r
Nosalty Logó

Epres-túrós rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Epres-túrós rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 2739 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 2739 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 200 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.5 g

Zsír

  • Összesen
    103.7 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4915 g
  • Cink
    1303 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    1476 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.3 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    770.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    499 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    584 micro
Összesen 2739 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.5 g

Zsír

  • Összesen
    103.7 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4915 g
  • Cink
    1303 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    1476 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.3 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    770.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    499 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    584 micro
Összesen 2739 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    359.8 g
  • Cink
    95 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    74 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    44 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A túrótöltelékhez

  1. A töltelék összes hozzávalóját egy tálba tesszük, majd botmixerrel nagyjából simára dolgozzuk. Tetszés szerint maradhat kicsit rusztikus, darabos is.

Az epertöltelékhez

  1. Az epret felkockázzuk, majd elkeverjük a cukorral és citromlével. Felhasználás előtt legalább 15-20 percig állni hagyjuk, hogy kellően ízes legyen.

Az összeállításhoz

  1. A kinyújtott tésztát fejben két részre osztjuk: a hosszabik oldalára állunk és a hozzánk közelebb eső részét megkenjük a túrótöltelékkel. Erre jöhetnek az eperkockák, amiket egyenletesen eloszlatunk a túrón. A rétes másik felét vékonyan bekenjük olvasztott vajjal.
  2. A rétes két szélét ráhajtjuk a töltelékre. Megfogjuk a tészta alól kilógó terítőt, majd felemelve hagyjuk, hogy a rétes magától csavarodni kezdjen. Teljesen feltekerjük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  3. A rétes tetejét lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral. 180 fokon, 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 771
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Epres-túrós rétes
Lakos Benedek 373 recept

Igenis álljunk neki a házi réteskészítésnek, mert nemcsak a végeredmény lesz sokkal finomabb, mint a bolti tésztás verzió, hanem maga a folyamat is egészen szórakoztató. Későtavasszal-koranyáron pedig rejtsünk a saját készítésű tésztánk belsejébe ízes epreket és lágy túrót. Isteni lesz!

Hozzávalók

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...