Diós és mákos csavart kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
A konyha világa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
a tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
75g rétesliszt273 kcal
-
75g kenyérliszt bl80271 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
63g tej35 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
1g só0 kcal
a dió töltelékhez
a mák töltelékhez
a tetejére
-
14g tojás17 kcal
-
13g földimogyoró71 kcal
Összesen
2538
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
a tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
300g rétesliszt1092 kcal
-
300g kenyérliszt bl801083 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
250g tej140 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
4g só0 kcal
a dió töltelékhez
a mák töltelékhez
a tetejére
-
55g tojás69 kcal
-
50g földimogyoró284 kcal
Összesen
10151
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
a tésztához
-
9.8g finomliszt36 kcal
-
9.8g rétesliszt36 kcal
-
9.8g kenyérliszt bl8036 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
6.6g habtejszín19 kcal
-
8.2g tej5 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0.1g só0 kcal
a dió töltelékhez
a mák töltelékhez
-
8.2g mák43 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
4.9g tej3 kcal
-
2.3g aszalt gyümölcsök6 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
a tetejére
-
1.8g tojás2 kcal
-
1.6g földimogyoró9 kcal
Összesen
334
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.2 g
Zsír
-
Összesen 107.2 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 52 g
-
Koleszterin 276 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3578.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 1251 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 413 mg
-
Foszfor 1225 mg
-
Nátrium 547 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 346.9 g
-
Cukor 145 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 109.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 292 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 315 micro
-
Kolin: 231 mg
-
Retinol - A vitamin: 280 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 349 micro
Összesen
2538
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 240.9 g
Zsír
-
Összesen 428.7 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 208 g
-
Koleszterin 1102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14314.6 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 432 mg
-
Kálcium 5004 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 1654 mg
-
Foszfor 4899 mg
-
Nátrium 2188 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 33 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1387.5 g
-
Cukor 579 mg
-
Élelmi rost 106 mg
VÍZ
-
Összesen 438 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1169 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 213 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1260 micro
-
Kolin: 922 mg
-
Retinol - A vitamin: 1120 micro
-
α-karotin 55 micro
-
β-karotin 528 micro
-
β-crypt 92 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1398 micro
Összesen
10151
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 469.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 14.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
334
kcal
Hozzávalók
a tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
30 dkg rétesliszt
-
30 dkg kenyérliszt bl80
-
4 dkg friss élesztő
-
2 dl habtejszín
-
2.5 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
1 db tojás
-
10 dkg cukor
-
1 kávéskanál só
a dió töltelékhez
a mák töltelékhez
a tetejére
-
1 db tojás
Elkészítés
a tésztához
- Kevés, langyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
- Az átszitált liszteket összekeverjük a sóval, közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék langyos tejet, a maradék cukrot, felhabosított tojásokat, habtejszínt és az olvasztott vajat.
- Puha tésztát dagasztunk, aminek az állaga akkor lesz megfelelő, ha már nem ragad az edény oldalához sem, és a kezünkre sem. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Kb. 50 perc alatt.
- Miután megkelt, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 12 egyforma adagra osztjuk. További 20 percet pihentetjük, konyharuhával letakarva.
- A tésztákat egyenként vékony téglalapokká nyújtjuk, a szűk sütőformánknak megfelelő méretre. Itt most 30x14 cm volt a tepsi mérete. 6 darabra elosztjuk a diós tölteléket, 6 darabra a mákos tölteléket.
- Hosszabbik oldalukon mindegyiket külön külön feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt sütőformába rakunk 6 diós rudat. Alul 3 db-ot, rá 2 db-ot, a tetejére 1 db-t (piramis szerűen).
- Egy másik formába ugyanígy a 6 mákos rudat.
- Tetejét felvert tojással megkenjük, mogyoró forgáccsal megszórjuk.
- Aki szeretne vastagabb tésztás kalácsot, az a formában még 30 percig kelesztheti. Ez most nem volt összeállítás után kelesztve, mert nem szerettünk volna vastag tésztát.
- 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsült.
- Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és csak akkor vegyük ki a sütőpapír segítségével, mert melegen szétcsúszik a forma.
a dió töltelékhez
- A darált diót összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
- 6 db kinyújtott lapot töltünk meg a masszával.
a mák töltelékhez
- A darált mákot összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
- 6 db kinyújtott lapot töltünk meg ezzel a masszával.
a tetejére
- A külön tepsiben piramis szerűen összeállított 6-6 rudat felvert tojással lekenjük, és mogyoró forgáccsal meghintjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x14
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 188
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 9002
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 03.
Ajánló
Aki tésztásabb kalácsot szeretne, az a tepsiben még kelesztheti kb. 30 percet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A konyha világa
70 recept
A kalács elkészítése több munkát igényel, mint egy egyszerű, csavart kalácsé, de megéri a befektetést, amikor csillogó szemekkel majszolják az elkészített finomságot.