Dél-afrikai Bobotie
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Bobotie
-
113g bárányhús300 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
14 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
8g chutney16 kcal
-
13g kenyér34 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
10g görög joghurt10 kcal
Banán sambal
-
38g banán21 kcal
-
38g görög joghurt39 kcal
Hagymás paradicsom sambal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
1g olívaolaj4 kcal
-
1g koriander0 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Bobotie
-
450g bárányhús1202 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
56 kcal
-
2g garam masala0 kcal
-
30g chutney65 kcal
-
50g kenyér137 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g görög joghurt41 kcal
Banán sambal
-
150g banán85 kcal
-
150g görög joghurt155 kcal
Hagymás paradicsom sambal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
3g koriander1 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
Bobotie
-
34.2g bárányhús91 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.5g sárgabaracklekvár4 kcal
-
0.2g garam masala0 kcal
-
2.3g chutney5 kcal
-
3.8g kenyér10 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8.4g tojás11 kcal
-
3 kcal
Banán sambal
-
11.4g banán6 kcal
-
11.4g görög joghurt12 kcal
Hagymás paradicsom sambal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
15.2g paradicsom3 kcal
-
0.2g olívaolaj1 kcal
-
0.2g koriander0 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.2 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1086.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 269 mg
-
Nátrium 672 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 178.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 57 micro
-
β-karotin 261 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 201 micro
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105 g
Zsír
-
Összesen 136.1 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 684 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4344.3 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 223 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 190 mg
-
Foszfor 1077 mg
-
Nátrium 2688 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 715.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 240 micro
-
Kolin: 325 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 227 micro
-
β-karotin 1042 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 806 micro
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 330.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 204 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 391 micro
-
Lut-zea 61 micro
Hozzávalók
Bobotie
-
45 dkg bárányhús
-
1 teáskanál olívaolaj
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 kávéskanál kurkuma
-
1 kávéskanál szerecsendió virág
-
1 kávéskanál fahéj
-
1 ek sárgabaracklekvár
-
1 teáskanál garam masala
-
2 ek chutney
-
1 szelet kenyér
-
1 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
-
2 db tojás
-
2 ek görög joghurt
Banán sambal
-
1 közepes db banán
-
1.5 dl görög joghurt
Hagymás paradicsom sambal
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 közepes db paradicsom
-
0.5 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
Bobotie
- A hagymát megtisztítjuk, egy nagy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk.
- Rászórjuk a kurkumát, szeresendió-virág őrleményt, fahéjat, garam masalát, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt és chutneyt. Együtt pároljuk egy percig.
- Beledobjuk a darált húst, és jól elkeverjük.
- A kenyeret összemorzsoljuk, és a bárányhúshoz adjuk.
- Együtt pároljuk 20 percig fedő alatt.
- A sütőt közben 200 Celsius fokra előmelegítjük. Egy kb. 23 x 15 x 5 cm-es kerámia vagy jénai edényt is beteszünk a sütőbe, míg melegszik.
- A tojásokat kikeverjük a 2 ek joghurttal.
- A fűszeres bárányhúst a kerámia edénybe öntjük, jól lenyomkodjuk. A joghurtos-tojásos keveréket a tetejére öntjük, és fél óra alatt megsütjük. Közben elkészíthetjük a sambalokat.
Banán sambal
- A banánt meghámozzuk, és a joghurtba keverjük. Ezt érdemes a tálalás előtt elkészíteni, hogy a banán ne barnuljon meg.
Hagymás paradicsom sambal
- A hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk.
- A paradicsomot is feldaraboljuk. A hagymához keverjük.
- Olívaolajjal és korianderrel megszórjuk, és elkeverjük. Tálalásig félrerakjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 23x15x5
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 2605
- Feltöltés dátuma: 2016. március 05.
Ajánló
Darált marhahúst és disznóhúst is használhatunk bárány helyett, esetleg azok keverékét. Egyes receptekben sárgabaracklekvár helyett cukrot használnak, másikban mazsolát. Némelyek darabolt diót vagy mandulát kevernek a húshoz, vagy szeletelt mandulát szórnak a tetejére. Megint mások chutney helyett darabolt narancsot és citromot, vagy reszelt almát kevernek bele. Sárga rizzsel (ami kurkumával, fahéjjal és mazsolával ízesített) vagy burgonyapürével is lehet fogyasztani, ha tartalmasabb fogásra vágyunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Dél-Afrika nemzeti ételének nevezték ki a Bobotie-t 1954-ben. (Kiejtése: ba-bor-tí) Indonéziából vették át 3 évszázada, és a háziasszonyok a saját ízlésükre tökéletesítették. Mint nálunk a gulyás, ahány ház, annyi recept. Dél-Afrikának 11 elismert nyelve van, ami utal a hányattatott történelmére, de a kultúrák keveredésére is. A Bobotie-hoz a hollandok hozták a darált húst, az indonézek a fűszereket, és az angol Pásztorpite átdolgozása. Egyesek a muszakához hasonlítják. Az biztos, hogy az édes és pikáns keveréke, ami nálunk nagy kedvenc.