Epres joconde torta
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 13% Zsír
Mintás piskóta - mintázómassza
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
4 kcal
-
4g vaj27 kcal
Mintás piskóta - mandulás piskóta
-
41g tojás52 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
-
6g mandulaliszt16 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Gyümölcs réteg
Fehércsokoládés mousse
-
31g fehér csokoládé168 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
-
3g zselatin10 kcal
-
25g eper8 kcal
Eperzselé a tetejére
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 13% Zsír
Mintás piskóta - mintázómassza
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
34 kcal
-
30g vaj215 kcal
Mintás piskóta - mandulás piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
45g mandulaliszt127 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Gyümölcs réteg
Fehércsokoládés mousse
-
250g fehér csokoládé1348 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
24g zselatin81 kcal
-
200g eper60 kcal
Eperzselé a tetejére
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 13% Zsír
Mintás piskóta - mintázómassza
-
1.5g tojásfehérje1 kcal
-
1.1g porcukor4 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
Mintás piskóta - mandulás piskóta
-
12.4g tojás16 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
1.7g mandulaliszt5 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Gyümölcs réteg
Fehércsokoládés mousse
-
9.4g fehér csokoládé51 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
18.7g habtejszín55 kcal
-
0.9g zselatin3 kcal
-
7.5g eper2 kcal
Eperzselé a tetejére
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.9 g
Zsír
-
Összesen 37.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 537.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 215 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.3 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 172.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 263 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 257 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 209 micro
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.3 g
Zsír
-
Összesen 297.7 g
-
Telített zsírsav 171 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1752 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4303.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 1189 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 330 mg
-
Foszfor 1717 mg
-
Nátrium 896 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 482.7 g
-
Cukor 369 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 1377.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2100 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 421 mg
-
D vitamin: 353 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 383 micro
-
Kolin: 1085 mg
-
Retinol - A vitamin: 2058 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 439 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1675 micro
- 6% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.1 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Hozzávalók
Mintás piskóta - mintázómassza
-
30 g porcukor
-
25 g finomliszt
-
15 g cukrozatlan kakaópor
Mintás piskóta - mandulás piskóta
-
6 db tojás
-
6 ek cukor
-
3 evőkanál finomliszt
-
2 teáskanál sütőpor
Gyümölcs réteg
Fehércsokoládés mousse
-
1 db vanília
-
5 dl habtejszín
Eperzselé a tetejére
Elkészítés
Mintás piskóta - mintázómassza
- Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!) Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
- Hozzádolgozzuk a lisztet és a kakaóport (vagy esetleg porfestéket, egyéb színező port), végül pedig az olvasztott vajat.
- Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a csík formájú díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Ezt még annyiszor ismételjük el, ahány minitorta készül. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is - korongok kerülnek a minitorták aljára.
- A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.
Mintás piskóta - mandulás piskóta
- A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a mandulaliszt, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
- A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha a piskóta langyosra hűlt, megfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt - és előbújik a mintás piskótalapunk.
- A piskótából a minta mentén csíkokat vágunk, és belülről körbebéleljük a piskótacsíkokkal a desszertgyűrűk oldalát (én egy nagy tejfölös vödröt használtam desszertgyűrű gyanánt - sniccerrel vágtam le a tetejét). A maradék piskótából korongot szabunk alulra, és behelyezzük. Figyeljünk, hogy ne legyen sehol hézag, ahol kifolyhat a belekerülő massza.
Gyümölcs réteg
- 20 dkg epret és 2 nagy banánt, fél citrom levét, ízlés szerint adagolt mézet botmixerrel pürésítünk.
- Két teáskanál zselatint kevergetve melegítünk fél dl vízben, majd forrás után megvárjuk, míg langyosra hűl.
- Ekkor a gyümölcspüréhez keverjük, és a torták aljára öntjük. Hűtőbe helyezzük.
Fehércsokoládés mousse
- Én a mousse-t két egyenlő adagban készítettem el, kétszer egymás után. így egyszerűbb az eperszemek elhelyezése. Minden hozzávalót el kell felezni.
- Első részlet: A tejszínből fél decit egy lábasba öntünk, belekaparjuk a vaníliamagokat, mikor elég meleg, beledobjuk a kockára tört fehér csokit (12,5 dkg), és egyneművé keverjük. A csokis masszát szoba hőmérsékletűre hűtjük, hozzákeverjük a (fél csomag) instant zselatint, és robotgéppel keverjük kicsit.
- A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis masszához forgatjuk. Ráöntjük a mousse-t a gyümölcszselé rétegre addig, hogy pont a piskóta tetejéig érjen. Újfent hűtőbe helyezzük. Előveszünk kb 20 szem epret, megmossuk, és lecsöpögtetjük.
- Második adag mousse: Ha megdermedt a mousse, félbevágott eprekkel kirakjuk a sütemény oldalát, a maradék epreket elhelyezzük rétegben, és újra elkészítünk egy adag mousse-t, ugyanúgy, mint az előzőt. Megvárjuk, míg dermedni kezd, ekkor óvatosan belekanalazzuk, vigyázva, hogy az eprek szépen a helyükön maradjanak. Hűtőbe helyezzük a tortát.
Eperzselé a tetejére
- Ha megdermedt a mousse, 15 dkg epret némi citromlével és mézzel botmixerrel pürésítünk. 2 teáskanál zselatint kevés vízzel kevergetve forralunk, majd ha lehűlt, hozzákeverjük a gyümölcszseléhez, és a torták tetejére öntjük.
- Pár óra hűtőben való pihentetés után szétszedhető a forma. Eperszemekkel díszíthetjük a tetejét.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 99
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 11775
- Feltöltés dátuma: 2014. február 16.
Ajánló
Szerintem nagyon látványos- és nagyon finom torta.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Számomra varázsa van a mintás piskótának, ahogy a térben fordul, akár tekercsnek, akár tortának készül. Ennek a típusú desszertnek a francia neve: biscuit joconde imprime. Szerintem az oldalt végigrakott fél eperszemek nagyon jól kiegészítik az amúgy is különleges, mintás torta oldalt. A receptet Praliné Paradicsomtól vettem át, némi változtatással, és teljes sikert aratott, annak ellenére, hogy bevallom, kicsit féltem, hogy gejl lesz a fehér csokoládé mousse-tól, de valóban tökéletes, friss az összhatása. Azt fedeztem még fel, hogy ez a technika szebben sikerül minitortákkal, mint nagy lapos tortáknál - ott valahogyan jobban kunkorodik, vetemedik a piskóta, a kis formában pedig szépen tartja magát, jobbak az arányok. A most megadott adagból két ilyen nagy tejfölös-vödrös minitorta, vagy négy kisebb készülhet. A mintát maminti art sablonnal vittem fel.