Diós-csokis könnyű tallér szilvamártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Szabó Richárd
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tallérhoz
-
26g dió170 kcal
-
0 kcal
-
3g csokoládé18 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
83g búzadara300 kcal
-
333g tej187 kcal
-
83g margarin598 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
87g narancs30 kcal
A mártáshoz
Összesen
1736
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tallérhoz
-
78g dió510 kcal
-
0 kcal
-
10g csokoládé55 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
250g búzadara900 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
260g narancs89 kcal
A mártáshoz
Összesen
5206
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 27.1 g
Zsír
-
Összesen 93.5 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1061.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 502 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 261 mg
-
Nátrium 176 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 199 g
-
Cukor 127 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 373.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 728 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 94 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 640 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 978 micro
-
β-crypt 155 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 253 micro
Összesen
1736
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 81.3 g
Zsír
-
Összesen 280.6 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 99 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3184.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 1507 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 338 mg
-
Foszfor 782 mg
-
Nátrium 527 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 597 g
-
Cukor 380 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1120.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2183 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 173 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 281 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 350 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 1920 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 2934 micro
-
β-crypt 466 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 759 micro
Összesen
5206
kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 102.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
168
kcal
Hozzávalók
A tallérhoz
-
3 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
1 dkg csokoládé
-
1 l tej
-
25 dkg margarin
-
1 közepes db narancs
A mártáshoz
-
10 db szilva
-
300 ml víz
-
5 db szegfűszeg
-
1 citromból nyert citromhéj
-
10 dkg cukor
Elkészítés
A tallérhoz
- Először készítünk egy redukciót (fűszerkivonatot). Vízben cukrot, szegfűszeget, egész fahéjat és citromnak a levágott héját tesszük fel forralni. Kb. 5 percet forraljuk, majd átszűrjük.
- Az átszűrt fűszerkivonatba feltesszük főni a közben magozott szilvát. Előtte meg lehet pucolni, de felesleges, mert ha a szilva teljesen puhára főtt, könnyedén le lehet húzni róla a héját. Leszűrjük ismét, és a kivonatot és a szilvát is kihűtjük.
- A tejet feltesszük főni, és reszelt narancshéjjal, cukorral, rumaromával ízesítjük.
- A kakaóport kikeverünk pici vízzel csomómentesre, és úgy adjuk hozzá a tejhez. Folyamatosan keverjük, ne kapjon le az alja. Ha már majdnem forr, visszavesszük a lángot. A darált diót szórjuk bele, majd utána apránként (közben habverővel kevergetve) beleszórjuk a búzadarát. Lassan kevergetve forraljuk. Ha már annyira megdagadtak a szemcsék, hogy bugyog, akkor hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét. Akkor jó, ha már az edényzet falától szinte elválik a massza, kivizezett tepsibe vagy formába öntjük, elsimítjuk egyenletesen. Ezt gyorsan kell csinálni, mert hamar megköt. Kihűtjük.
- A kihűlt, megpucolt szilvákat összeturmixoljuk, kis fűszerkivonattal fellazítjuk. Esetleg ha van egy kis mézünk otthon, akkor megízesíthetjük vele. Ezt a mártást lehet egyaránt hidegen, és melegen is adni a tallérokhoz.
- Ha kihűlt és megkötött a massza, akkor egyszerűen kifordítjuk a tepsiből (könnyedén ki kell jönnie), és pogácsaszaggatóval vagy bármilyen formával szaggatunk belőle. A mártással fogyasztjuk.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 1
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 419
- Feltöltés dátuma: 2013. december 28.
Ajánló
Ha esetleg diónk van dejó helyett, azt előre finomra darálhatjuk, a csokit felolvasztjuk vajjal, nem muszáj gőz felett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Szabó Richárd
19 recept
Bármikor gyorsan elkészíthető, csak főzést igényel, ezerféle variációt lehet kihozni belőle. A római galuska alapján fejlesztettem tovább, ami csokoládé és dió nélkül készül, és kurkuma a fő fűszere.