Édes babos rétes
- 15% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
50g fejtett bab167 kcal
-
100g tej56 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
5 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
21 kcal
-
6g margarin45 kcal
-
1g margarin9 kcal
-
19g réteslap55 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
- 15% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
400g fejtett bab1332 kcal
-
800g tej448 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
167 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
150g réteslap443 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
- 15% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
21.8g fejtett bab73 kcal
-
43.5g tej24 kcal
-
7.6g cukor29 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
9g tojás11 kcal
-
3.3g sárgabaracklekvár9 kcal
-
2.7g margarin20 kcal
-
0.5g margarin4 kcal
-
8.2g réteslap24 kcal
-
1.1g zsemlemorzsa4 kcal
- 15% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.4 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 671.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 253 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 193 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.5 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 207 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
- 15% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 155.4 g
Zsír
-
Összesen 82.8 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5374.4 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 2022 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 793 mg
-
Foszfor 1542 mg
-
Nátrium 839 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 572 g
-
Cukor 222 mg
-
Élelmi rost 64 mg
VÍZ
-
Összesen 213.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 724 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1654 micro
-
Kolin: 710 mg
-
Retinol - A vitamin: 693 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 367 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 736 micro
- 15% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 292.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 11.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Hozzávalók
-
8 dl tej
-
14 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
3 db tojás
-
3 ek sárgabaracklekvár
-
1 ek margarin
-
6 db réteslap
-
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
- A babot beáztatjuk egy éjszakára.
- Másnap leszűrjük, és a cukrozott tejben kb. 40 perc alatt puhára főzzük.
- A megfőtt babot pépessé törjük.
- Hozzáadjuk a citromot, a margarint, a baracklekvárt és a tojások sárgáját, majd alaposan összedolgozzuk őket.
- Óvatosan hozzákeverjük a masszához a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
- Ezután elkezdjük megtölteni a két rudat: 3-3 olvasztott margarinnal megkent réteslapot fektetünk egymásra, a felső réteget már nem margarinozzuk, hanem zsemlemorzsával hintjük meg.
- A zsemlemorzsás rétegen egyenletesen szétoszlatjuk a babos masszát úgy, hogy a lapok szélén 5-5 cm-t kihagyunk.
- Feltekerjük a réteseket, a végüket behajtjuk, majd megsütjük őket.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4774
- Feltöltés dátuma: 2011. március 20.
Ajánló
Elsősorban vállalkozó szelleműeknek! :) Az édes babos tölteléktől viszont nem szabad megijedni, a bab teljesen semleges ízű benne, felveszi a citrom, a baracklekvár és a cukor ízét. Nem árt meg neki, ha már a fogyasztást megelőző napon elkészítjük, mert másnapra kellemesen összeérik az íze. Ebből a mennyiségből 2 rúd lesz, ez a rétes viszont sokkal laktatóbb mint akármelyik általam eddig fogyasztott fajta.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Annak ellenére, hogy nem túl széles körökben ismert ételről van szó, korábban már olvastam róla az interneten, a végső lökést az elkészítéséhez azonban csak a Vidék íze 2011 márciusi számában való hasonló recept megjelenése adta. Az édes babos rétes egyébként egy Sopron környéki magyar specialitás. Hiába, feleink találékonyak voltak! :)