-
8.8g szilvalekvár14 kcal
A csokoládémázhoz
-
3g cukor12 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.4g víz0 kcal
-
1.3g dió9 kcal
Összesen
398
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 63.6 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 157 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 657.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 250 mg
-
Nátrium 178 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.2 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 40.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 374 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 367 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
1284
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 192.2 g
Zsír
-
Összesen 763.2 g
-
Telített zsírsav 345 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 184 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 192 g
-
Koleszterin 1879 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7889.3 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 422 mg
-
Kálcium 1243 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 1000 mg
-
Foszfor 2999 mg
-
Nátrium 2139 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2042.6 g
-
Cukor 1093 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 485.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4484 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 719 micro
-
Kolin: 811 mg
-
Retinol - A vitamin: 4400 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1023 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 956 micro
Összesen
15401
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 204.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
398
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
1 kg finomliszt
-
500 g méz
-
360 g barna cukor
-
250 g vaj
-
3 db tojás
-
120 ml tej
-
3 tk szódabikarbóna
-
1 csipet só
A diós krémhez és az összeállításhoz
-
250 g vaj
-
200 g cukor
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
340 g szilvalekvár
A csokoládémázhoz
-
115 g cukor
-
115 g vaj
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ek víz
-
2 marék dió
Elkészítés
A tésztához
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a mézeskalács fűszerkeverékkel és a sóval.
- Amikor kihűlt a mézes-vajas keverékünk, öntsük hozzá a szódabikarbónával elkevert tejet. Egyenként üssük bele a tojásokat (de csak akkor, ha már tényleg hideg a keverék, különben megfő a tojás), és alaposan keverjük össze.
- A mézes keveréket öntsük a fűszeres liszthez, és egy spatulával dolgozzuk össze. A massza hígnak tűnhet, ettől ne ijedjünk meg, hiszen a hosszú hűtőben töltött idő alatt lesz ideje szilárdulni.
- Tegyük a masszát egy nagy tálba (ha van, kőedény legyen, az jobbat tesz neki, de a műanyag is megfelel). Fedjük le egy tiszta konyharuhával, hogy legyen némi szabad járása a levegőnek. Amennyiben fóliát használunk, szúrjunk rá apró lyukakat.
- Tegyük a tésztát a hűtőnk alsó polcaira, esetleg hideg pincébe, kamrába netán az erkélyre, ha folyamatos hideg idő várható. A lényeg, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon, és a tészta ne legyen kitéve hőnek.
- Hagyjuk érlelődni a tésztát a hűtőben, nagyjából 4-5 hétig. Karácsony előtt egy héttel folytassuk az elkészítést, a lapok megsütésével.
- A begyúrt tésztánkat vegyük elő a hűtőből, és gyúrjuk át egy kicsit. Osszuk a masszát két részre, ebből két egész süteményünk lesz.
- Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra, és béleljünk ki egy lapos tepsit sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tészta egyik felét nagyjából 1 cm vastagságúra. Fektessük a tepsire, hogy teljesen a szélekig érjen.
- Tegyük a sütőbe, és azonnal vegyük lejjebb a hőfokot, 160℃-ra. Süssük a tésztalapot 50-60 percig. A teteje legyen száraz és szilárd, de enyhén legyen ruganyos a süteménylap.
- Vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk el keresztben, három egyenlő téglalapra. Vágjuk le a széleket is, hogy minden szép egyenes legyen.
A diós krémhez és az összeállításhoz
- Készítsük el a diós krémet: olvasszuk össze a vajat, cukrot és tejszínt, majd főzzük 1 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a darált diót. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy kézi robotgéppel verjük habosra. Közben csorgassuk hozzá a citromlevet és az alkoholt.
- Kenjük meg a legalsó tésztalapot a diós krémmel, a másodikat pedig a szilvalekvárral. A harmadikat hagyjuk üresen. Helyezzük egymásra a három lapot, és csomagoljuk az egész süteményt lazán sütőpapírba és egy konyharuhába.
- Tegyük a mézeskalácsot az ablakba vagy más hideg helyre (de ne a hűtőbe), ahol rendesen tud „lélegezni”. Helyezzünk rá egy vágódeszkát vagy tálcát, majd súlyozzuk le (pár befőttel vagy egy mozsárral) egyenletesen. Hagyjuk így pihenni négy teljes napig.
A csokoládémázhoz
- Ha letelt a pihentetés ideje, készítsük el a csokoládés mázat. Olvasszuk fel egy lábasban a cukrot a vajjal és a vízzel, majd adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük csomómentesre egy habverővel. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. Ez alatt egy kicsit be is fog sűrűsödni az öntet.
- Csomagoljuk ki a süteményt, és ha esetleg egyenetlen lenne, vágjuk egyenesre a széleit. Tegyük süteményrácsra, és vonjuk be a mázzal. Szórjuk meg a tetejét az apróra vágott dióval, és hagyjuk megdermedni. Vágjunk belőle vastag szeleteket, és élvezzük a hosszadalmas munkánk gyümölcsét.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 39
- Össznézettség: 1704
- Feltöltés dátuma: 2021. december 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
394 recept
A lengyel piernik staropolski egy nagyon különleges karácsonyi mézes sütemény. A tésztáját 6 héten keresztül kell érlelni a hűtőben, így már novemberben hozzá kell látni az elkészítéséhez. Az aromás mézeslapokat szilvalekvárral és diós krémmel ragasztjuk össze, majd csokoládémázzal vonjuk be. A karácsonyi asztal éke lesz, az biztos.