r
Nosalty Logó

Diós-csokis könnyű tallér szilvamártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Szabó Richárd
Diós-csokis könnyű tallér szilvamártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tallérhoz

A mártáshoz

Összesen 1736 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tallérhoz

A mártáshoz

Összesen 5206 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tallérhoz

A mártáshoz

Összesen 168 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    27.1 g

Zsír

  • Összesen
    93.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1061.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    502 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    261 mg
  • Nátrium
    176 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    199 g
  • Cukor
    127 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    373.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    728 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    640 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    978 micro
  • β-crypt
    155 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    253 micro
Összesen 1736 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    81.3 g

Zsír

  • Összesen
    280.6 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    99 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3184.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    1507 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    338 mg
  • Foszfor
    782 mg
  • Nátrium
    527 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    597 g
  • Cukor
    380 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    1120.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2183 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    281 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1920 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    2934 micro
  • β-crypt
    466 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    759 micro
Összesen 5206 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 168 kcal

Hozzávalók

A tallérhoz

A mártáshoz

Elkészítés

A tallérhoz

  1. Először készítünk egy redukciót (fűszerkivonatot). Vízben cukrot, szegfűszeget, egész fahéjat és citromnak a levágott héját tesszük fel forralni. Kb. 5 percet forraljuk, majd átszűrjük.
  2. Az átszűrt fűszerkivonatba feltesszük főni a közben magozott szilvát. Előtte meg lehet pucolni, de felesleges, mert ha a szilva teljesen puhára főtt, könnyedén le lehet húzni róla a héját. Leszűrjük ismét, és a kivonatot és a szilvát is kihűtjük.
  3. A tejet feltesszük főni, és reszelt narancshéjjal, cukorral, rumaromával ízesítjük.
  4. A kakaóport kikeverünk pici vízzel csomómentesre, és úgy adjuk hozzá a tejhez. Folyamatosan keverjük, ne kapjon le az alja. Ha már majdnem forr, visszavesszük a lángot. A darált diót szórjuk bele, majd utána apránként (közben habverővel kevergetve) beleszórjuk a búzadarát. Lassan kevergetve forraljuk. Ha már annyira megdagadtak a szemcsék, hogy bugyog, akkor hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét. Akkor jó, ha már az edényzet falától szinte elválik a massza, kivizezett tepsibe vagy formába öntjük, elsimítjuk egyenletesen. Ezt gyorsan kell csinálni, mert hamar megköt. Kihűtjük.
  5. A kihűlt, megpucolt szilvákat összeturmixoljuk, kis fűszerkivonattal fellazítjuk. Esetleg ha van egy kis mézünk otthon, akkor megízesíthetjük vele. Ezt a mártást lehet egyaránt hidegen, és melegen is adni a tallérokhoz.
  6. Ha kihűlt és megkötött a massza, akkor egyszerűen kifordítjuk a tepsiből (könnyedén ki kell jönnie), és pogácsaszaggatóval vagy bármilyen formával szaggatunk belőle. A mártással fogyasztjuk.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 419
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 28.

Ajánló

Ha esetleg diónk van dejó helyett, azt előre finomra darálhatjuk, a csokit felolvasztjuk vajjal, nem muszáj gőz felett.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Szabó Richárd 19 recept

Bármikor gyorsan elkészíthető, csak főzést igényel, ezerféle variációt lehet kihozni belőle. A római galuska alapján fejlesztettem tovább, ami csokoládé és dió nélkül készül, és kurkuma a fő fűszere.

Hozzávalók

A tallérhoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...