r
Nosalty Logó

Diós kalácskák kardamommal

Katica
Diós kalácskák kardamommal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Kelt tészta

Töltelék

Kenéshez

  • 4 dkg vaj (vagy margarin)
533
Kalória
10.6g
Fehérje
52.6g
Szénhidrát
32.2g
Zsír
21.7g
Víz
64.2g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
11.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Kelt tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 533 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Kelt tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 5324 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Kelt tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 382 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    342.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    21.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 533 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.3 g

Zsír

  • Összesen
    322 g
  • Telített zsírsav
    110 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    126 g
  • Koleszterin
    642 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3428 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    198 mg
  • Kálcium
    754 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    530 mg
  • Foszfor
    1688 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    525.7 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    217.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1318 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    611 micro
  • Kolin:
    370 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1290 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    328 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    332 micro
Összesen 5324 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 382 kcal

Elkészítés

Kelt tészta

  1. 0,5 dl langyos tejben, melybe tettünk 1 tk cukrot, az élesztőt felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a vaníliás cukrokat, a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojássárgát, beleöntjük a langyos tejszínt, a felfuttatott élesztőt, a puha vajat, a maradék tejet, és egy sima tésztává dagasztjuk.
  2. Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 10 kisebb, 8×15 cm-es téglalapra vágjuk. Minden téglalap közepére rakunk a töltelékből, és mint a bejglit feltekerjük.
  3. A kis rudakat sütőpapírral ellátott sütőlemezre/tepsibe tesszük, de vigyázzunk, hogy a kellő távolság meglegyen közöttük, mert még kelni fognak. Kenjük le a tetejüket az olvasztott vajjal, így hagyjuk őket még pihenni, amíg a sütőt előmelegítjük (kb. 15-20 perc). 180 C fokon 25 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha teljesen kihűlt, tetejét enyhén porcukrozva szervírozzuk.

Töltelék

  1. A diót a cukorral, sóval, a kardamommal, a citromhéjjal összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a vanília aromát és a forró tejszínt.
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha száraznak ítéljük, tehetünk hozzá még 1-2 teáskanál tejszínt. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg, mert kifolyik a rudacskákból.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Egy habkönnyű, selymes állagú kelt tészta, igen finom, diós töltelékkel, melynek ízvilágát a kardamom még jobban kiemeli.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...