Drezdai kalács 4.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gyümölcsök a kalácshoz
-
21g mazsola62 kcal
-
30 kcal
-
7g füge5 kcal
-
48 kcal
-
1g rum2 kcal
-
10g mandulapehely59 kcal
-
3 kcal
-
2g víz0 kcal
A hozzávalók a kovászhoz
-
17g rétesliszt61 kcal
-
4 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g porcukor5 kcal
A tésztához
-
21g rétesliszt76 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
8g tej4 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
2g porcukor6 kcal
-
12g marcipán54 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
3 kcal
A tetejére
Összesen
555
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gyümölcsök a kalácshoz
-
250g mazsola748 kcal
-
150g aszalt sárgabarack362 kcal
-
80g füge59 kcal
-
580 kcal
-
8g rum18 kcal
-
120g mandulapehely708 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
24g víz0 kcal
A hozzávalók a kovászhoz
-
200g rétesliszt728 kcal
-
15g instant élesztő49 kcal
-
150g tej84 kcal
-
15g porcukor58 kcal
A tésztához
-
250g rétesliszt910 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
90g tej50 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
140g marcipán647 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A tetejére
Összesen
6667
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gyümölcsök a kalácshoz
-
12.4g mazsola37 kcal
-
7.4g aszalt sárgabarack18 kcal
-
4g füge3 kcal
-
29 kcal
-
0.4g rum1 kcal
-
5.9g mandulapehely35 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
1.2g víz0 kcal
A hozzávalók a kovászhoz
-
9.9g rétesliszt36 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
-
7.4g tej4 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
A tésztához
-
12.4g rétesliszt45 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4.5g tej2 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
6.9g marcipán32 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A tetejére
Összesen
329
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 21.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 601.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.5 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 31 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
555
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 129.9 g
Zsír
-
Összesen 263.4 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 1401 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7217.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 225 mg
-
Kálcium 1099 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 601 mg
-
Foszfor 1978 mg
-
Nátrium 3270 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 978.1 g
-
Cukor 549 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 372.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1781 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 214 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 704 micro
-
Kolin: 1000 mg
-
Retinol - A vitamin: 1475 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 3662 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1228 micro
Összesen
6667
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 18.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 181 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
329
kcal
Hozzávalók
A gyümölcsök a kalácshoz
-
150 g aszalt sárgabarack
-
180 g kandírozott narancshéj
-
1 ek rum
-
120 g mandulapehely
-
3 ek víz
A hozzávalók a kovászhoz
-
200 g rétesliszt
-
15 g instant élesztő
-
150 ml tej
-
15 g porcukor
A tésztához
-
250 g rétesliszt
-
1 tk só
-
1 tk fahéj
-
90 ml tej
-
1 db tojás
-
4 db tojássárgája
-
20 g porcukor
-
150 g vaj
A tetejére
-
1 teáskanál porcukor
Elkészítés
A gyümölcsök a kalácshoz
- A felkockázott gyümölcsöket összekeverjük a vízzel, rummal és a vaníliás cukorral, majd egy éjszakára letakarva állni hagyjuk.
- A kovászhoz: a tejet meglangyosítjuk, összekeverjük a porcukorral, majd az élesztős liszthez keverjük. 15 percig dagasztjuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük kelni.
- A tésztához: a lisztet, a sót és a fahéjat összekeverjük, félretesszük. A tejet összekeverjük a tojással és a sárgákkal, majd a porcukrot is hozzáadjuk.
- A lisztes keverékkel együtt lágy tésztát gyúrunk, végül a kovásszal 5 percig dagasztjuk.
- A felkockázott marcipánt, a vajat, a vaníliás cukrot és a gyümölcsöket hozzákeverjük, és letakarva 30 percig pihentetjük.
- 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
- Ez alatt a masszát két hosszúkás, sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk. 5 percig pihentetjük, majd 175 fokra visszavesszük a hőfokot, és 50 percre betoljuk a sütőbe őket.
- Rácson hagyjuk kihűlni, majd mikor teljesen kihűlt, elkészítjük a tetejére valót: a vajat megolvasztjuk, és kenegető ecsettel felvisszük a kalácsok tetejére. Porcukorral vastagon megszórjuk, felvágjuk, és megesszük! :) nem hagyunk senkinek....
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 11033
- Feltöltés dátuma: 2009. december 06.
Ajánló
Karácsony előtt egy-két nappal már ajánlott elkészíteni, eláll addig. A megadott mennyiségből 2 db 950 g-os kalács lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Szöszmötölős, de baromi finom! :)