r
Nosalty Logó

Érlelt mézeskalács (Piernik Staropolski)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Érlelt mézeskalács (Piernik Staropolski)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

Összesen 1284 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

Összesen 15401 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

Összesen 398 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    63.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    657.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    178 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.2 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    374 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    367 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 1284 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    192.2 g

Zsír

  • Összesen
    763.2 g
  • Telített zsírsav
    345 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    184 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    192 g
  • Koleszterin
    1879 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7889.3 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    422 mg
  • Kálcium
    1243 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    1000 mg
  • Foszfor
    2999 mg
  • Nátrium
    2139 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2042.6 g
  • Cukor
    1093 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    485.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4484 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    719 micro
  • Kolin:
    811 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4400 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1023 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    956 micro
Összesen 15401 kcal
  • 6% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 398 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a mézeskalács fűszerkeverékkel és a sóval.
  2. Amikor kihűlt a mézes-vajas keverékünk, öntsük hozzá a szódabikarbónával elkevert tejet. Egyenként üssük bele a tojásokat (de csak akkor, ha már tényleg hideg a keverék, különben megfő a tojás), és alaposan keverjük össze.
  3. A mézes keveréket öntsük a fűszeres liszthez, és egy spatulával dolgozzuk össze. A massza hígnak tűnhet, ettől ne ijedjünk meg, hiszen a hosszú hűtőben töltött idő alatt lesz ideje szilárdulni.
  4. Tegyük a masszát egy nagy tálba (ha van, kőedény legyen, az jobbat tesz neki, de a műanyag is megfelel). Fedjük le egy tiszta konyharuhával, hogy legyen némi szabad járása a levegőnek. Amennyiben fóliát használunk, szúrjunk rá apró lyukakat.
  5. Tegyük a tésztát a hűtőnk alsó polcaira, esetleg hideg pincébe, kamrába netán az erkélyre, ha folyamatos hideg idő várható. A lényeg, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon, és a tészta ne legyen kitéve hőnek.
  6. Hagyjuk érlelődni a tésztát a hűtőben, nagyjából 4-5 hétig. Karácsony előtt egy héttel folytassuk az elkészítést, a lapok megsütésével.
  7. A begyúrt tésztánkat vegyük elő a hűtőből, és gyúrjuk át egy kicsit. Osszuk a masszát két részre, ebből két egész süteményünk lesz.
  8. Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra, és béleljünk ki egy lapos tepsit sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tészta egyik felét nagyjából 1 cm vastagságúra. Fektessük a tepsire, hogy teljesen a szélekig érjen.
  9. Tegyük a sütőbe, és azonnal vegyük lejjebb a hőfokot, 160℃-ra. Süssük a tésztalapot 50-60 percig. A teteje legyen száraz és szilárd, de enyhén legyen ruganyos a süteménylap.
  10. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk el keresztben, három egyenlő téglalapra. Vágjuk le a széleket is, hogy minden szép egyenes legyen.

A diós krémhez és az összeállításhoz

  1. Készítsük el a diós krémet: olvasszuk össze a vajat, cukrot és tejszínt, majd főzzük 1 percig. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a darált diót. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy kézi robotgéppel verjük habosra. Közben csorgassuk hozzá a citromlevet és az alkoholt.
  2. Kenjük meg a legalsó tésztalapot a diós krémmel, a másodikat pedig a szilvalekvárral. A harmadikat hagyjuk üresen. Helyezzük egymásra a három lapot, és csomagoljuk az egész süteményt lazán sütőpapírba és egy konyharuhába.
  3. Tegyük a mézeskalácsot az ablakba vagy más hideg helyre (de ne a hűtőbe), ahol rendesen tud „lélegezni”. Helyezzünk rá egy vágódeszkát vagy tálcát, majd súlyozzuk le (pár befőttel vagy egy mozsárral) egyenletesen. Hagyjuk így pihenni négy teljes napig.

A csokoládémázhoz

  1. Ha letelt a pihentetés ideje, készítsük el a csokoládés mázat. Olvasszuk fel egy lábasban a cukrot a vajjal és a vízzel, majd adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük csomómentesre egy habverővel. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. Ez alatt egy kicsit be is fog sűrűsödni az öntet.
  2. Csomagoljuk ki a süteményt, és ha esetleg egyenetlen lenne, vágjuk egyenesre a széleit. Tegyük süteményrácsra, és vonjuk be a mázzal. Szórjuk meg a tetejét az apróra vágott dióval, és hagyjuk megdermedni. Vágjunk belőle vastag szeleteket, és élvezzük a hosszadalmas munkánk gyümölcsét.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 1704
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Érlelt mézeskalács (Piernik Staropolski)
Lakos Benedek 394 recept

A lengyel piernik staropolski egy nagyon különleges karácsonyi mézes sütemény. A tésztáját 6 héten keresztül kell érlelni a hűtőben, így már novemberben hozzá kell látni az elkészítéséhez. Az aromás mézeslapokat szilvalekvárral és diós krémmel ragasztjuk össze, majd csokoládémázzal vonjuk be. A karácsonyi asztal éke lesz, az biztos.

Hozzávalók

A tésztához

A diós krémhez és az összeállításhoz

A csokoládémázhoz

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...