Epres-túrós rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
190g finomliszt692 kcal
-
80g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A túrótöltelékhez
-
500g tehéntúró735 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
36g búzadara130 kcal
Az epertöltelékhez
Az összeállításhoz
-
50g vaj359 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
Összesen
2739
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
190g finomliszt692 kcal
-
80g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A túrótöltelékhez
-
500g tehéntúró735 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
36g búzadara130 kcal
Az epertöltelékhez
Az összeállításhoz
-
50g vaj359 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
Összesen
2739
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
13.9g finomliszt51 kcal
-
5.9g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
1.2g napraforgó olaj10 kcal
A túrótöltelékhez
-
36.6g tehéntúró54 kcal
-
8.1g tojás10 kcal
-
5.1g porcukor20 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
2.6g búzadara9 kcal
Az epertöltelékhez
Az összeállításhoz
-
3.7g vaj26 kcal
-
0.7g barna cukor3 kcal
Összesen
200
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.5 g
Zsír
-
Összesen 103.7 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 468 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4915 g
-
Cink 1303 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 559 mg
-
Vas 1006 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 1476 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 326.3 g
-
Cukor 147 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 770.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 499 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 149 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 328 mg
-
Retinol - A vitamin: 490 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 584 micro
Összesen
2739
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.5 g
Zsír
-
Összesen 103.7 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 468 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4915 g
-
Cink 1303 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 559 mg
-
Vas 1006 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 1476 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 326.3 g
-
Cukor 147 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 770.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 499 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 149 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 328 mg
-
Retinol - A vitamin: 490 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 584 micro
Összesen
2739
kcal
- 9% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 359.8 g
-
Cink 95 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 74 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.9 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 44 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
200
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
190 g finomliszt
-
0.5 teáskanál ecet
-
2 ek napraforgó olaj
A túrótöltelékhez
-
500 g tehéntúró
-
2 db tojás
-
70 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
3 evőkanál búzadara
Az epertöltelékhez
Az összeállításhoz
-
1 ek barna cukor
Elkészítés
A tésztához
- A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
- A pihentetett tésztát először egy belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
- Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.
A túrótöltelékhez
- A töltelék összes hozzávalóját egy tálba tesszük, majd botmixerrel nagyjából simára dolgozzuk. Tetszés szerint maradhat kicsit rusztikus, darabos is.
Az epertöltelékhez
- Az epret felkockázzuk, majd elkeverjük a cukorral és citromlével. Felhasználás előtt legalább 15-20 percig állni hagyjuk, hogy kellően ízes legyen.
Az összeállításhoz
- A kinyújtott tésztát fejben két részre osztjuk: a hosszabik oldalára állunk és a hozzánk közelebb eső részét megkenjük a túrótöltelékkel. Erre jöhetnek az eperkockák, amiket egyenletesen eloszlatunk a túrón. A rétes másik felét vékonyan bekenjük olvasztott vajjal.
- A rétes két szélét ráhajtjuk a töltelékre. Megfogjuk a tészta alól kilógó terítőt, majd felemelve hagyjuk, hogy a rétes magától csavarodni kezdjen. Teljesen feltekerjük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
- A rétes tetejét lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral. 180 fokon, 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 779
- Feltöltés dátuma: 2024. május 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Igenis álljunk neki a házi réteskészítésnek, mert nemcsak a végeredmény lesz sokkal finomabb, mint a bolti tésztás verzió, hanem maga a folyamat is egészen szórakoztató. Későtavasszal-koranyáron pedig rejtsünk a saját készítésű tésztánk belsejébe ízes epreket és lágy túrót. Isteni lesz!